Συνάντηση των επικεφαλής φυτοϋγειονομικών επιθεωρητών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε δράσεις για την προετοιμασία των φυτοϋγειονομικών αρχών των κρατών μελών, ώστε να ανταποκριθούν γρήγορα και αποτελεσματικά, σε περίπτωση φυτοϋγειονομικών απειλών που είναι νέες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στις συζητήσεις συμμετείχαν αντιπροσωπείες από όλα τα κράτη μέλη, εκπρόσωποι της Γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Γεωργίας της προεδρεύουσας χώρας (Πολωνία), Czesław Siekierski, επέστησε την προσοχή στην ανάγκη για κοινή προσέγγιση όσον αφορά τη χρηματοδότηση φυτοϋγειονομικών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ και τη διασφάλιση κατάλληλων μηχανισμών για ταχεία πρόσβαση σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε καταστάσεις κρίσης.

Ο ίδιος τόνισε: «Η σημασία της υγείας των φυτών είναι ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική και οικονομική ασφάλεια της ΕΕ. Σήμερα, οι φυτοϋγειονομικοί κίνδυνοι που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την κλιματική αλλαγή, την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και του τουρισμού, αυξάνονται. Πρέπει να αναλάβουμε κοινή δράση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης των αγροφάγων που είναι επιβλαβείς για τα φυτά».

Η συνάντηση επικεντρώθηκε ειδικότερα στην ετοιμότητα των κρατών μελών της ΕΕ να ανταποκριθούν γρήγορα και αποτελεσματικά στις φυτοϋγειονομικές απειλές που προκύπτουν από τη διείσδυση στην ΕΕ ανύπαρκτων μέχρι σήμερα επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών που συνιστούν απειλή για τις καλλιέργειες και το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν εμπειρίες κατά την προετοιμασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης και τη διεξαγωγή ασκήσεων προσομοίωσης και συζήτησαν τη διαθεσιμότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τον έλεγχο των αγροφάγων. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των φυτοϋγειονομικών επιθεωρήσεων φυτικών προϊόντων που εισήχθησαν στην Ένωση το 2024 και το σχέδιο προγράμματος ελέγχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2026, που διενεργήθηκαν σε χώρες μέλη και τρίτες χώρες που εξάγουν φυτικά προϊόντα στην Ένωση.

Εττικέτες:
ΕΕ φυτοπροστασία