Σε κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης, μέλη συνεταιρισμών.

Η ΕΘΕΑΣ μέσω επιστολής της προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας, αλλά και την ΑΑΔΕ, επισημαίνει ένα κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη μη έκπτωση φόρου 30% σε κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης, μέλη συνεταιρισμών.

Συγκεκριμένα, η ιδιότητα του μέλους δεν λαμβάνεται υπόψιν, με αποτέλεσμα να χάνεται η φορολογική έκπτωση, καθώς πιθανά εκ σφάλματος η εφαρμογή της ΑΑΔΕ,  αναζητά και σύμβαση η οποία χρειάζεται να έχει υπογραφεί με τον συνεταιρισμό, όπως αυτονόητα ισχύει.

Η ΕΘΕΑΣ με την παρούσα επιστολή ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος, ώστε να μην υπάρχουν άδικοι αποκλεισμοί πραγματικών δικαιούχων αυξημένης επιστροφής φόρου.

Η επιστολή: 

«Κυρίες/Κύριοι,

Κατόπιν επικοινωνίας που είχαν μαζί μας συνεταιρισμοί μέλη μας, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σε ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τους κατόχους γεωργικής εκμετάλλευσης, μέλη συνεταιρισμών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, αναφορικά με την έκπτωση φόρου στους επαγγελματίες αγρότες, για να δικαιούνται οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης την έκπτωση του 30% στη φορολογία εισοδήματος θα πρέπει να τσεκάρουν τον κωδικό 035-036 (άρθρο 4. ν.4935/2022) στο έντυπο Ε1 και στο έντυπο Ε3 να ενημερώσουν τον κωδικό 943 με τα δεδομένα της σύμβασης συμβολαιακής  γεωργίας.

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι για τους κάτοχους αγροτικής εκμετάλλευσης που είναι μέλη συνεταιρισμού, η ιδιότητα του μέλους δεν λαμβάνεται υπόψιν, με αποτέλεσμα να χάνουν την φορολογική έκπτωση, καθώς πιθανά εκ σφάλματος η εφαρμογή της ΑΑΔΕ, αναζητά και σύμβαση η οποία χρειάζεται να έχει υπογραφεί με τον συνεταιρισμό, όπως αυτονόητα ισχύει μια και είναι μέλη του.

Επιπλέον, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα νομικά πρόσωπα (κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης), που είναι μέλη συνεταιρισμού, καθώς ο κωδικός 011 του Ε3, που δηλώνει κάποιος για το αν είναι μέλος συνεταιρισμού είναι απενεργοποιημένος.

Συνεπώς, φαίνεται ότι δεν μπορούν να τύχουν της μείωσης του φόρου 30% όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, αλλά κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.

Βάσει των επιλογών που υπάρχουν στο σύστημα, έχουν μόνο την επιλογή να επιλέξουν σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας που είναι λάθος για την ιδιότητα του μέλους συνεταιρισμού. Αντίθετα, δεν θα έπρεπε να ζητά καν λεπτομέρειες ή ακόμα καλύτερα, θα έπρεπε να υπάρχει επιλογή  «είστε μέλος Α.Σ. ή Ο.Π.». Με αυτήν την επιλογή, θα ελέγχονταν αυτομάτως από τον κωδικό 011 του Ε3. Όμως, αυτό δεν υφίσταται, με αποτέλεσμα να αδικούνται πραγματικοί δικαιούχοι. Στο συνημμένο παράτημα θα βρείτε ενδεικτικές περιπτώσεις με παραγωγούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το εν λόγω σημαντικό θέμα και μεριμνήσετε για την επίλυσή του, έτσι ώστε να μην υπάρχουν άδικοι αποκλεισμοί πραγματικών δικαιούχων αυξημένης επιστροφής φόρου».