Το 2022, η ποσότητα ανόργανων λιπασμάτων (άζωτο και φώσφορος) που χρησιμοποιήθηκαν στη γεωργική παραγωγή σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν 9,8 εκατομμύρια τόνοι.

 

Αυτό αντιπροσώπευε απότομη μείωση κατά 10,3% σε σύγκριση με την ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε το 2021 και σωρευτική μείωση κατά 15,9 % από τη σχετική κορύφωση το 2017.

Η μείωση της χρήσης ορυκτών λιπασμάτων από την ΕΕ το 2022 συνδέθηκε εν μέρει με την απότομη αύξηση των τιμών των λιπασμάτων μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Όσον αφορά τα ανόργανα λιπάσματα, η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων στη γεωργική παραγωγή της ΕΕ μειώθηκε σε περίπου 8,9 εκατομμύρια τόνους το 2022, που ισοδυναμεί με ετήσια μείωση 9,4%.

Η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων στη γεωργία ήταν υψηλότερη στις χώρες που συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των κύριων παραγωγών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, ιδίως στη Γαλλία (2,0 εκατομμύρια τόνοι) και στη Γερμανία (1,1 εκατομμύρια τόνοι).

Το 2022, η χρήση λιπασμάτων φωσφόρου στη γεωργία της ΕΕ ήταν 0,9 εκατομμύρια τόνοι. Αυτό ισοδυναμούσε με μείωση κατά 17,9% σε σύγκριση με το ποσό που χρησιμοποιήθηκε το 2021.

Οι χώρες με την υψηλότερη χρήση λιπασμάτων με βάση τον φώσφορο στη γεωργία το 2022 ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ρουμανία. Μαζί, αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ της συνολικής χρήσης της ΕΕ.

Εττικέτες:
eurostat ΕΕ γεωργία