Ημερίδα στο Αγρίνιο για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Επιχειρηματικών Οφειλών και τα χρέη προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Με κεντρικό ομιλητή τον ειδικό Σύμβουλο Αναδιάρθρωσης κ. Νάρκισσο Γεωργιάδη θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο και στο ξενοδοχείο Imperial την Τετάρτη 3 Μαΐου στις 18:30 ημερίδα για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Επιχειρηματικών Οφειλών, όπου θα εξεταστούν όλες οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των δανείων.

Την ημερίδα διοργανώνει η Ατλαντίς Συμβουλευτική, με συντονιστή τον οικονομολόγο κ. Νικόλαο Μαστρογιάννη.

Το θέμα της ημερίδας αφορά άμεσα τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Επιχειρηματικών Οφειλών» πέρα των οφειλών που τυχών έχουν αγρότες προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικούς φορείς και τράπεζες είναι δυνατό να ρυθμιστούν και οφειλές προς την Αγροτική Τράπεζα Υπό Ειδική Εκκαθάριση, στην οποία είναι υποθηκευμένη η πλειοψηφία της αγροτικής περιουσίας της χώρας.

Δημιουργήθηκε συνεπώς  μια τυποποιημένη διαδικασία, υπό την επίβλεψη της πολιτείας, για την ρύθμιση «αγροτικών χρεών» στην πρώην Αγροτική Τράπεζα. Απαλλάσσεται ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας, λοιπόν, από την υποχρέωση να διαπραγματεύεται απευθείας δίχως καμία προστασία με τον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας.

Παράλληλα με την επικείμενη εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών που αφορά αγρότες που έχουν εμπορική δραστηριότητα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προετοιμάζει το έδαφος για εναλλακτική εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών από δάνεια της πρώην ΑΤΕ, με οριστική επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, αξιοποιώντας το περιεχόμενο του νόμου 3259/2004 για τους παράνομους ανατοκισμούς, που προβλέπει ότι το συνολικό ύψος των οφειλών δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου.