Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες συμβουλές για τους παραγωγούς, από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας.

ΕΥΔΕΜΙΔΑ (πεδινές περιοχές)

Ξεκίνησε η 2η πτήση του εντόμου το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου στις πεδινές περιοχές. Το 50% των ωοτοκιών αναμένεται έως τις 15-18 Ιουνίου. Επίσης, εκτιμάται ότι το αργότερο μέχρι την 1η εβδομάδα του Ιουλίου να έχει ολοκληρωθεί η πτήση της 2ης γενεάς.  

Εάν πρόκειται να γίνει επέμβαση με εντομοκτόνα που έχουν και ωοκτόνο δράση, η 1η εφαρμογή να γίνει στο χρονικό διάστημα 4-10 Ιουνίου.

Εναλλακτικά, σε περίπτωση που επιλεγούν αποκλειστικά προνυμφοκτόνα σκευάσματα, η 1η εφαρμογή να γίνει στο χρονικό διάστημα 11-18 Ιουνίου.

Στις περιπτώσεις που πραγματοποιούνται δύο εφαρμογές, η 1η επέμβαση να μετατεθεί μια βδομάδα νωρίτερα από τις ανωτέρω ημερομηνίες.

Συνιστάται η τακτική και ανά διήμερο διενέργεια ενός ελέγχου προσβολής. Η απόφαση για τον χρόνο επανάληψης της επέμβασης, εξαρτάται από τον επανέλεγχο του ύψους της προσβολής, την παραγωγική κατεύθυνση, την ευαισθησία της ποικιλίας, το ιστορικό του αμπελώνα και το φυτοπροστατευτικό.  

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ 

Μετά τη γονιμοποίηση, από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα», οι ράγες και η ράχη του βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή, όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ευνοϊκές συνθήκες για σοβαρές έως μέτριες πρωτογενείς και δευτερογενείς μολύνσεις στους αμπελώνες. 

Συνιστούμε προληπτικές τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα προστατευτικά ή θεραπευτικά μυκητοκτόνα, πριν την εκδήλωση βροχοπτώσεων. Στις περιπτώσεις που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση

ΩΪΔΙΟ (ΛΟΒΑ)

Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα από το στάδιο του μούρου έως το κλείσιμο των ραγών. Τα στάδια αυτά πρέπει να είναι προστατευμένα, ανεξάρτητα από την παρατήρηση προσβολών. Τυχόν προσβολή των ραγών από την ασθένεια στο πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους, ίσως αποβεί καταστροφική για την παραγωγή. Οι καιρικές συνθήκες την εποχή αυτή είναι ευνοϊκές για την γρήγορη επέκταση της ασθένειας.  

Συνιστάται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα δύο φορές την εβδομάδα, να συλλέγουν και να καταστρέφουν τούς προσβεβλημένους βλαστούς. Ο μύκητας αναπτύσσεται καλύτερα στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού.

Προτείνεται η ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές ομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα. Για την αποτελεσματική προστασία των βοτρύων από την ασθένεια, θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης των ραγών αυτή την εποχή. Η καταπολέμηση του ωιδίου είναι δυνατό να συνδυαστεί  με αυτή του περονοσπόρου.