Εκδήλωση για τους ισχυρισμούς υγείας των Τοπικών & ΠΟΠ ΠΓΕ προϊόντων.

Πολλά ελληνικά Τοπικά προϊόντα και προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) – ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφικής Ένδειξης) φημίζονται για την υψηλή διατροφική τους αξία. Ωστόσο η φήμη αυτή έχει πρακτική αξία εφόσον τεκμηριώνεται και επιστημονικά. Σε αυτό το πλαίσιο η ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση «Επιβεβαιώνοντας την αξία των αγροτικών προϊόντων μας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 10:30 π.μ. στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Νέο Κτήριο, Λάρισα).

 

Στην εκδήλωση, θα παρουσιαστούν καταρχάς τα αποτελέσματα του Προγράμματος του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά «Ενισχύοντας τη θέση των προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας» το οποίο έχει υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ), με την υποστήριξη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και μέσω του οποίου τεκμηριώνονται επιστημονικά οι ισχυρισμοί υγείας για μια σειρά Τοπικά και ΠΟΠ – ΠΓΕ προϊόντα της ελληνικής υπαίθρου: Ακτινίδιο Πιερίας, Αμύγδαλο Συκουρίου,  Μήλο Πηλίου, Πορτοκάλια Χανίων, Φασόλια Πρεσπών, Αβοκάντο Χανίων, Σύκα Μεσσηνίας, Σταφίδα Κορίνθου.

Στην συνέχεια στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με ειδικούς και επαγγελματίες για το πώς πρακτικά μπορούν να αξιοποιηθούν οι επιβεβαιωμένοι ισχυρισμοί υγείας από τους αγρότες και τους επιχειρηματίες που παράγουν και εμπορεύονται τα εν λόγω προϊόντα.

Αναμφίβολα η επιστημονική τεκμηρίωση για τους ισχυρισμούς υγείας σε μια σειρά σημαντικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που δημιουργεί νέα δεδομένα και θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων αυτών. Η χρήση ισχυρισμών υγείας μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές και να αποφέρει σημαντικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες διαμορφώνοντας μια σειρά από οφέλη για ένα μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων. Μέσω της εκδήλωσης αυτής θα μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μάθουν σημαντικές λεπτομέρειες αλλά και να διερευνήσουν τις προοπτικές που διαμορφώνονται.

Θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες βιοτεχνολογίας, επαγγελματίες του αγροδιατροφικού κλάδου και του marketing, καθώς και εκπρόσωποι συνεταιρισμών από τα προϊόντα του προγράμματος καθώς και άλλων επαγγελματικών φορέων. 

Εττικέτες:
προϊόντα ΠΟΠ ΕΘΕΑΣ