Επαγρύπνηση των κτηνιατρικών αρχών στη χώρα.

Στις 11.01.2024 επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, για την Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου (ΑΠΧ) (Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών-Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων) μία (1) εστία της νόσου σε κατοικίδιους χοίρους που αφορά δύο συστεγαζόμενες αγελαίες εκτροφές, στην κοινότητα Παγονερίου, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Οι συγκεκριμένες μονάδες βρίσκονται στην Απαγορευμένη Ζώνη I και αποτελούνται από 174 χοίρους (6 κάπροι,  116 χοιρομητέρες και 52 παχυνόμενα).

Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687 της Επιτροπής και στο υπ. αριθ. 260918/22.01.2009 Εθνικό Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της ΑΠΧ.

Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανόμενων στις παραπάνω σχετικές εγκυκλίους.

Πρόληψη της νόσου

Έγκαιρη ενημέρωση, άμεση διάγνωση και ενεργοποίηση των μηχανισμών είναι το κλειδί για τη γρήγορη αντιμετώπιση και εξάλειψη της νόσου. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για το συγκεκριμένο νόσημα. Σε χώρες ελεύθερες του νοσήματος λαμβάνονται μέτρα βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις για να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος στην εκτροφή:

  • Καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση. Απεντόμωση-Μυοκτονία των εγκαταστάσεων και αποπαρασίτωση ζώων σε τακτική βάση.
  • Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις, στα εντελώς απαραίτητα. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
  • Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
  • Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών.
  • Αποφυγή διατροφής των χοίρων με χυλό που μπορεί να περιέχει υπολείμματα χοίρειου κρέατος. Συστήνεται ο βρασμός του χυλού για 30 λεπτά πριν την κατανάλωση από τα ζώα.
  • Έλεγχος της προέλευσης των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις. Χώρος απομόνωσης για τα ζώα που νοσούν καθώς και για τα ζώα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην εκτροφή πριν την ανάμειξη τους με τα ήδη υπάρχοντα ζώα.
  • Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες: Ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, ταυτοποίηση των ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους, επίσημα έγγραφα (υγειονομικά πιστοποιητικά). Καθημερινός έλεγχος των ζώων.