Τήρηση χρονοδιαγραμμάτων για εξόφληση αποζημιώσεων από Daniel και ζημιές του 2023 - Ενίσχυση του Οργανισμού από σήμερα με 110 συμβασιούχους.

"Βασικό πρόταγμα όλων μας πρέπει να είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και οι ανάγκες τους", τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, απευθυνόμενος σε υπηρεσιακούς παράγοντες και στους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΕΛΓΑ, τον οποίο επισκέφθηκε το πρωί, στο πλαίσιο των επαφών του με εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δει τη ζωή τους να ανατρέπεται μέσα σε λίγα λεπτά. Γνώμονας της δικής μας πολιτικής πρέπει να είναι πώς θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους», τόνισε ο κ. Τσιάρας, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα αντιμετώπισης των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο Daniel, που έπληξαν τον Σεπτέμβριο τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας ή καταστροφών από πυρκαγιές.

Ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε τον ΕΛΓΑ συνοδευόμενος από τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο.

Μετά από ενημέρωση που έγινε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο υπουργός δήλωσε:

Η εξόφληση των αποζημιώσεων από τον Daniel θα γίνει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα

Θα ακολουθήσει η εξόφληση αποζημιώσεων για ζημιές που έγιναν το 2023

Από σήμερα ο ΕΛΓΑ ενισχύεται με 110 συμβασιούχους προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να επιταχυνθεί το έργο του.

Μάλιστα σε ξεχωριστές συναντήσεις με υπηρεσιακούς και εκπροσώπους των εργαζομένων, ο κ. Τσιάρας δεσμεύθηκε ότι η ενίσχυση του Οργανισμού με προσωπικό αποτελεί πρώτη προτεραιότητά του.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος σημείωσε ότι στη συνάντηση καθορίσθηκε το χρονοδιάγραμμα τόσο για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού όσο και για την τήρηση των υποχρεώσεών του. Όπως είπε, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί θα τηρηθούν.

Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρός του επισήμανε ότι θα δικαιωθούν οι προσδοκίες των παραγωγών, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οικονομικές συγκυρίες και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν».

Ξεκινά η ψηφιοποίηση

Σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι με τη λήξη των δικαστικών εκκρεμοτήτων θα υπάρχει η δυνατότητα έως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα των άμεσων εκτιμήσεων «στο χωράφι» από τους εκτιμητές του Οργανισμού, με συνυπολογισμό γεωχωρικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, μέσα στην πενταετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει τον Οργανισμό με 700 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν καταβληθεί προς τους αγρότες αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 1,350 δις και μέσω Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ) επί πλέον 120 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον υπουργό το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Οργανισμού, των μετακινήσεων που, όπως σημείωσαν για τον ΕΛΓΑ αποτελούν κανόνα και όχι εξαίρεση, την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Οι δηλώσεις

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τους συνεργάτες του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, δήλωσε:

«Βρίσκομαι σήμερα στον ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο των ενημερώσεων από τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Είχα τη δυνατότητα, στη συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Λυκουρέντζο και τους επιτελείς, να ενημερωθώ για τα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό.

Η αλήθεια είναι ότι στο τελευταίο χρονικό διάστημα ο ΕΛΓΑ έχει επωμισθεί ένα πολύ μεγάλο βάρος υποχρεώσεων, μιας και η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τεράστιες συνέπειες στον παραγωγικό κόσμο της χώρας και στον πρωτογενή τομέα. Ο ρόλος του ΕΛΓΑ είναι πάντα σημαντικός- να ενισχύει, να ανακουφίζει και, βεβαίως, να δίνει τη δυνατότητα της συνέχειας σε μια πραγματικά δύσκολή προσπάθεια που κάνει όλος ο παραγωγικός κόσμος της χώρας- και επιβεβαιώνεται κάθε στιγμή και με κάθε τρόπο.

Ενημερώθηκα πως οι αποζημιώσεις που αφορούν στον Daniel θα καταβληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, από σήμερα ο ΕΛΓΑ ενισχύεται με 110 νέους συμβασιούχους  οι οποίοι θα τον ενισχύουν και θα τον βοηθήσουν να επιτελέσει το έργο του.

Τέλος, σύντομα, θα καταβληθεί και το υπόλοιπο των αποζημιώσεων για το 2023, δίνοντας ουσιαστικά μια ολοκληρωμένη απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα που είχαν δημιουργήσει ερωτήματα στον αγροτικό - παραγωγικό κόσμο της χώρας.

Ο ΕΛΓΑ είναι εδώ. Ανανεώνεται. Εκσυγχρονίζεται. Σύντομα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος νόμος πλαίσιο που αφορά στην ίδια τη λειτουργία του Οργανισμού και στο επόμενο χρονικό διάστημα, με ΚΥΑ, θα μπορέσουν να γίνουν συγκεκριμένα όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και τα οποία δίνουν λύσεις σε πολλά σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον της για τον πρωτογενή τομέα. Είμαστε εδώ για να δίνουμε το «παρών» και κυρίως για να επιβεβαιώνουμε ότι ο κόσμος του μόχθου, ο κόσμος της παραγωγής, είναι πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα του Πρωθυπουργού. Αυτή είναι η πραγματική στόχευση όλων των προσπαθειών το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτι που επιβεβαιώνεται, το βλέπουν οι αγρότες μας, το βλέπουν οι παραγωγοί μας, μέσα από τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ΕΛΓΑ».

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, δήλωσε:

«Υποδεχθήκαμε τον υπουργό Κώστα Τσιάρα και τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο σε μια ουσιαστική συνάντηση- συνεργασία, για να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων τόσο ως προς τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ όσο και ως προς τις υποχρεώσεις του τις οποίες ήδη ο κ. Υπουργός ανέφερε. Δηλαδή, την εξόφληση των αποζημιώσεων μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις ζημίες τις οποίες προκάλεσαν στη Θεσσαλία, την εξόφληση των υπολοίπων υποχρεώσεων ως προς τις ζημίες του έτους 2023 αλλά και τον προγραμματισμό μας για τα επόμενα βήματα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του Οργανισμού.

Το χρονοδιάγραμμα από τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ θα τηρηθεί. Και είναι σημαντική η στήριξη που μας παρέχει ο κ. Υπουργός, όπως μας διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας, για να επιτύχουμε, έναν νέο Οργανισμό ο οποίος θα δικαιώνει τις προσδοκίες των παραγωγών, λαμβανομένων υπ’ όψιν των οικονομικών συγκυριών και των οικονομικών δεσμεύσεων οι οποίες υπάρχουν.

Τέλος, η συνεργασία της Διοίκησης του ΕΛΓΑ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν αποδώσει: 1,350 δις ευρώ αποζημιώσεις, σύμφωνα με τον Κανονισμό, 120 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και της Κρατικής Αρωγήςκαι όλα αυτά χάριν της γενναίας συνδρομής της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία μεταφράζεται σε 700 εκατ. ευρώ ενίσχυσης του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορεί να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων  και να δικαιώνει τους παραγωγούς, οι οποίοι επενδύουν τις ελπίδες τους ασφαλιζόμενοι στον ΕΛΓΑ».

Εττικέτες:
ΥπΑΑΤ ΕΛΓΑ