Ο υπηρεσιακός υπουργός Δ. Μελάς… και τα «θαύματα» που καλείται να κάνει.

μελας (1)

Ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Δημήτρης Μελάς γνωρίζει άριστα και τα θέματα του υπουργείου και τα προβλήματα του αγροτικού χώρου. Έχει πλούσιο επιστημονικό έργο τεράστια εμπειρία και έργο στο συγκεκριμένο υπουργείο, ευρωπαϊκή θητεία και γνώση. Το σημαντικότερο όλων έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Μελάς, όπως πολλάκις και με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης έχει αποδείξει στην έως τώρα πορεία του, είναι άνθρωπος με βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος, που τον ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επίφαση των πραγμάτων.

Καλείται, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, έστω και στο τόσο σύντομο βίο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, να καλύψει, κατά το δυνατό, το χαμένο έδαφος εφτά μηνών και να δώσει λύσεις σε επείγοντα ζητήματα, καθώς ο προκάτοχός του, ο κ. Αποστόλου,  περιορίστηκε μόνο σε ανέξοδες διακηρύξεις.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τελευταία πράξη του κ. Αποστόλου, λίγες ώρες πριν παραδώσει τα κλειδιά του υπουργείου, ήταν να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα πληρωμών 229 εκατ. ευρώ για το μήνα Σεπτέμβριο, όταν, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες μας, στο ταμείο άφηνε μόλις 5 εκατ. ευρώ!!!

Τα συμπεράσματα ανήκουν στους επί μήνες απλήρωτους παραγωγούς, οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε πως εξίσου αποτυχημένη ήταν η πολιτική Αποστόλου στο σύνολο των αρμοδιοτήτων του, αφού με ότι κι αν καταπιάστηκε, κατάφερε να φέρει μηδενικό αποτέλεσμα. Το θέμα των βοσκοτόπων και των διαχειριστικών σχεδίων, που απλώς δεν έχουν ακόμη συνταχθεί, είναι ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα.

Γνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα του νέου, υπηρεσιακού υπουργού κ. Μελά, εκτιμούμε ότι, έστω και την ύστατη ετούτη ώρα, θα γίνει το καλύτερο δυνατό, γιατί λύσεις υπάρχουν και έχουν υποδειχθεί. Σήμερα υπάρχει και η βούληση να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

Το διαπιστώσαμε, άλλωστε στις επαφές που ως Ένωση Αγρινίου είχαμε με τη νέα ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σημειώσουμε, βλέποντας τον ίδιο τον κ. Μελά να έχει ήδη δρομολογήσει λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα και τις υπηρεσίες να έχουν επιτέλους ενεργοποιηθεί, ότι… υπάρχει ελπίδα! Με σκληρή δουλειά, φυσικά, με διάθεση ανάληψης ευθυνών, με καλή πίστη και στη βάση της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών.

Απ’ τη δική μας πλευρά, περιττό είναι να τονίσουμε πως θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να διευκολύνουμε τη ΔΑΟΚ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις ίδιες τις υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αρχίσει η επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων και ακολούθως να ξεκινήσει μια διαδικασία ουσιαστικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, που τόση ανάγκη έχει ο κλάδος.

Γνωρίζουμε, βέβαια, πως όσο καλή διάθεση κι αν έχει ο κ. Μελάς, όσο ικανός και αποτελεσματικός κι αν είναι, …θαύματα δεν γίνονται. Οι πληρωμές που έσπευσε να ανακοινώσει ο προκάτοχός του κ. Αποστόλου, για παράδειγμα, είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν μέχρι τις εκλογές. Ωστόσο, αν υπάρξει συνέχεια και δεν διακοπεί βιαίως η προσπάθεια που τώρα ξεκινά ο νέος υπουργός, αισιοδοξούμε ότι σε διάστημα δυο-τριών μηνών, όλες αυτές οι εκκρεμότητες θα έχουν διευθετηθεί.

Και μαζί, εκείνες της εξισωτικής, της βιολογικής κτηνοτροφίας και των σπάνιων-αυτόχθονων  φυλών, που, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχουν και αυτές, επιτέλους, ήδη πάρει το δρόμο τους.

Αναμένουμε, συνεπώς, άμεσα τις καλές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά που πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες και η πολυτέλεια του χρόνου έχει προ πολλού εξανεμιστεί.