Αναλυτικά οι τύποι των επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούμενων φυτικών ειδών.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι τύποι των επιχειρήσεων που παράγουν και εμπορεύονται ή εμπορεύονται πολλαπλασιαστικό υλικό καθορίζονται ως εξής:

α) «Σποροπαραγωγική επιχείρηση», η οποία παράγει και εμπορεύεται πολλαπλασιαστικό υλικό παραγωγής της

Η επιχείρηση μπορεί να εισάγει από τρίτη χώρα ή να αποκτά από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή από την εγχώρια αγορά βασικό ή άλλο υλικό για τις ανάγκες σποράς ή φύτευσης της επιχείρησης καθώς και να πωλεί χονδρικά και λιανικά αποκλειστικά τα προϊόντα παραγωγής της στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

β) «Φυτωριακή επιχείρηση τύπου Α», η οποία παράγει και εμπορεύεται πολλαπλασιαστικό υλικό παραγωγής της, θαμνωδών και δενδρωδών ειδών συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων χρήσης τους ως αρωματικά ή φαρμακευτικά φυτά, καθώς και αμπέλου

γ) «Φυτωριακή επιχείρηση τύπου Β», η οποία παράγει και εμπορεύεται πολλαπλασιαστικό υλικό παραγωγής της, γεωργικών φυτών, κηπευτικών, καλλωπιστικών φυτών και ανθέων, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων χρήσης τους ως αρωματικά ή φαρμακευτικά φυτά, που ανήκει στην ομάδα της περ. δ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 1564/1985.

Η επιχείρηση μπορεί να εισάγει από τρίτη χώρα ή να αποκτά από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή από την εγχώρια αγορά βασικό ή άλλο υλικό για τις ανάγκες σποράς, φύτευσης ή εμβολιασμού της επιχείρησης καθώς και να πωλεί χονδρικά και λιανικά αποκλειστικά τα προϊόντα παραγωγής της στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

δ) «Φυτωριακή επιχείρηση τύπου Γ», η οποία παράγει και εμπορεύεται πολλαπλασιαστικό υλικό παραγωγής της, προερχόμενο από ιστοκαλλιέργεια όλων των φυτικών ειδών που ανήκουν στην ομάδα της περ. δ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 1564/1985.

Η επιχείρηση μπορεί να εισάγει από τρίτη χώρα ή να αποκτά από άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε. ή από την εγχώρια αγορά βασικό ή άλλο υλικό για τις ανάγκες σποράς, φύτευσης ή εμβολιασμού της επιχείρησης καθώς και να πωλεί χονδρικά και λιανικά αποκλειστικά τα προϊόντα παραγωγής της στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

ε) «Επιχείρηση Εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού τύπου Α», η οποία εισάγει από τρίτη χώρα, αποκτά από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή από την εγχώρια αγορά, τυποποιεί (συσκευασία, υποσυσκευασία, ανασυσκευασία) και εμπορεύεται χονδρικά και λιανικά στη Χώρα, σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, πολλαπλασιαστικό υλικό όλων των ομάδων της παρ. 1 του άρθρου 3 και των κατηγοριών των περ. β, γ, δ, και ε της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 1564/1985 και του υλικού CAC- ελαχίστων κοινοτικών προδιαγραφών για τα δενδρώδη και STANDARD για το αμπέλι.

στ) «Επιχείρηση Εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού τύπου Β», η οποία εισάγει από τρίτη χώρα, αποκτά από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή από την εγχώρια αγορά, και εμπορεύεται χονδρικά και λιανικά στη Χώρα, σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες πολλαπλασιαστικό υλικό.