Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έφερε ένα κρίσιμο μήνυμα στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) του 2024 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν: η αύξηση των επενδύσεων στα αγροδιατροφικά συστήματα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της διεθνούς συνάντησης και μέσω εκδηλώσεων, πρωτοβουλιών και αρκετών δημοσιεύσεων, ο FAO τόνισε ότι τα αγροδιατροφικά συστήματα διαθέτουν τις λύσεις για την αντιμετώπιση σημαντικών αλληλένδετων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και ο πλανήτης, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας, της υποβάθμισης της γης, της επισιτιστικής ανασφάλειας και της φτώχειας.
«Η συμφωνία του Παρισιού και οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης είναι ανέφικτοι χωρίς τον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του FAO QU Dongyu, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του FAO στην COP29.
Η COP Οικονομικών
Αυτή η COP, που ονομάστηκε «COP χρηματοδότησης για το κλίμα», είδε τα έθνη να παλεύουν με τη θέσπιση ενός νέου παγκόσμιου στόχου χρηματοδότησης για το κλίμα (NCQG) για να αντικαταστήσει τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λήγει. Το τελικό αποτέλεσμα αναγνώρισε την ανάγκη για πολύ αυξημένες επενδύσεις, ακόμη και αν δεν κλείδωσε τις πλήρεις επενδύσεις που πιθανότατα θα χρειαστούν. Ευθυγραμμιζόμενη με αυτό, η παρουσία και οι εισροές του FAO στην COP29 επικεντρώθηκαν όχι μόνο στην ποσότητα της χρηματοδότησης, αλλά και στο πού πρέπει να κατευθυνθεί αυτή η χρηματοδότηση για να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κλίμα.
Κατά τη διάρκεια μιας σειράς εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και διμερών συναντήσεων με παγκόσμιους ηγέτες και εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, οι εμπειρογνώμονες του FAO ζήτησαν αυξημένες επενδύσεις στον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων, τονίζοντας την ανάγκη τα συστήματα αυτά να έχουν προτεραιότητα στις πολυμερείς περιβαλλοντικές συμφωνίες και να ενσωματώνονται πλήρως στις εθνικές διαδικασίες σχεδιασμού.
Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής, ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu ήταν μια εξέχουσα φωνή, υποστηρίζοντας τη σημασία της επένδυσης σε αγροδιατροφικά συστήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σε μια εκδήλωση όπου οι ομιλητές συζήτησαν τη σημασία των επενδύσεων του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα (GCF) για την υποστήριξη της προσαρμογής σε ευάλωτα και εύθραυστα περιβάλλοντα, ο Qu τόνισε την επείγουσα ανάγκη για αυξημένη χρηματοδότηση και επενδύσεις. Τόνισε παραδείγματα πρόσφατα εγκεκριμένων έργων GCF στο Ιράκ και τη Σομαλία υπό την ηγεσία του FAO, τονίζοντας την ανάγκη υποστήριξης ευάλωτων και πληγεισών από συγκρούσεις χωρών όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο σοβαρές.
Σε μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου του κόμματος, ο Qu τόνισε την ανησυχητική αύξηση της παγκόσμιας πείνας, που επιδεινώνεται από τις συγκρούσεις, την κλιματική αλλαγή και τις οικονομικές κρίσεις, και ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις στην προσαρμογή και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε αυτές τις ευάλωτες περιοχές. Προέτρεψε τις χώρες να ενσωματώσουν τα αγροδιατροφικά συστήματα στα εθνικά τους σχέδια για το κλίμα και να τα δώσουν προτεραιότητα σε πολυμερείς περιβαλλοντικές συμφωνίες, διασφαλίζοντας ότι οι εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (ΕΚΣ) αντικατοπτρίζουν το πλήρες δυναμικό της δράσης για το κλίμα σε αυτόν τον τομέα.
Προς υποστήριξη των μηνυμάτων του Γενικού Διευθυντή, ο FAO τόνισε το τριπλό χάσμα στη χρηματοδότηση των αγροδιατροφικών συστημάτων, μια νέα έκθεση του FAO που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Συνασπισμό Επενδυτών ClimateShot. Η έκθεση αποκάλυψε ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό στον τομέα, απαιτώντας 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να ευθυγραμμιστεί με τους κλιματικούς στόχους. Ο αριθμός αυτός επισκιάζει τα τρέχοντα επίπεδα επενδύσεων και υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη χρηματοδότηση για τη μετάβαση σε βιώσιμα και ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα.
