Ενδυνάμωση της γαλακτοπαραγωγής μέσω της καινοτομίας και της παράδοσης.

 

 

Η Elisabeth Hidén, γεωπόνος και γαλακτοπαραγωγός από τη νότια κεντρική Σουηδία, μεγάλωσε βυθισμένη στη γεωργία στο αγρόκτημα των γονιών της. Συνδυάζοντας χοίρους, δασοκομία και καλλιέργειες, το αγρόκτημα της οικογένειάς της ενστάλαξε μια πρώιμη εκτίμηση για τη γη. 

Τώρα, διαχειρίζεται το οικογενειακό αγρόκτημα του συζύγου της, το οποίο φιλοξενεί 450 ζώα, συμπεριλαμβανομένων 200 αγελάδων, δαμαλίδων και μοσχαριών. Μαζί, παραδίδουν πάνω από 2 εκατομμύρια λίτρα γάλακτος ετησίως, διαχειριζόμενοι 200 εκτάρια χορτολιβαδικών εκτάσεων, 70 εκτάρια βοσκοτόπων και 150 εκτάρια δάσους.

Αν και η πορεία της καριέρας της Ελισάβετ είναι βαθιά ριζωμένη στην παράδοση, είναι επίσης μια απόδειξη της δικής της πρωτοβουλίας.

«Ήμουν τυχερός που έγινα αγρότης» λέει, αναγνωρίζοντας πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για όσους δεν έχουν άμεσους δεσμούς με τη γεωργία. Με τα χρόνια, έχει αποκτήσει ποικίλες εμπειρίες: ξεκίνησε την πρώτη της επιχείρηση πράσινης βιομηχανίας σε ηλικία 15 ετών, εργάστηκε σε ένα καναδικό αγρόκτημα, σπούδασε γεωπονία και εκπροσώπησε αγρότες σε διάφορες γεωργικές οργανώσεις. Τελικά, πιστώνει το οικογενειακό αγρόκτημα του συζύγου της ως το θεμέλιο για τη ζωή της στη γεωργία σήμερα.

Οι χαρές και οι προκλήσεις της σύγχρονης γεωργίας

Για την Elisabeth, η γεωργία είναι πάθος και τρόπος ζωής. «Είναι υπέροχο το καλοκαίρι να πακετάρεις τσάντες για μεσημεριανό γεύμα, να παίρνεις τα παιδιά και να οδηγείς το τρακτέρ για να ελέγξεις τα ζώα που βόσκουν μια ηλιόλουστη μέρα», υποστηρίζει. Θυμάται την κρίσιμη στιγμή που αποφάσισε να γίνει αγρότης πλήρους απασχόλησης ως μία από τις πιο ικανοποιητικές εμπειρίες που άλλαξαν τη ζωή της.

Ωστόσο, η σύγχρονη γεωργία έρχεται με σημαντικές προκλήσεις. Η Elisabeth επισημαίνει την περιορισμένη πρόσβαση σε πιστώσεις, τα ζητήματα κερδοφορίας και το υψηλό κόστος των αποδοτικών ως προς τη χρήση των πόρων επενδύσεων ως επίμονα εμπόδια. «Δεν υπάρχουν χρήματα σημαίνει δεν υπάρχει γη», εξηγεί, αναφερόμενη στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες στην απόκτηση καλλιεργήσιμης γης. Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης αφήσει το σημάδι της στη σουηδική γεωργία, με τις πρόσφατες ξηρασίες και πλημμύρες να δημιουργούν αβεβαιότητα.

Η εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής είναι μια άλλη πρόκληση, ιδιαίτερα με δύο μικρά παιδιά. «Η κοινωνική βιωσιμότητα σπάνια συζητείται εκτός του κλάδου», σημειώνει, τονίζοντας την ανάγκη για καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στη γεωργία.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, η Ελισάβετ βρίσκει τεράστια ικανοποίηση στο έργο της. «Η γεωργία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι διασκεδαστικό να δουλεύεις με τη φύση και τα ζώα», λέει. Εκτιμά επίσης την ευκαιρία για καινοτομία και βελτίωση. Σύμφωνα με την Elisabeth, κάθε μέρα έχει νόημα στο αγρόκτημα. «Είναι μια καλή παιδική ηλικία να μπορείς να δώσεις στα παιδιά σου», προσθέτει.

