Με ευθύνη και αξιοπιστία, ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα νέα δικαιώματα και απαντήσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγρότη,  σε μια ακόμη απόλυτα επιτυχημένη ημερίδα της Ένωσης Αγρινίου για τη νέα ΚΑΠ και το ΟΣΔΕ.DSC_0121 - Αντίγραφο

Παρουσία του δημάρχου Αμφιλοχίας κ. Απόστολου Κοιμήση και του προέδρου της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμά Κουτσουπιά πραγματοποιήθηκε η σημερινή ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ και το ΟΣΔΕ 2015 στην κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα του δημαρχιακού μεγάρου της Αμφιλοχίας. Το ενδιαφέρον των παραγωγών επεκτάθηκε και σε σειρά άλλων ζητημάτων, με αποτέλεσμα η εκδήλωση να εξελιχθεί σε μια εφ’ όλης της αγροκτηνοτροφικής ύλης συζήτηση, με τους κ.κ. Κουτσουπιά και Κοιμήση να δίνουν υπεύθυνες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο ποσοτικό και ποιοτικό μέγεθος, κυρίως δε στο πρακτικό αποτέλεσμα μιας σειράς παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Συνεταιρισμός, σε μια προσπάθεια να προλάβει δυσάρεστες για τους αγρότες εξελίξεις και να διορθώσει λάθη και παραλήψεις υπηρεσιών του κράτους. Πλέον επίκαιρο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των βοσκοτόπων και η αποφυγή της απώλειας των 40 εκατ. ευρώ, που θα οδηγούσε σε μαρασμό την τοπική αγροτική οικονομία. Φυσικά, ο κ. Κουτσουπιάς δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι δεν είναι η Ένωση που νομοθετεί και πως πολλές φορές χρειάζεται εξαντλητική και επίπονη προσπάθεια για να εννοήσουν οι έχοντες τη θεσμική ευθύνη και την αρμοδιότητα βασικές στρεβλώσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το κόστος που κατά κανόνα υπάρχει για την Οργάνωση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ΑΜΦΙΓΑΛ και στη συμπόρευση με το Δήμο Αμφιλοχίας, με τον κ. Κουτσουπιά να εξηγεί από την εισαγωγική του ακόμη τοποθέτηση τη σημασία που δίνει η Ένωση στην περιοχή, τονίζοντας το διαρκές ενδιαφέρον του δημάρχου. Άλλα θέματα που απασχόλησαν τους παραγωγούς είχαν να κάνουν με τον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις, με το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης, με το πλήγμα που υπέστη η κτηνοτροφία απ’ τον καταρροϊκό πυρετό, με τις επιδοτήσεις, με την παρουσία ή μη υπηρεσιών του κράτους, αλλά και με δραστηριότητες διαφόρων κτλ.

Ως προς αυτό το τελευταίο, ο δήμαρχος Απ. Κοιμήσης, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, με έμφαση επεσήμανε ότι ο τυχοδιωκτισμός πρέπει να απομονωθεί, τονίζοντας ότι η Ένωση Αγρινίου, όπως άλλωστε και οι υπηρεσίες του Δήμου, είναι προσβάσιμες απ’ όλους και ανά πάσα στιγμή, πάντα στο πλευρό των παραγωγών και σε θέση να εγγυηθούν την ομαλή και χωρίς λάθη διεκπεραίωση κάθε υπόθεσης. Ο ίδιος μίλησε επίσης για το μοντέλο κοινωνικής οικονομίας και τη θέση του αγρότη της περιοχής σε αυτό.

Σε ότι αφορά το κυρίως αντικείμενο της ημερίδας, ο εισηγητής της Ένωσης Αγρινίου εξήγησε ότι το ΟΣΔΕ 2015 είναι καθοριστικό, λόγω της κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων και της εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ για την απόκτηση νέων για τα επόμενα χρόνια και τόνισε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι θα πρέπει έγκαιρα να υποβάλουν την αίτησή τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα χάσουν οριστικά τα δικαιώματα, ακόμη κι αν καλλιεργούν εκτάσεις ή εκτρέφουν ζώα.

Η προθεσμία υποβολής της 1ης φάσης των δηλώσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο εκτάσεων και ζώων του ΟΣΔΕ, είναι απαραίτητο να γίνει μέχρι τις στις 31 Μαρτίου 2015. Η 2η φάση λήγει μέχρι τις 15/05/2015 και δηλώνονται τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν καλλιέργειες, μισθωτήρια κλπ. Στην συνέχεια  βάση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, γίνεται ο υπολογισμός των προσωρινών δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η διανομή στους παραγωγούς. Μετά την διανομή των προσωρινών δικαιωμάτων  υποβάλλονται τυχόν ενστάσεις. Τέλος αφού ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των ενστάσεων καθώς και τα βοσκοτόπια που θα έχουν προκύψει από τα νέα διαχειριστικά σχέδια υπολογίζονται τον Αύγουστο τα οριστικά δικαιώματα για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή τον Οκτώβρη.

Η επόμενη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στο Χαλκιόπουλο, στο παλιό δημαρχείο, στις 11.30 το πρωί και την ερχόμενη Τετάρτη, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική και τελευταία ημερίδα της Ένωσης Αγρινίου για το ΟΣΔΕ και τις αλλαγές που εισάγει η νέα ΚΑΠ.