Θωμάς Κουτσουπιάς: Για να υπάρξουν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα χρειάζεται να έχουμε και το κατάλληλο οικονομικό κλίμα.

εργοστασια (2)

Στο πλαίσιο του προγράμματος Οργάνωσης Παραγωγών ΟΕΦ, που υλοποιεί ο Α.Σ. «Ένωση Αγρινίου», ο ΑγροΤύπος επισκέφτηκε τον Συνεταιρισμό, όπου είδε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου επιτραπέζιας ελιάς και της γαλακτοβιομηχανία ΑΜΦΙΓΑΛ τα εγκαίνια της οποίας προγραμματίστηκαν τον προσεχή Μάιο. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας για τους συνεταιρισμούς και την προσπάθεια ανάπτυξης του παραγωγικού τομέα.

«Η Ένωση Αγρινίου το 2015 είχε κύκλο εργασιών 15.600.000 ευρώ, ενώ για το 2016 αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ. Εμείς ζητάμε να μεταφερθούν κονδύλια από τον Πρώτο Πυλώνα της ΚΑΠ (άμεσες ενισχύσεις) στο Δεύτερο (Αγροτική Ανάπτυξη) με στόχο να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις, όπως αυτή της ΑΜΦΙΓΑΛ. Υπάρχει όμως πρόβλημα με το οικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Κουτσουπιάς.

Θέση για το σχέδιο νόμου που αφορά τους συνεταιρισμούς
Η Ένωση Αγρινίου ιδρύθηκε το 1930 και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης, η Ελλάδα χρειάζεται τους συνεταιρισμούς επειδή έχει μικρό αγροτικό κλήρο. Ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ελλάδα είναι ο μικρότερος στην ΕΕ. Το πρόβλημα είναι ότι συνεχώς αλλάζουν το νόμο για τους συνεταιρισμούς οι ηγεσίες του ΥπΑΑΤ, όταν ο νόμος για τις επιχειρήσεις παραμένει ο ίδιος από το 1920. Αυτό μας αναγκάζει να ασχολούμαστε συνεχώς με το πώς θα πρέπει να προσαρμοστούμε με τις νέες νομοθεσίες. Το νέο σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο κ. Αποστόλου είναι πολύ παρεμβατικό. Εισέρχεται ουσιαστικά στα κέρδη, στην περιουσία και στη διοίκηση της κάθε συνεταιριστικής οργάνωσης. Ουσιαστικά η αναφορά στο Σύνταγμα περί προστασίας των συνεταιριστικών οργανώσεων καταργείται. Αν ψηφιστεί όπως έχει δεν θα υπάρχουν ενεργοί συνεταιρισμοί στην χώρα. Ζητάμε να υπάρξουν υγιείς συνεταιρισμοί. Όσοι θέλουν να αναπτυχθούν να μπορούν να το κάνουν και οι υπόλοιποι να κλείσουν.

Προφίλ της Ένωσης
Στο πλαίσιο της επίσκεψης που οργάνωσε η Foodstandard, το πρωί της Παρασκευής (11 Μαρτίου), έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προφίλ της Ένωσης στο υποκατάστημα της συνεταιριστικής οργάνωσης στην Αμφιλοχία. Στην Ένωση εργάζονται αυτή την στιγμή 155 εργαζόμενοι.
Διαθέτει εργοστάσιο ζωοτροφών όπου παράγει σύνθετες ζωοτροφές (ετήσια δυναμικότητα 20.000 τόνοι).
Εργοστάσιο τυποποίησης επιτραπέζιων ελιών (τυποποιεί ελιές ποικιλίας Καλαμών, πράσινες Κονσερβοελιές και Χαλκιδικής) που έχει ετήσια δυναμικότητα 3.500 τόνοι.
Εργοστάσιο μηδικής που κάνει συμβόλαια με παραγωγούς και έχει δυναμικότητα 4.000 τόνων και ξηραντήριο καλαμποκιού (50.000 τόνοι αποξήρανση ετησίως)
Επίσης διαθέτει σφαγεία που τα έχει νοικιάσει σε ιδιώτες.
Η Ένωση παρουσίασε το 2014/2015 αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 20%. Κάνει παρέμβαση στις τιμές επιτραπέζιας ελιάς, μηδικής και καλαμποκιού. Στα μέλη της δίνει εκπτώσεις σε αγορές εφοδίων και μηχανημάτων και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Μέσω της εταιρείας Αρωγή κάνει το ΟΣΔΕ σε πολλές περιοχές της χώρας (Ροδόπη, Λάρισα κ.α.)
Λειτουργεί τμήμα συντήρησης φωτοβολταϊκών με 19 άτομα.