Ομοίως, μια συμπληρωματική ανάλυση του FAO σχετικά με τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης που σχετίζεται με το κλίμα στα αγροδιατροφικά συστήματα αποκάλυψε αύξηση της αναπτυξιακής χρηματοδότησης που σχετίζεται με το κλίμα που διατίθεται σε αυτά τα συστήματα το 2022, φθάνοντας τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ αυτό σηματοδοτεί ανάκαμψη από τα προηγούμενα έτη, η έκθεση εξηγεί ότι τα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή για να οδηγήσουν στον αναγκαίο μετασχηματισμό του τομέα για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ανάδειξη των αγροδιατροφικών συστημάτων στην ημερήσια διάταξη
Ο FAO τόνισε την επείγουσα ανάγκη να κλιμακωθεί η εφαρμογή και η υιοθέτηση λύσεων για τα αγροδιατροφικά συστήματα, επιτρέποντας πολιτικές, καινοτομία και τεχνολογίες και διασφαλίζοντας ότι οι λύσεις αυτές φτάνουν στους μικροκαλλιεργητές και τους παραγωγούς.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός συνεργάστηκε στενά με την Προεδρία της COP29 και άλλες χώρες μέλη για να δώσει προτεραιότητα στα αγροδιατροφικά συστήματα στην ατζέντα δράσης τους. Αυτό περιελάμβανε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στις 19 Νοεμβρίου, που ορίστηκε ως Ημέρα Τροφίμων, Γεωργίας και Νερού, και την έναρξη της Πρωτοβουλίας για το Κλίμα Αρμονία του Μπακού για τους αγρότες.
Η πρωτοβουλία Baku Harmoniya Climate Initiative for Farmers έχει ως στόχο να βοηθήσει τους αγρότες να πλοηγηθούν στις πολυάριθμες πρωτοβουλίες και προγράμματα που είναι αφιερωμένα στην υποστήριξη του μετασχηματισμού των ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή αγροδιατροφικών συστημάτων. Η πρωτοβουλία θα χρησιμεύσει ως συσσωρευτής, συγκεντρώνοντας διάφορες πρωτοβουλίες, συνασπισμούς, δίκτυα και εταιρικές σχέσεις για την ενδυνάμωση των αγροτών, των χωριών και των αγροτικών κοινοτήτων, προωθώντας τη συνεργασία και μεγιστοποιώντας τον αντίκτυπο. Ο FAO, η Προεδρία της COP29 και το Υπουργείο Γεωργίας υπέγραψαν συμφωνία για την προώθηση της Harmoniya μέσω της εταιρικής σχέσης FAST.
Η εταιρική σχέση FAST συγκλήθηκε επίσης στην COP29. Η υπουργική σύνοδος υπογράμμισε την ανάγκη αυξημένης οικονομικής στήριξης για τους ευάλωτους αγρότες και τόνισε τη σημασία των συνεργατικών πρωτοβουλιών όπως η Harmoniya. Η εκδήλωση χρησίμευσε επίσης ως πλατφόρμα για χώρες και οργανισμούς να ανακοινώσουν νέες δεσμεύσεις και συνεργασίες με στόχο την ενίσχυση των αγροδιατροφικών συστημάτων ενόψει της κλιματικής αλλαγής.
Ο Kaveh Zahedi, Διευθυντής του Γραφείου του FAO για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοποικιλότητα και το Περιβάλλον, συντόνισε τη συνάντηση υψηλού επιπέδου. Εξέφρασε ανησυχίες για την «πτωτική πορεία» της χρηματοδότησης που διατίθεται στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας. Επαίνεσε τα εσωτερικά προγράμματα υποστήριξης του FAO, όπως το SCALA, και τον ρόλο του Οργανισμού στην υποστήριξη των χωρών για πρόσβαση σε κεφάλαια από το Global Enviromental Facility (GEF) και το GCF. Ο Zahedi υπογράμμισε επίσης ότι οι παγκόσμιες πλατφόρμες συντονισμού, όπως η εταιρική σχέση FAST και η Harmoniya, είναι όλες προσανατολισμένες στη στήριξη των χωρών για τη χρηματοδότηση και την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των αγροδιατροφικών συστημάτων τους.
Ο FAO θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τις χώρες στην υλοποίηση των δράσεων τους για το κλίμα που συμφωνήθηκαν στις COP και στην αναγκαία δίκαιη μετάβαση. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας για την εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών μέσω της επίσημης διαδικασίας της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) και τη στήριξη των εθνικών διαδικασιών σχεδιασμού για το κλίμα, όπως οι εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (ΕΚΣ) και τα εθνικά σχέδια προσαρμογής (ΕΣΔ). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι χώρες προετοιμάζονται να υποβάλουν τις επικαιροποιημένες ΕΚΣ, τα εθνικά τους σχέδια δράσης για το κλίμα, στις αρχές του επόμενου έτους.
Με τη λειτουργία του ταμείου «απωλειών και ζημιών» και την τελική συμφωνία για το άρθρο 6 της συμφωνίας του Παρισιού που αφορά τις κλιματικές αγορές, η συνεχής στήριξη του FAO θα είναι απαραίτητη για τις χώρες ώστε να εξασφαλίσουν αυξημένες επενδύσεις στη γεωργία και τα συστήματα τροφίμων που μπορούν να φέρουν λύσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μετριασμού και απομόνωσης παράλληλα με την επισιτιστική ασφάλεια.
Προώθηση λύσεων αγροδιατροφικών συστημάτων
Την Ημέρα Τροφίμων, Γεωργίας και Νερού στην COP29, ο FAO πρωτοστάτησε σε μια σειρά εκδηλώσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονταν συζητήσεις σχετικά με την επιστήμη και την καινοτομία για ανθεκτικά συστήματα τροφίμων και διαλόγους υψηλού επιπέδου σχετικά με τη χρηματοδότηση του μετασχηματισμού του αγροδιατροφικού συστήματος και την ενίσχυση των φιλοδοξιών των ΕΚΣ. Οι προσπάθειες του FAO υπογράμμισαν την ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις, συνεργασία και δράση πολιτικής για την υποστήριξη της βιώσιμης γεωργίας και της επισιτιστικής ασφάλειας ενόψει της κλιματικής αλλαγής.
Το περίπτερο τροφίμων και γεωργίας, που φιλοξενήθηκε από κοινού από τον FAO και την CGIAR στην COP29 στο Μπακού, χρησίμευσε ως δυναμικός κόμβος για την ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου των αγροδιατροφικών συστημάτων στη δράση για το κλίμα. Το περίπτερο, που εγκαινιάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή του FAO, λειτούργησε ως πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και συνεργατικής δράσης, παρουσιάζοντας εκδηλώσεις και συζητήσεις για θέματα όπως η ενσωμάτωση των αγροδιατροφικών συστημάτων στις ΕΚΣ και οι εθελοντικές αγορές ανθρακούχων εκπομπών. Τόνισε επίσης τις πρωτοβουλίες της προεδρίας της COP, όπως η εταιρική σχέση FAST
Άλλες σημαντικές δημοσιεύσεις του FAO
Αγροδιατροφικά συστήματα σε εθνικά καθορισμένες συνεισφορές: παγκόσμια ανάλυση: Η νέα ανάλυση των ΕΚΣ από τον FAO αποκάλυψε ότι, ενώ οι περισσότερες χώρες δίνουν προτεραιότητα στα αγροδιατροφικά συστήματα στα σχέδια δράσης τους για το κλίμα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά στον μετριασμό, την προσαρμογή και τη χρηματοδότηση. Η μελέτη τονίζει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτά τα κενά, ιδίως με την αύξηση των επενδύσεων στη βιώσιμη γεωργία και τη γεφύρωση του χάσματος εκπομπών στον τομέα της κτηνοτροφίας. Ο FAO τονίζει τις δυνατότητες των αγροδιατροφικών συστημάτων ως κλιματικών λύσεων και προτρέπει τις χώρες να ενισχύσουν τις ΕΚΣ τους για να αξιοποιήσουν πλήρως αυτό το δυναμικό.
Κλιματικές τεχνολογίες για τον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων: Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για αξιόπιστες τεχνολογικές αξιολογήσεις για την υποστήριξη της ταυτοποίησης της κλιματικής τεχνολογίας για τον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων που θα καλύπτει όλα τα στάδια των αλυσίδων αξίας των γεωργικών προϊόντων διατροφής. Αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων, στοχευμένη χρηματοδότηση και να τροφοδοτήσει την εν εξελίξει διαδικασία πολιτικής για το κλίμα.
Παγκόσμια αξιολόγηση του υποξειδίου του αζώτου των Ηνωμένων Εθνών: Μια νέα έκθεση UNEP-FAO αποκάλυψε ότι οι αυξανόμενες εκπομπές οξειδίου του αζώτου θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 °C. Η έκθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης για τον περιορισμό αυτών των εκπομπών, κυρίως από τη γεωργία, για την προστασία της στιβάδας του όζοντος και της ανθρώπινης υγείας. Τονίζει τις δυνατότητες σημαντικής μείωσης των εκπομπών μέσω της βιώσιμης διαχείρισης του αζώτου και ζητεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτού του ισχυρού αερίου θερμοκηπίου.
Γεφύρωση φύσης και κλίματος μέσω της προστασίας πρωτογενών δασών με υψηλή οικολογική ακεραιότητα: Αυτό το τεχνικό σημείωμα υπογραμμίζει τον ζωτικό ρόλο των πρωτογενών δασών στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Το ενημερωτικό σημείωμα τονίζει τη σημασία της διατήρησης αυτών των δασών, τα οποία αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα και υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Ο FAO ζητεί επίσης αυξημένη αναγνώριση του ρόλου των αυτοχθόνων κοινοτήτων στη διαχείριση των δασών και καινοτόμους μηχανισμούς χρηματοδότησης για τη στήριξη των προσπαθειών τους και τη διασφάλιση της προστασίας αυτών των κρίσιμων οικοσυστημάτων.
