Η έρευνα διαπιστώνει ότι πάνω από τα τρία τέταρτα των πολιτών πιστεύουν ότι το περιβάλλον έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.

 

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με τίτλο «Η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο περιβάλλον» που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για το περιβάλλον, το οποίο θεωρούν ένα ζήτημα που τους επηρεάζει προσωπικά.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή και την υγεία τους. Πάνω από τέσσερις στους πέντε πολίτες που απάντησαν αναγνωρίζουν ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ είναι αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα τους. Τα αποτελέσματα αυτά είναι σχεδόν πανομοιότυπα με εκείνα της τελευταίας έρευνας που διεξήχθη το 2019, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο σημαντική συνεχίζει να είναι για τους πολίτες η περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ. Οι πολίτες ανησυχούν επίσης για το κόστος της ρύπανσης.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τη ρύπανση και τη λειψυδρία, τη στήριξή τους στην κυκλική οικονομία και την αποκατάσταση της φύσης, καθώς και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τις επιπτώσεις των επιβλαβών χημικών ουσιών. 

Ανησυχίες σχετικά με τη ρύπανση και τη λειψυδρία

Το 78% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της πρότασης περισσότερων μέτρων της ΕΕ για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με το νερό.

Η ρύπανση και η υπερκατανάλωση/σπατάλη νερού θεωρούνται οι δύο κύριες εθνικές απειλές που συνδέονται με το νερό. Στις χώρες που πλήττονται συχνά από ξηρασίες, η υπ' αριθμόν ένα απειλή όσον αφορά το νερό είναι οι ξηρασίες, όπως στην Ισπανία, την Κύπρο και τη Μάλτα. Επιπλέον, η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κανένας από τους σημαντικότερους τομείς, όπως η βιομηχανία, οι παραγωγοί ενέργειας, ο τουρισμός ή η γεωργία, δεν κάνει επί του παρόντος αρκετά για την αποδοτική χρήση του νερού.

Στήριξη της κυκλικής οικονομίας και της αποκατάστασης της φύσης

Οι πολίτες θεωρούν την προώθηση της κυκλικής οικονομίας ως τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε 11 κράτη μέλη, ακολουθούμενη στενά από την αποκατάσταση της φύσης.

Γενικά, υπάρχει ετοιμότητα για πιο βιώσιμη καταναλωτική συμπεριφορά, με σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα που είναι ευκολότερο να επισκευαστούν, να ανακυκλωθούν και/ή να παραχθούν με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο.

Στο πλαίσιο μιας πιο κυκλικής οικονομίας, οι πολίτες υποστηρίζουν τη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων με σωστή διαλογή των αποβλήτων τους για ανακύκλωση και χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών. Επιπλέον, προκειμένου να μειωθούν τα απόβλητα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες θα αγόραζαν κυρίως προϊόντα που δεν έχουν περισσότερες συσκευασίες από τις απαραίτητες και πάνω από το 40% θα αγόραζαν κυρίως προϊόντα σε ανακυκλωμένες συσκευασίες.

Σε επίπεδο ΕΕ συνολικά, τα πλαστικά και τα χημικά απόβλητα θεωρούνται ως τα πιο προβληματικά, σύμφωνα με το 35% και το 34% των ερωτηθέντων αντίστοιχα.

Ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις των επιβλαβών χημικών ουσιών

Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες (84%) ανησυχούν για τις επιπτώσεις των επιβλαβών χημικών ουσιών που υπάρχουν στα καθημερινά προϊόντα στην υγεία τους και το ίδιο ποσοστό ανησυχεί για τις επιπτώσεις αυτών των χημικών ουσιών στο περιβάλλον. Από την έρευνα του 2019, οι ανησυχίες αυτές παρέμειναν σχεδόν σταθερές.

Η χημική ασφάλεια των προϊόντων λαμβάνεται επίσης υπόψη από το 72% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων κατά την πραγματοποίηση αγορών. Το 29% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι έχουν ακούσει για τις PFAS (γνωστές και ως «παντοτινές χημικές ουσίες»), ενώ το 71% όχι. Στη συνέχεια, μόλις λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις PFAS, το 81% των ερωτηθέντων εκφράζουν ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία τους και το 84% για τις επιπτώσεις αυτών των χημικών ουσιών στο περιβάλλον. Τέλος, η προστασία του περιβάλλοντος της ΕΕ από επικίνδυνες χημικές ουσίες θεωρείται πολύ χαμηλή και θα πρέπει να αυξηθεί, σύμφωνα με περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες.

 

 

Εττικέτες:
περιβάλλον