Αναλυτικά στοιχεία για το τι σχεδιάζεται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Το 2023 είναι το έτος κατά το οποίο αρχίζουν να λειτουργούν οι Ομάδες Τοπικής Δράσης LEADER (ΟΤΔ) της νέας ΚΓΠ. 

Σε ολόκληρη την Ε.Ε. σχεδιάζονται περισσότερες από 2.600 ΟΤΔ και αυτές θα εφαρμόσουν το LEADER μέσω τοπικών στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης (LDS) που καθοδηγούν τη χρηματοδότηση της ΟΤΔ για διαδικασίες ανάπτυξης από κάτω προς τα πάνω που περιλαμβάνουν καινοτομία, δικτύωση και συνεργασία, μεταξύ άλλων στόχων, σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. επίπεδα.

Η επανεξέταση του τρέχοντος συνόλου των εθνικών στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ (CSP) βοηθά στην παροχή μιας επισκόπησης του LEADER στην αρχή αυτής της προγραμματικής περιόδου. Περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) πρόκειται να διατεθούν για το LEADER μέσω των CSP. Άλλα βασικά στοιχεία από τα ΕΣΧ για την περίοδο 2023-2027 δείχνουν ότι περίπου το 7,7% του Πυλώνα 2 της ΚΓΠ σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από αναμενόμενες 2.678 ΟΤΔ.

Οι γερμανικές αγροτικές περιοχές πρόκειται να επωφεληθούν από το 15% του προϋπολογισμού του ΕΓΤΑΑ του εθνικού ΚΣΠ που διαχειρίζονται ΟΤΔ, ενώ η Εσθονία και η Ισπανία σχεδιάζουν επίσης να δαπανήσουν περισσότερο από το 10% των κονδυλίων του ΕΓΤΑΑ στο LEADER. Η μέση κατανομή σε ολόκληρη την ΕΕ για το LEADER στα σχέδια ΚΓΠ 2023-2027 είναι λίγο κάτω από το 8%, με επτά κράτη μέλη να διαθέτουν το ελάχιστο 5%.

Για την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση υποβολής στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων  στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ. Στόχος είναι η επιλογή 50 τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης, οι οποίες θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας με εξαίρεση τα αστικά κέντρα αυτής.

24 από τα 28 σχέδια ΚΓΠ 2023-2027 υποδεικνύουν υψηλότερη κατανομή LEADER ως ποσοστό του ΕΓΤΑΑ από ό,τι στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022.

Η εστίαση σε μικρότερα έργα (κάτω των 200.000 ευρώ) είναι κοινή στα ΕΣΧ και άλλες κλίμακες έργων μπορούν επίσης να συγχρηματοδοτηθούν. Αυτά τα έργα θα δώσουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση δράσεων ισχυρής προστιθέμενης αξίας που δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν στον ίδιο βαθμό χωρίς την ουσιαστική υποστήριξη του LEADER.

Τα CSP προσδιορίζουν μια σειρά θεμάτων αγροτικής ανάπτυξης στα οποία το LEADER μπορεί να επιδείξει τα επιτεύγματά του, όπως: διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων. σύντομες αλυσίδες αξίας. τοπική παραγωγή τροφίμων· τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, το περιβάλλον και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας· κυκλική βιοοικονομία; αγροτικές υπηρεσίες· μικρή υποδομή· κοινωνική ένταξη· κοινωνική καινοτομία· πολιτιστική κληρονομιά· κοινωνική και κοινοτική ζωή. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θέματα προκύπτουν στις Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης των ΟΤΔ, οι οποίες αρχίζουν να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο.

Τα Έξυπνα Χωριά μπορεί επίσης να είναι επιλέξιμα για ορισμένα κεφάλαια LEADER των CSP και η ανάπτυξη τοπικών ικανοτήτων - δεξιοτήτων θα περιλαμβάνεται σε πολλές εκφάνσεις της ΟΤΔ. Η ενδυνάμωση των νέων και η επιχειρηματικότητα καθώς και η ισότητα των φύλων και η ψηφιακή μετάβαση επισημαίνονται ως βασικοί τομείς παρεμβάσεων στα σχέδια της ΚΓΠ για τις ΟΤΔ των χωρών της ΕΕ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές λειτουργίες ΟΤΔ που επιτρέπουν στις ΟΤΔ να δίνουν το παράδειγμα σε πρακτικές καλής διακυβέρνησης και διαδικασίες επιλογής έργων.

Το 2023 σηματοδοτεί την αφετηρία, τη δυνατότητα και την ευκαιρία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΟΤΔ του και οι κοινότητές τους. Πολλοί από τους στόχους του LEADER είναι πλέον γνωστοί για αυτήν την προγραμματική περίοδο. Η προστιθέμενη αξία, η καινοτομία, η συνεργασία, η ισότητα και το να μην αφήνουμε κανέναν πίσω, προβλέπεται ότι θα διαδραματίσουν εξέχουσα θέση στο μέλλον του LEADER.