Το εργαστήριο του δικτύου ΚΑΠ της ΕΕ «Κυκλική βιοοικονομία – αξιοποίηση των δασικών υποπροϊόντων» θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 26 έως την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι πλέον ανοικτή, υποβάλετε αίτηση πριν από τις 9 Δεκεμβρίου 2024, 23:59 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

 

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, υποβάλετε αίτηση για την πρόσκληση συμπληρώνοντας το έντυπο αίτησης πριν από τις 9 Δεκεμβρίου 2024, 23:59 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

Αυτό το εργαστήριο θα διερευνήσει καινοτομίες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη αλυσίδων αξίας για προϊόντα υψηλής αξίας που προέρχονται από δασικά απόβλητα και κατάλοιπα. Θα εξετάσει τις τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και τις καινοτομίες στη διακυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τα συνεταιριστικά μοντέλα. Στόχος είναι η στήριξη εύρωστων αξιακών αλυσίδων που διευκολύνουν τη δίκαιη κατανομή των οφελών στις αγροτικές κοινότητες και προωθούν μια αποτελεσματικότερη κυκλική βιοοικονομία στη δασοκομία.

Το εργαστήριο θα αναπτυχθεί γύρω από τρία κύρια και διασυνδεδεμένα δομικά στοιχεία:

  Πιο παραδοσιακές και καθιερωμένες αξιακές αλυσίδες, επισημαίνοντας διάφορα παραδείγματα, όπως η παραγωγή βιοκάρβουνου, ινών, υλικών εδαφοκάλυψης, σφαιριδίων ή σύνθετων υλικών ξύλου, πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για τη γεωργία, ενσωμάτωσης στο έδαφος, βιομηχανίας επίπλων και διαφόρων τύπων παραγωγής ενέργειας. Αν και αυτές οι αξιακές αλυσίδες δεν είναι καινούργιες, μπορούν ακόμη να βελτιωθούν, να βελτιστοποιηθούν και να ενισχυθούν, ιδίως προς όφελος των πρωτογενών παραγωγών (δασοκόμων, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών δασών, των ιδιοκτητών και των γεωργών) και των αγροτικών κοινοτήτων εν γένει.

  Νέες, καινοτόμες αξιακές αλυσίδες με τη δυνατότητα δημιουργίας υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και υψηλότερης δέσμευσης άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υλικών για τη χημική βιομηχανία (συμπεριλαμβανομένων των βιοπλαστικών), τις βιομηχανίες μεταφορών και τροφίμων, τον ενεργειακό τομέα και άλλους. Αν και βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο στην Ευρώπη, αυτές οι νέες τεχνολογίες και μέθοδοι παραγωγής αντιπροσωπεύουν έναν πολλά υποσχόμενο τομέα για την κυκλική βιοοικονομία στη δασοκομία, προσελκύοντας την προσοχή του ιδιωτικού τομέα και άλλων ενδιαφερόμενων μερών. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι η συνδυασμένη παραγωγή βιοενέργειας, βιοκάρβουνου και διοξειδίου του άνθρακα υψηλής καθαρότητας (πράσινος άνθρακας) ή η παραγωγή βιοάνθρακα και βιοαιθανόλης.

  Εμπειρίες σχετικά με τα επιχειρηματικά μοντέλα, τη διακυβέρνηση και τη συνεργασία, που στηρίζουν την κυκλικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές, προωθώντας παράλληλα αποτελεσματικές και βιώσιμες αξιακές αλυσίδες και δίκαιη κατανομή των εσόδων, ιδίως για τους παρόχους εφοδιασμού και τις αγροτικές κοινότητες. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν παραδείγματα συνεταιρισμών, νεοσύστατων επιχειρήσεων και νέων επιχειρηματικών μοντέλων ή περιφερειακών και τοπικών κόμβων, δικτύων και στρατηγικών βιοοικονομίας. Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξεταστεί ο ρόλος των πρωτογενών παραγωγών (γεωργοί και δασοκόμοι). Για παράδειγμα, αντί απλώς να παρέχουν πρώτες ύλες, οι γεωργοί και οι δασοκόμοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ασκούν ορισμένες δραστηριότητες πρωτογενούς μεταποίησης που θα προσέδιδαν στα προϊόντα τους υψηλότερη προστιθέμενη αξία και θα βελτίωναν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους διαχειριστές δασών, στους ιδιοκτήτες δασών και στους γεωργούς, καθώς και στους δασοκόμους, συμπεριλαμβανομένων των συνεταιρισμών ή/και των ενώσεών τους. Οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες, οι σύμβουλοι και οι υπηρεσίες επέκτασης, οι ερευνητές, η βιομηχανία και άλλοι παράγοντες, όπως οι τοπικές και διαχειριστικές αρχές, είναι επίσης ευπρόσδεκτοι, όπως και κάθε άλλος που ενδιαφέρεται να μοιραστεί τις γνώσεις του σχετικά με το θέμα της κυκλικής βιοοικονομίας και της αξιοποίησης των υποπροϊόντων.