Η Eurostat δημοσίευσε σήμερα την έρευνα με τίτλο «Βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση - έκθεση παρακολούθησης της προόδου προς την επίτευξη των ΣΒΑ στο πλαίσιο της ΕΕ - έκδοση 2024». 

Η έκδοση αυτή παρέχει στους αναγνώστες μια στατιστική επισκόπηση της προόδου της ΕΕ προς την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Η έκθεση παρακολούθησης της Eurostat δείχνει ότι, με βάση την αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων της τελευταίας πενταετίας, η ΕΕ σημείωσε πρόοδο προς την επίτευξη των περισσότερων ΣΒΑ, ενώ υστερούσε ελαφρώς σε λίγους στόχους.

Η ΕΕ έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των ανισοτήτων (ΣΒΑ 10) και την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική ανάπτυξη (ΣΒΑ 8), με αρκετούς δείκτες να φθάνουν σε τιμές ρεκόρ. Σημαντική πρόοδος έχει επίσης σημειωθεί όσον αφορά την εξάλειψη της φτώχειας (ΣΒΑ 1).

Σημειώθηκαν ικανοποιητικά επιτεύγματα όσον αφορά τους στόχους για τη βιώσιμη γεωργία (ΣΒΑ 2), την καινοτομία και τις υποδομές (ΣΒΑ 9), τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή (ΣΒΑ 12), τη ζωή κάτω από το νερό (ΣΒΑ 14), την ποιοτική εκπαίδευση (ΣΒΑ 4) και την ισότητα των φύλων (ΣΒΑ 5).

Εν τω μεταξύ, οι στόχοι για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τους ισχυρούς θεσμούς (ΣΒΑ 16), τις βιώσιμες πόλεις και κοινότητες (ΣΒΑ 11), τις παγκόσμιες εταιρικές σχέσεις (ΣΒΑ 17) σημείωσαν μέτρια πρόοδο στην ΕΕ. Το ίδιο συνέβη και με τον ΣΒΑ 13, τη δράση για το κλίμα.

Όσον αφορά τον στόχο για καθαρό νερό και αποχέτευση (ΣΒΑ 6), αρκετοί δείκτες δείχνουν θετικές εξελίξεις, ενώ άλλοι δεν δείχνουν πρόοδο ή ακόμη και απομάκρυνση.

Όσον αφορά την οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια (ΣΒΑ 7), παρατηρήθηκε ελαφρά μείωση όσον αφορά την οικονομική προσιτότητα της ενέργειας και την εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ενέργειας λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ.
Ο στόχος για την υγεία και την ευημερία (ΣΒΑ 3) επηρεάστηκε από τις οπισθοδρομήσεις της πανδημίας COVID-19 που είναι πλέον πλήρως ορατές στα διαθέσιμα δεδομένα.

Ο στόχος για τη ζωή στην ξηρά (ΣΒΑ 15) χαρακτηρίζεται από διάφορες μη βιώσιμες τάσεις στους τομείς της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης της γης, γεγονός που οδηγεί σε μετρίως δυσμενή αξιολόγηση της προόδου της ΕΕ στον τομέα αυτό κατά τη βραχυπρόθεσμη περίοδο που αξιολογήθηκε.

Οι δείκτες ΣΒΑ της ΕΕ διαρθρώνονται γύρω από 17 στόχους, με 102 δείκτες, οι οποίοι επανεξετάζονται κάθε χρόνο, ευθυγραμμισμένοι αλλά όχι ταυτόσημοι με τους δείκτες των ΣΒΑ των Ηνωμένων Εθνών που χρησιμοποιούνται ως βάση για την παρακολούθηση της προόδου προς την επίτευξη των ΣΒΑ στο πλαίσιο της ΕΕ. Πολλοί από τους δείκτες χρησιμοποιούνται επίσης για την παρακολούθηση υφιστάμενων πολιτικών, όπως το 8ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον και το σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

 

Εττικέτες:
eurostat ΕΕ περιβάλλον