Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε νέα έκθεση σχετικά με την ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων κατά την ενεργειακή μετάβαση, σε συνεργασία με το 75inQ, το ολλανδικό κέντρο εμπειρογνωμόνων για τη διαφοροποίηση στην ενεργειακή μετάβαση.

 

Η έκθεση αποτελεί έκκληση να αναγνωριστούν οι πολύπλοκες συνδέσεις μεταξύ των φύλων, της ενεργειακής φτώχειας και της ευρύτερης ενεργειακής μετάβασης, και να αναληφθεί δράση για την αντιμετώπισή τους.

Τονίζει τη σημασία των πολιτικών χωρίς αποκλεισμούς για τη διασφάλιση της ενεργού συμμετοχής και εκπροσώπησης των γυναικών στον κλάδο της ενέργειας, όχι μόνο ως πελατών, αλλά και ως υπευθύνων λήψης αποφάσεων και καινοτομίας. 

Υπογραμμίζει τη σημασία της κατάργησης των παραδοσιακών στεγανών πολιτικής, παρέχοντας έναν χάρτη πορείας για μια πιο ολοκληρωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των σύνθετων αιτίων της ενεργειακής φτώχειας.

Τα ευρήματά της μπορούν να τροφοδοτήσουν παρεμβάσεις πολιτικής και ορθές πρακτικές για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας για τις γυναίκες, την αύξηση της εκπροσώπησής τους στον ενεργειακό τομέα και την ενίσχυση της συνολικής ενδυνάμωσής τους στην ενεργειακή μετάβαση. Αυτό είναι απαραίτητο για μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο.

Οι γυναίκες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην ενεργειακή φτώχεια

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι γυναίκες είναι συχνά πιο εκτεθειμένες στην ενεργειακή φτώχεια, συχνά λόγω των χαμηλότερων επιπέδων διαθέσιμου εισοδήματος και της υπερεκπροσώπησης στα μονογονεϊκά νοικοκυριά. Ως αποτέλεσμα, είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην υγεία και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο μετριασμός των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων όσον αφορά την πρόσβαση σε ενεργειακές υπηρεσίες και η άρση των στεγανών στη χάραξη πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας για μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακή μετάβαση.

Γυναίκες στον τομέα της ενέργειας

Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο το 32% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2019. Θα πρέπει να ενδυναμωθούν, όχι μόνο στο πλαίσιο του ρόλου τους ως καταναλωτών, αλλά και ως παραγωγών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Απαιτείται πολιτική και διαχειριστική δέσμευση για τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής και εκπροσώπησης των γυναικών στην ενεργειακή μετάβαση.

Συλλογή δεδομένων

Η μελέτη διαπιστώνει ότι πολλά σχετικά δεδομένα δεν συλλέγονται, αναφέρονται ή παρακολουθούνται με τρόπο χωριστό ανά φύλο. Πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία για την ενημέρωση της χάραξης πολιτικής και την παρακολούθηση της εφαρμογής της πολιτικής. Απαιτούνται ισχυρές μέθοδοι συλλογής δεδομένων και παρακολούθησης για την παρακολούθηση της επιτυχίας των δραστηριοτήτων ενεργειακής μετάβασης χωρίς αποκλεισμούς ως προς το φύλο, ώστε να καταστούν δυνατές τεκμηριωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Εττικέτες:
ΑΠΕ