Το νερό αποτελεί ζωτικό μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής τροφίμων.
Περίπου το 44% της συνολικής χρήσης νερού στην Ευρώπη πηγαίνει στη γεωργία, με ποσοστό έως 80% σε ορισμένες περιοχές.

Αλλά με την κλιματική αλλαγή και τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, η πίεση στον φυσικό πόρο αυξάνεται.Έχοντας επίγνωση των μελλοντικών προκλήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφαρμόζει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες για τη βελτίωση της χρήσης των υδάτων στη γεωργία.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση σχετικά με το νερό και τη γεωργία στην Ευρώπη στις 28 Σεπτεμβρίου 2017, ο Επίτροπος Phil Hogan εξήγησε ότι "η γεωργία και η παραγωγή τροφίμων είναι βιομηχανίες έντασης νερού, οπότε αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στην παγκόσμια ζήτηση για περισσότερα και καλύτερα τρόφιμα, εμείς πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν συστήματα και τεχνολογίες παραγωγής για να καταστήσουν την γεωργία πιο παραγωγική και αποτελεσματική, αλλά και πιο πράσινη και πιο αποδοτική από πλευράς πόρων ".

Το τμήμα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης της Επιτροπής ασχολείται ήδη με τη χρήση των υδάτων κυρίως μέσω της κοινής γεωργικής πολιτικής.

Μέρος της πολιτικής αυτής, ο μηχανισμός πολλαπλής συμμόρφωσης - ο οποίος συνδέει τις άμεσες πληρωμές με τη συμμόρφωση των αγροτών με τα βασικά πρότυπα για το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ζώων και των φυτών, την καλή μεταχείριση των ζώων και τη διατήρηση της γης σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση - γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, τα οποία ενθαρρύνουν τη βιώσιμη χρήση του νερού.

Τα λεγόμενα μέτρα οικολογικής ρύπανσης που αποτελούν μέρος των άμεσων ενισχύσεων για τους γεωργούς συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση της βιώσιμης ύδρευσης.

Επιβάλλοντας στους γεωργούς την υποχρέωση να ακολουθήσουν ορισμένα μέτρα όπως η δημιουργία περιοχών οικολογικής εστίασης και μόνιμων λειμώνων, προστατεύουν τη βιοποικιλότητα - συμπεριλαμβανομένου του νερού - περιορίζοντας τη χρήση φυτοφαρμάκων στις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και διαχειρίζονται τα ίδια τα κράτη μέλη, σχεδιάζονται γύρω από έξι προτεραιότητες, το ένα είναι η προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων.

Ως εκ τούτου, τα προγράμματα αυτά, όπως τονίστηκε από τον Επίτροπο Hogan, "μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη στήριξη της δράσης για το περιβάλλον και το κλίμα, μέτρα για την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα, μεταφορά γνώσης και ιδίως επενδυτική στήριξη".

Μέσω άλλων κονδυλίων της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, όπως το Horizon2020, παρέχεται υποστήριξη σε έργα που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της υδροδότησης.

Ο Phil Hogan ανέφερε μερικά παραδείγματα στη διάσκεψη:

"Έχουμε επενδύσει σε νέες τεχνολογίες όπως τα ρομπότ που μετρούν την κατανάλωση νερού στην παραγωγή κρασιού, 3D αισθητήρες για τη μέτρηση της ανάπτυξης των φυτών και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για εφαρμογές γεωργίας ακριβείας, , την ανίχνευση ανεπαρκειών θρεπτικών ουσιών και ασθενειών των καλλιεργειών."

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Επίτροπος Hogan με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Karmenu Vella ανακοίνωσε την ίδρυση ομάδας εργασίας για το νερό με στόχο την τόνωση των επενδύσεων και τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Ως επακόλουθο αυτής της επιχειρησιακής ομάδας, δημιουργείται ένα κέντρο γνώσεων για το νερό και τη γεωργία και προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι τα τέλη του 2018.

Όπως εξήγησε ο Phil Hogan κατά την παρέμβασή του, "αυτός ο κόμβος γνώσης θα συνδέσει και θα ενσωματώσει τις πληροφορίες και θα είναι ευρέως προσβάσιμες μέσω μιας διαδικτυακής πύλης και, ως εκ τούτου, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Επιτροπή, από τη διοίκηση των κρατών μελών, καθώς και από τα ενδιαφερόμενα μέρη για να προσδιορίσουν τα πιεστικά προβλήματα να αναπτύξουν στοχευμένα και εξατομικευμένα εργαλεία πολιτικής που προσφέρουν λύσεις στον τομέα του ύδατος και της γεωργίας. "

Επιμένοντας στην ανάγκη πρόσβασης στην πληροφορία, ο Επίτροπος Hogan ανακοίνωσε επίσης ότι έχει δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για τη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών στην εκμετάλλευση.

Η πλατφόρμα θα είναι άμεσα προσπελάσιμη για τους αγρότες, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην τόνωση της αποδοτικότητας της χρήσης των υδάτων και στη μείωση των εκπομπών.