Ξεπέρασε τα 7,5 εκατ. ευρώ το κόστος της ΑΜΦΙΓΑΛ
Τα εγκαίνια της ΑΜΦΙΓΑΛ αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάιο. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ξεπέρασε τα 7,6 εκατ. ευρώ, αν και με βάση τα αρχικά σχέδια και το επενδυτικό πλάνο, που εγκρίθηκε το 2011 δεν ξεπερνούσε τα 6,8 εκατ. ευρώ. Θα παράγει φέτα και σκληρά τυριά (5.400 τόνοι). Το 20% θα πωλείται στην εγχώρια παραγωγή και το υπόλοιπο στις ΗΠΑ. Στο εργοστάσιο σε πρώτη φάση θα απασχολούνται 33 εργαζόμενοι, με προοπτική να φτάσουν τους 150. Η Ένωση διαθέτει την πλειοψηφία των μετοχών της επιχείρησης. Ποσοστό 10% διαθέτουν οι «Ελληνικές Πρωτεΐνες» και ακόμη 10% τα Καλάβρυτα και ο σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας. Η επένδυση καθυστέρησε να ολοκληρωθεί επειδή έγινε από ιδία κεφάλαια.
Στο πλαίσιο ενθάρρυνσης νέων ανθρώπων της περιοχής να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, η Ένωση, προκρίνει ένα πρόγραμμα επιδότησής τους για δημιουργία μονάδων, αλλά και ανάπτυξη συμβολαιακής σχέσης με την ΑΜΦΙΓΑΛ, για την απορρόφηση του γάλακτος. Σημειωτέον πως την περίοδο 2014-1015 η ΑΜΦΙΓΑΛ προμηθεύτηκε 1.000 τόνους γάλα από 144 κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής σε τιμές για το μεν πρόβειο από 98 λεπτά έως 1,08 ευρώ το κιλό, για το δε γίδινο 58 λεπτά του ευρώ, συνάπτοντας συνεργασία με ΔΩΔΩΝΗ και Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, αλλά και μετέπειτα με την εταιρεία «Ήπειρος». Η δυναμικότητα της ΑΜΦΙΓΑΛ σε γάλα ανέρχεται σε 8.000 τόνους, ενώ η εταιρεία μπορεί να παραλαμβάνει 120 τόνους γάλα ημερησίως. Υπάρχουν χώροι για παραγωγή γιουρτιών και φρέσκου γάλακτος αλλά μια τέτοια δυνατότητα θα εξεταστεί μετά από δύο χρόνια.

Εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς
Το εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης ελιών βρίσκεται στην Σπολάιτα, λίγο έξω από το Αγρίνιο. Μεγάλες ποσότητες πράσινης ελιάς αγοράζονται κάθε έτος από την Χαλκιδική. Επίσης έχει ενεργοποιηθεί μια Ομάδα Παραγωγών (από 5.800 άτομα) ενώ πολλοί από αυτούς έχουν καταθέσει αίτημα για να γίνουν μέλη της Ένωσης Αγρινίου. Γίνεται εξαγωγή κυρίως προς Ιταλία. Στόχος το 2015/2016 να ανέλθουν οι εξαγωγές στους 3.000 τόνους και ο κύκλος εργασιών στα 4.500.000 ευρώ. Οι Ιταλοί κάνουν δεύτερη τυποποίηση και τις πωλούν με την δική τους φίρμα.

Στοιχεία για το πρόγραμμα ΟΕΦ
Η Ένωση Αγρινίου συμμετέχει για 3η τριετία (2009-2012 και 2012-15) σε Πρόγραμμα Εργασίας ως Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), ενώ η Ομάδα Παραγωγών της απαρτίζεται από 1.600 μέλη και συμμετέχει εκ νέου στο Πρόγραμμα Εργασίας, σύμφωνα με τον Καν. 611/2014 για την τριετία 2015-2018. Στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της ελαιοκαλλιέργειας και η δημιουργία προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως:
- Αυξημένη εμπειρία και αποτελεσματικότητα σε θέματα υλοποίησης και αξιοποίησης των προβλεπόμενων δράσεων, καθώς συμμετέχει για 3η τριετία (2009-2012 & 2012-15) σε Πρόγραμμα Εργασίας ως Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ)
- Η Ομάδα Παραγωγών του ΑΣ Ένωσης Αγρινίου απαρτίζεται από 1.600 μέλη και συμμετέχει εκ νέου στο Πρόγραμμα Εργασίας σύμφωνα με τον Καν. 611/2014 για την τριετία 2015-2018.
- Στόχος, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της ελαιοκαλλιέργειας και η δημιουργία προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως:
Ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στους 1.600 ελαιοπαραγωγούς της Ο.Ε.Φ σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2/3
Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος βιολογικής καλλιέργειας (στο 20% της Ο.Ε.Φ.)
Κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας [έργα επίδειξης που αποσκοπούν στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων του αγροκτήματος και εκπαιδεύσεις των παραγωγών της Ομάδας σε θέματα μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος]. Σύμφωνα με το ΠΕ, έχει προγραμματιστεί ο υπολογισμός ετησίως των εκλυόμενων ποσοτήτων του διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται στο χωράφι από 500 ελαιοπαραγωγούς της ομάδας ΣΟΔ με τη χρήση ερωτηματολογίων
Ψηφιοποίηση διαδικασιών συμβολαιακής γεωργίας
Παροχή τεχνικής βοήθειας για τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και της ποιότητας της επιτραπεζιας ελιας κατά την παραλαβή και αποθήκευση. Επιπλέον, προβλέπεται η βελτίωση του εξοπλισμού του τυποποιητηρίου επιτραπέζιας ελιάς και η αποκατάσταση δεξαμενών της Ο.Ε.Φ
Σύστημα Ιχνηλασιμότητας σε 2 επίπεδα: παραγωγού και τυποποιητηρίου επιτραπέζιας ελιάς το οποίο θα πιστοποιείται ετησίως από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης με σκοπό τη διαφύλαξη της ποιότητας της Κονσερβολιάς Αγρινίου
Συστήματα πιστοποίησης της ποιότητας, με βάση σύστημα ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP), το οποίο είναι σύμφωνο με τα τεχνικά κριτήρια που καθορίζει η αρμόδια εθνική αρχή.

Σταύρος Παϊσιάδης - agrotypos.gr
[email protected]