Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας (ΕΕΓ) ενέκριναν σήμερα τη διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου σχετικά με στοχευμένη τροποποίηση του κανονισμού για την κοινή οργάνωση αγοράς γεωργικών προϊόντων (ΚΟΑ) και των δύο άλλων πράξεων που διέπουν την κοινή γεωργική πολιτική.
Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και στην ενίσχυση της θέσης τους στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Οι προτεινόμενοι κανόνες έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν στους γεωργούς ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, ώστε οι ισχυροί παράγοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να μην τους επιβάλλουν δυσμενείς όρους. Με την ενδυνάμωση των γεωργών, οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση των εισοδημάτων τους και στη διασφάλιση δικαιότερων μέσων διαβίωσης στη γεωργία.
«Οι αγρότες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη ζωή μας, αλλά παραμένουν ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στη βελτίωση της διαπραγματευτικής τους ισχύος, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να ζουν δίκαια και αξιοπρεπώς από τη σκληρή εργασία τους. Απώτερος στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων».
Czesław Siekierski, Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Πολωνίας
Κύρια στοιχεία της πρότασης
• βελτίωση του τρόπου με τον οποίο οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις της αγοράς, τις διακυμάνσεις του κόστους και τις οικονομικές συνθήκες
• εισαγωγή ρήτρας αναθεώρησης στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις, για την καλύτερη προστασία των γεωργών μακροπρόθεσμα και για να διασφαλιστεί ότι δεν εγκλωβίζονται σε δυσμενείς όρους
• εξορθολογισμός των κανόνων για τη νομική αναγνώριση των οργανώσεων παραγωγών
• ενίσχυση των οργανώσεων παραγωγών και των ενώσεών τους, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να τους παρέχουν μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη μέσω τομεακών παρεμβάσεων της ΚΓΠ
• ενθάρρυνση νέων και νέων γεωργών να ενταχθούν σε αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών μέσω κινήτρων
• καθορισμός των όρων χρήσης προαιρετικών ενδείξεων όπως «δίκαιη», «δίκαιη» και «βραχεία αλυσίδα εφοδιασμού» κατά την εμπορία γεωργικών προϊόντων
Κυριότερες αλλαγές που συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο
Το Συμβούλιο υποστηρίζει τα κύρια στοιχεία και τους πρωταρχικούς στόχους της πρότασης, αλλά προτείνει μια σειρά βελτιώσεων στη διαπραγματευτική εντολή του.
Γραπτές συμβάσεις
Η Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση υποχρεωτικών γραπτών συμβάσεων για κάθε παράδοση γεωργικών προϊόντων, με ορισμένες εξαιρέσεις.
Στην εντολή του, το Συμβούλιο πρότεινε μια σειρά τροπολογιών που διευκρινίζουν ποιος καλύπτεται από την υποχρέωση για γραπτές συμβάσεις. Εισήγαγε επίσης περαιτέρω εξαιρέσεις, με στόχο την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στα κράτη μέλη όσον αφορά την προσαρμογή της υποχρέωσης στις ειδικές ανάγκες τους, ανάλογα με τον τομέα και το προϊόν.
Ειδικότερα, τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποφασίζουν ότι δεν απαιτείται γραπτή σύμβαση εάν ο πρώτος αγοραστής γεωργικών προϊόντων είναι πολύ μικρή ή μικρή επιχείρηση, η παράδοση των αγαθών πραγματοποιείται και η πληρωμή πραγματοποιείται ταυτόχρονα, ή εάν η αξία των παραδόσεων δεν υπερβαίνει το μέγιστο ποσό των 20.000 ευρώ.
Ρήτρα αναθεώρησης των συμβάσεων
Επιπλέον, οι γεωργοί θα μπορούν να ενεργοποιούν τη ρήτρα αναθεώρησης για μακροπρόθεσμες συμβάσεις μετά από 12 μήνες, αντί των έξι μηνών που προτείνει η Επιτροπή. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η προβλεψιμότητα και η σταθερότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των γεωργών, ιδίως σε καταστάσεις όπου η τιμή που λαμβάνουν για τα προϊόντα τους δεν καλύπτει πλέον το κόστος παραγωγής.
Μηχανισμός διαμεσολάβησης
Η Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση υποχρεωτικών μηχανισμών διαμεσολάβησης μεταξύ των γεωργών και των αγοραστών τους, προκειμένου να ενθαρρυνθούν τα μέρη να καταλήξουν σε φιλικό διακανονισμό σε περίπτωση διαφορών σχετικά με τη σύναψη ή την αναθεώρηση γραπτής σύμβασης.
Προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και να τηρηθεί η ειδική κατάσταση των κρατών μελών, το Συμβούλιο συμφώνησε ότι οι μηχανισμοί διαμεσολάβησης θα πρέπει να είναι εθελοντικοί, πράγμα που σημαίνει ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα τους θεσπίσουν.
Έναρξη ισχύος
Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο ετών, σε σύγκριση με τους 18 μήνες που προβλέπει η πρόταση. Αυτό θα επιτρέψει στον αγροδιατροφικό τομέα να προσαρμοστεί και να προετοιμαστεί για τους νέους κανόνες.
Επόμενα βήματα
Με τη συμφωνία αυτή, η Προεδρία είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόλις αυτό καταλήξει στη θέση του.
Ιστορικό
Η ΚΓΠ προβλέπει ήδη ορισμένα μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Ωστόσο, η πίεση στα γεωργικά εισοδήματα αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι γεωργοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους, αυξανόμενο κόστος εισροών και αυστηρότερες απαιτήσεις παραγωγής.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2024, η Επιτροπή υπέβαλε τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου που ορίζεται στον κανονισμό για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης αγοράς γεωργικών προϊόντων.
Η πρόταση αντικατοπτρίζει άμεσα διάφορες συστάσεις του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ και ανταποκρίνεται σε ορισμένες από τις πλέον πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας, συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, της αύξησης του κόστους των εισροών και των αυξανόμενων απαιτήσεων παραγωγής.