Με αφορμή την όλως αρνητική για την Αιτωλοακαρνανία εξέλιξη της παραπομπής στο άγνωστο μέλλον της δημιουργίας Κέντρου Γεωργικής Έρευνας στο Αγρίνιο, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

προεδρος (2)

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι η Αιτωλοακαρνανία, αντί της ισότιμης μεταχείρισης, απολαμβάνει συμπεριφορές …παρείσακτου φτωχού συγγενή. Και δυστυχέστερα, οι συμπεριφορές αυτές προέρχονται από τους έχοντες τη θεσμική ευθύνη να εργαστούν για την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και την υλοποίηση των όσων οι ίδιοι έχουν με έμφαση υποσχεθεί.

Η παραπομπή στις Ελληνικές καλένδες της δημιουργίας Κέντρου Γεωργικής Έρευνας στο Αγρίνιο, στις εγκαταστάσεις του πρώην Καπνικού Σταθμού, συνιστά ανάσχεση κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας για την πρωτογενή παραγωγή και την οικονομία.

Όταν τον περασμένο Οκτώβριο ως Ένωση Αγρινίου παίρναμε την πρωτοβουλία να αναδείξουμε το μείζον για την περιοχή μας θέμα, κάτι που άλλοι φορείς όφειλαν να πράξουν, είχαμε την ψευδαίσθηση ότι η κίνηση αυτή δεν θα υπονομευτεί. Φευ! Το ψήφισμα που εκδώσαμε, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχετικού σχεδίου νόμου, το οποίο συνυπέγραψε η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας και ο δήμαρχος Αγρινίου, ένα μήνα αργότερα… και κατόπιν εορτής, υπονομεύτηκε απ’ το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο, που σε δικό του ψήφισμα ζητούσε ερευνητές για Διαχείριση Υδατικών Πόρων, Υδρολογία, Ιχθυολογία-Υδροβιολογία, Ανάπτυξη & Λειτουργία Ιχθυοκαλλιεργειών, αντί της δημιουργίας ενός Πολυδύναμο Κέντρο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και κυρίως στην ελιά και τα εσπεριδοειδή, όπως διεκδικούσε η Ένωση.

Επόμενο είναι, όταν δεν ξέρουμε τι θέλουμε και τι ζητάμε, να μην μας παίρνει κανείς στα σοβαρά.

Η υπονόμευση, βέβαια, συνεχίστηκε. Και στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Αλέξανδρου Κουτσούρη στην Περιφέρεια, η Ένωση Αγρινίου, που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια επαναλειτουργίας-αναβάθμισης των Ερευνητικών Ινστιτούτων του αγροτικού τομέα, δεν κλήθηκε καν να συμμετάσχει στη σχετική σύσκεψη, κατά την οποία η Περιφέρεια προώθησε λύσεις για την Αχαΐα και την Ηλεία, ρίχνοντας ξανά στο καναβάτσο την Αιτωλοακαρνανία.

Οι έχοντες την ευθύνη, οφείλουν να εξηγήσουν το σκεπτικό των ενεργειών τους. Και σε κάθε περίπτωση θα κριθούν, όπως όλοι κρινόμαστε. Ας λάβουν, όμως, υπόψιν τους, ότι οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας θα είναι πολύ αυστηροί κριτές…

Σε ότι αφορά την Ένωση Αγρινίου, ως πρόεδρος του Συνεταιρισμού, έχω να δηλώσω μόνο ότι εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που ο τόπος έχει ανάγκη.

Θέλω, τέλος, να υπενθυμίσω, το σκέλος του ψηφίσματός μας για τη δημιουργία Κέντρου Γεωργικής Έρευνας στο Αγρίνιο:

«Ζητάμε την επαναλειτουργία του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου, ο οποίος απ’ το 1933 μέχρι το 2010 λειτουργούσε σε πρότυπες εγκαταστάσεις δίνοντας κατευθύνσεις στην αγροτική οικονομία, υλοποιώντας μελέτες και εφαρμόζοντας ερευνητικά προγράμματα για νέες καλλιέργειες, νέες μεθόδους κ.τ.λ., έχοντας ουσιαστική συμβολή στην αγροτική ανάπτυξη και την οικονομία. Ο πρώην Καπνικός Σταθμός, στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών, μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα πρότυπο Πολυδύναμο Κέντρο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, με έμφαση σε προϊόντα όπως η ελιά και τα εσπεριδοειδή, συνεχίζοντας, ταυτόχρονα, το ερευνητικό του έργο στα αρωματικά, ενεργειακά, βιομηχανικά και κτηνοτροφικά φυτά, όπως και σε μια σειρά από νέες καλλιέργειες, παρέχοντας πάντα ουσιαστικές κατευθύνσεις και διεξόδους στον παραγωγό. Σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που εδρεύουν στο Αγρίνιο, το γνωστικό αντικείμενο των οποίων έχει αγροπεριβαλλοντικό χαρακτήρα και τα οποία έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στον τομέα, αλλά και με τα Τμήματα του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι, ένα τέτοιο Ερευνητικό Κέντρο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρωτοπόρο, σε πανελλαδικό επίπεδο. Δεσμευόμαστε ότι οι υπογράφοντες φορείς θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις ένα τέτοιο εγχείρημα. Δηλώνουμε, δε, ότι είναι αδιανόητο στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, στην κατ’ εξοχήν αγροκτηνοτροφική Αιτωλοακαρνανία, η πολιτεία να είναι απούσα στο κρίσιμο για την οικονομία αυτό κεφάλαιο. Υπενθυμίζουμε, ότι στον τομέα της αγροτικής έρευνας, η Ένωση Αγρινίου διέθεσε από ίδια κεφάλαια δεκάδες χιλιάδες ευρώ για πειραματικούς αγρούς σε πιλοτικές καλλιέργειες, ανοίγοντας, μεταξύ άλλων, το δρόμο για την καλλιέργεια του φυτού στέβια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η έρευνα, συνεπώς, έχει θέση εδώ… και δεν μπορεί το επίσημο κράτος να απουσιάζει μονίμως».