Έως και 24 Νοεμβρίου 2023 η υποβολή των αιτήσεων.

Με υπουργική απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την εφαρμογή των παρεμβάσεων Π2-58.2 «Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία σε υποδομές οινοποιίας» και Π2-58.6 «Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας της οινοπαραγωγής», που αφορούν στον τομέα του οίνου.

Ειδικότερα, καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, η διαδικασία αξιολόγησης, βαθμολόγησης και κατάταξης, οι διοικητικοί έλεγχοι, η διαδικασία έγκρισης καθώς και η διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και βάσει του άρθρου 40 του κατ΄ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2022/126, δικαιούχοι αυτής της στήριξης είναι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις ή επαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις οργανώσεων οινοπαραγωγών, προσωρινές ή μόνιμες ενώσεις δύο ή περισσότερων οινοπαραγωγών που παράγουν και δια- θέτουν στο εμπόριο προϊόντα οίνου.

Οι αμπελοοινικές επιχειρήσεις οι οποίες οινοποιούν σε εξωτερικούς συνεργάτες την παραγωγή τους, αλλά εκτελούν οι ίδιοι την πώληση των οινικών τους προϊόντων δύνανται επίσης να είναι δικαιούχοι.

Δεν χορηγείται στήριξη σε παραγωγούς που καλλιεργούν παράνομες φυτεύσεις και σε εκτάσεις αμπελοκαλλιέργειας χωρίς την απαιτούμενη άδεια δυνάμει του άρθρου 71 του Κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013.

Για την αμπελοοινική περίοδο 2023-2024 οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά από την έναρξη ισχύος της παρούσας έως 24 Νοεμβρίου 2023.

Η αίτηση είναι αποδεκτή μόνο όταν αυτή συνοδεύεται (ηλεκτρονική επισύναψη) από όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αξιολόγηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας. Μη ορθή επισύναψη των ανωτέρω δικαιολογητικών επιφέρει απόρριψη της αίτησης. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, τότε η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά. Στην περίπτωση όπου δεν έχουν επισυναφθεί οι δύο (2) υποχρεωτικές συγκρίσιμες προσφορές για την έγκριση μιας ενέργειας/δράσης τότε η αντίστοιχη ενέργεια/δράση δεν γίνεται αποδεκτή.

Δείτε αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ, όπου περιγράφονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας, οι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και η όλη διαδικασία, πιέζοντας ΕΔΩ.