Προστασία και προώθηση των άγριων συγγενών των καλλιεργούμενων φυτών.

 

Το καινοτόμο ευρωπαϊκό έργο Pro-Wild ξεκίνησε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2024 για 5 χρόνια με στόχο την προστασία και προώθηση των Καλλιεργούμενων Άγριων Συγγενών (CWRs). 

Συντονισμένο από το INRAE και συγκεντρώνοντας 19 διεθνείς εταίρους, το έργο αυτό στοχεύει στην αξιοποίηση του γενετικού δυναμικού των άγριων φυτικών ειδών για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή.

Το έργο Pro-Wild, συντομογραφία του "Protect and Promote Crop Wild Relatives", επικεντρώνεται σε 3 από τα πιο καλλιεργούμενα είδη στην Ευρώπη: σιτάρι, ζαχαρότευτλα και ελαιοκράμβη.

Η παραγωγή νέων ποικιλιών θεωρείται βασικός τρόπος μετριασμού των αναμενόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το έργο Pro-Wild στοχεύει στην καλύτερη διατήρηση, χαρακτηρισμό και εκμετάλλευση της γενετικής ποικιλότητας των άγριων συγγενών για τη δημιουργία καλύτερα προσαρμοσμένων καλλιεργειών.

Το Pro-Wild, το οποίο θα διαρκέσει από το 2024 έως το 2029, θα βασίζεται σε 3 βασικούς άξονες:

Διατήρηση in situ: χαρτογράφηση, χαρακτηρισμός και προστασία των άγριων συγγενών των καλλιεργειών (CWRs) στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ex situ διατήρηση: πολλαπλασιασμός, διατήρηση και καταλογογράφηση των CWR εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος με σκοπό τη διατήρηση του γενετικού τους υλικού.

Δραστηριότητες πριν από την αναπαραγωγή: Προσδιορισμός των επιθυμητών χαρακτηριστικών CWR και ενσωμάτωσή τους σε ελίτ προγράμματα αναπαραγωγής για τη βελτίωση της γενετικής ποικιλότητας και της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών.

Ο απώτερος στόχος του έργου Pro-Wild είναι να βελτιώσει την προσαρμοστικότητα του σιταριού, των ζαχαρότευτλων και της ελαιοκράμβης στις μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες, διατηρώντας παράλληλα την αντοχή σε παράσιτα και ασθένειες και βελτιώνοντας την ποιότητα χρήσης. Με την επανένταξη της γενετικής ποικιλότητας των άγριων συγγενών, το έργο στοχεύει στη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ασφάλειας της γεωργίας.