Βιβλίο δραστηριοτήτων - κτηνοτροφία και κλιματική αλλαγή: Ένα νέο βιβλίο δραστηριοτήτων για παιδιά και προ-εφήβους που διερευνά το ρόλο της κτηνοτροφίας στις ανθρώπινες κοινότητες και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής τους στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Με ενδιαφέρουσες εικονογραφήσεις και δραστηριότητες, το βιβλίο στοχεύει να εκπαιδεύσει τους νέους σχετικά με τη σύνθετη σχέση μεταξύ κτηνοτροφίας και κλιματικής αλλαγής, ενθαρρύνοντάς τους να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Ατενίζοντας το μέλλον
Η COP29 στο Μπακού ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της χρηματοδοτικής στήριξης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ένα βασικό επίτευγμα ήταν η δέσμευση των ανεπτυγμένων χωρών να τριπλασιάσουν την ετήσια οικονομική τους βοήθεια σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035, παράλληλα με μια συλλογική προσπάθεια κινητοποίησης συνολικά 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2035.
Οι χώρες συμφώνησαν επίσης σχετικά με τους κανόνες για μια παγκόσμια αγορά άνθρακα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Αυτή η αγορά θα διευκολύνει την εμπορία πιστωτικών μορίων άνθρακα, δίνοντας κίνητρα στις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές και να επενδύσουν σε έργα δράσης για το κλίμα. Η COP29 έδωσε επίσης προτεραιότητα στη διαφάνεια στις στρατηγικές υποβολής εκθέσεων και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ιδίως για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Ενώ οι συμφωνίες αυτές σηματοδοτούν πρόοδο, οι συνεχείς προσπάθειες είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των εναπομενουσών προκλήσεων και τη διασφάλιση ότι οι δεσμεύσεις αυτές μεταφράζονται σε απτή δράση.
Η COP29 σημείωσε επίσης την επιτυχή πρόοδο του ειδικού επίσημου σκέλους στο πλαίσιο των τετραετών κοινών εργασιών του Σαρμ Ελ Σέιχ για την εφαρμογή της δράσης για το κλίμα στη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια (SJWA), μια συνεργατική διαδικασία που υποστηρίζει ο FAO από το 2017.
Ενώ η SJWA βρίσκεται σε εξέλιξη, η COP29 διευκόλυνε την αυξημένη προβολή της πρωτοβουλίας, προκαλώντας μεγαλύτερη δέσμευση από τα ενδιαφερόμενα μέρη και δίνοντας έμφαση στη στροφή προς την εφαρμογή του πλαισίου. Αυτό περιλάμβανε τη μετατροπή των σχεδίων σε συγκεκριμένες επιτόπιες δράσεις, όπως η προώθηση πρακτικών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, η βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και η ενίσχυση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τους γεωργούς.
Κρίσιμα, η COP29 ενθάρρυνε συζητήσεις σχετικά με την ενσωμάτωση της SJWA με πρωτοβουλίες όπως το ταμείο απωλειών και ζημιών για την αντιμετώπιση των κλιματικών επιπτώσεων στη γεωργία σε ευάλωτες χώρες. Το ταμείο αυτό, που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στην COP29, αποσκοπεί στην παροχή οικονομικής βοήθειας σε χώρες που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.
Ενώ οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μπορεί να μην απέδωσαν όλα όσα ελπίζαμε, ο FAO και οι εταίροι διατήρησαν την ισχυρή δυναμική γύρω από τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα συστήματα γεωργίας και τροφίμων εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού και μια δίκαιη μετάβαση.
Κοιτάζοντας μπροστά, η COP30 στη Βραζιλία υπόσχεται να είναι ένα κρίσιμο ορόσημο, που φιλοξενείται για πρώτη φορά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Αυτό το μοναδικό περιβάλλον πιθανότατα θα φέρει αυξημένη εστίαση σε ζητήματα που βρίσκονται στο πλέγμα της κλιματικής αλλαγής και των αγροδιατροφικών συστημάτων. Η COP30 αντιπροσωπεύει επίσης μια κρίσιμη προθεσμία για τα έθνη να παρουσιάσουν τις ενισχυμένες ΕΚΣ τους, αποδεικνύοντας μια ανανεωμένη δέσμευση στους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Ο FAO είναι έτοιμος να συνεργαστεί πλήρως με την επερχόμενη βραζιλιάνικη προεδρία για να διασφαλίσει την επιτυχία αυτής της ζωτικής σημασίας διάσκεψης και να προωθήσει φιλόδοξη δράση για το κλίμα.