Τις επόμενες ημέρες και σε κάθε περίπτωση εντός του Δεκεμβρίου θα πληρωθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2013 και του 2014. Μάλιστα, η προσπάθεια είναι να γίνει η εξόφληση πριν τα Χριστούγεννα.
Το 2014, συνεπώς, φεύγει με ευχάριστες ειδήσεις για τους αγρότες, καθώς αναμένεται και η πληρωμή της εκκαθάρισης των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2014, ενώ ξεκινούν οι πληρωμές και για τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Βιολογικής Κτηνοτροφίας.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης, πάντως, χαρακτήρισε το 2014 «χρονιά των μεγάλων προκλήσεων», αναφερόμενος, από βήματος Βουλής, στην αναθεώρηση της ΚΑΠ και σε μια σειρά άλλων σημαντικών μεταβολών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που αποφασίστηκε με πλήρη διαφάνεια και ουσιαστικό διάλογο, εντάχθηκαν:
- Η απορρόφηση των 20 δις ευρώ από τον Α’ και Β’ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ για άμεσες ενισχύσεις και διαρθρωτικά προγράμματα, ώστε να πιάσουν τόπο.
- Η αξιοποίηση Προγραμμάτων (που ήδη «τρέχουν») όπως της ενίσχυσης των νέων αγροτών, μέσα από το οποίο 11.116 νέοι παραγωγοί θα λάβουν ενισχύσεις 194 εκατ. ευρώ και μάλιστα το 70% αυτών των χρημάτων δηλαδή 136 εκ. ευρώ, θα δοθούν μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, γεγονός πρωτοφανές μέχρι σήμερα. Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των νέων αγροτών με 80 εκ ευρώ. Επιπλέον, πετύχαμε για πρώτη φορά την ένταξη και 3.224 νέων επιλαχόντων.
- Η πληρωμή από την 1η Οκτωβρίου του 2014 στους αγρότες μας περίπου 1,1 δις ευρώ εκ των οποίων τα 892,5 εκ. αφορούν την πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ άλλα 1,5 δις ευρώ θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Σε αυτά τα χρήματα συμπεριλαμβάνεται η εξισωτική αποζημίωση του 2013, η καταβολή της οποίας ολοκληρώνεται εντός του Δεκεμβρίου, αλλά και η πληρωμή – για πρώτη φορά από τότε που η χώρα μας έγινε μέλος της Ε.Ε – της εξισωτικής αποζημίωσης του τρέχοντος έτους.
- Η ενίσχυση ίδρυσης και εκσυγχρονισμού περίπου 2.100 νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ύπαιθρο, καθώς και 4.500 επιχειρήσεων κυρίως αγροτουριστικών, με ένα σύνολο προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, ευελπιστώντας να διπλασιάζουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς.
- Η εκκίνηση αξιοποίησης 466 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση και απλοποίηση διαδικασιών 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων με 340 νέες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 254 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στη δημιουργία τουλάχιστον 2-3 θέσεων εργασίας ανά επενδυτικό σχέδιο.
- Η περαιτέρω ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ για προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος από ακραία καιρικά φαινόμενα – κυρίως συνεχείς και έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις – με επενδύσεις 45 εκατομμυρίων σε αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία, με τους εντασσόμενους μεμονωμένους παραγωγούς να ενισχύονται με το 80% της δαπάνης και με 100% οι μετέχοντες σε Ο.Π. Ακόμη, η δημιουργία για πρώτη φορά ειδικού μέτρου για την αντιστάθμιση οικονομικών απωλειών γεωργών και κτηνοτρόφων, από δυσμενή καιρικά φαινόμενα, ζωικές ή φυτικές ασθένειες, μέτρου που ξεκινά με προϋπολογισμό 10 εκ. και με στόχο να ανέλθει μέχρι τα 200 εκ.