 

Βιωσιμότητα και αντίκτυπος στην κοινότητα

Το αγρόκτημα της Elizabeth ενσωματώνει καινοτόμες και βιώσιμες πρακτικές για να εξασφαλίσει μακροζωία. Από την ανάλυση των ζωοτροφών και του εδάφους έως τον έλεγχο DNA των μόσχων και τη συντήρηση μιας μονάδας βιοαερίου, κάθε απόφαση βασίζεται στην αποτελεσματικότητα και τη φροντίδα για το περιβάλλον. «Αν δεν είμαστε έξυπνοι σχετικά με τους πόρους, δεν θα επιβιώσουμε ως επιχειρηματίες», εξηγεί. Αυτές οι μέθοδοι όχι μόνο ωφελούν το αγρόκτημα, αλλά συμβάλλουν επίσης στην τοπική κοινότητα και στο γεωργικό τοπίο της Ευρώπης. «Παρέχουμε θέσεις εργασίας, βιοποικιλότητα, ανοιχτά τοπία και 2 εκατομμύρια λίτρα γάλακτος κάθε χρόνο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αυτάρκεια και την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης», λέει η Elisabeth.

Η Elisabeth ενθαρρύνει επίσης τον διάλογο μεταξύ των αγροτών και των περιβαλλοντικών υποστηρικτών.

«Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη γεωργία σήμερα. Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο και να αμφισβητήσουμε την ιδέα ότι οι αγρότες και οι περιβαλλοντολόγοι είναι αντίθετοι».

 

Ένα όραμα για τους νέους αγρότες και το μέλλον της γεωργίας

Η Elisabeth οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι αγρότες εκτιμώνται ως λύσεις στις προκλήσεις του κλίματος και της βιωσιμότητας. Τονίζει την ανάγκη αντιστροφής των τάσεων που έχουν διαβρώσει την κερδοφορία των αγροτών με την πάροδο των ετών. «Ως νέος αγρότης, η πρόσβαση σε πιστώσεις και η επαρκής κερδοφορία αποτελούν μείζονες προκλήσεις. Πρέπει να ξεπεράσουμε την αποσύνδεση μεταξύ του αυξανόμενου κόστους και των δυσκολιών ανάπτυξης των επιχειρήσεών μας», λέει.

Υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο της ΕΕ στη διαμόρφωση του γεωργικού τομέα. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, σημειώνει, έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως η δική της, ακόμη και αν η σύνδεση δεν είναι πάντα προφανής με την πρώτη ματιά. «Μεγάλο μέρος της καθημερινής μας ζωής επηρεάζεται από αυτό που συμβαίνει στις Βρυξέλλες». Τα εργαλεία, οι κατευθυντήριες γραμμές και η στήριξη που παρέχει η ΕΕ βοηθούν τους γεωργούς να οικοδομήσουν μακροπρόθεσμα, με επενδύσεις που συχνά προγραμματίζονται δεκαετίες νωρίτερα.

Ενώ τα εργαλεία και οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ επιτρέπουν τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, η Elisabeth τονίζει ότι οι δίκαιες συνθήκες της αγοράς είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι των επιδοτήσεων. Τονίζει επίσης ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους στόχους για το κλίμα και να στηρίζουν τους γεωργούς και όχι να τους υπονομεύουν.

Για τους νέους, η Elisabeth βλέπει ατελείωτες δυνατότητες στη γεωργία. «Ακόμα κι αν δεν θέλεις να γίνεις αγρότης, υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες στον τομέα», εξηγεί, απαριθμώντας σταδιοδρομίες στην υγεία του εδάφους, την ασφάλεια των τροφίμων, την τεχνολογία, τη χρηματοδότηση και την έρευνα. Το μήνυμά της προς τους επίδοξους αγρότες είναι σαφές: «Οι άνθρωποι θα πρέπει πάντα να τρώνε. Μπορείτε να κάνετε την πραγματική διαφορά σε μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του κόσμου». Προτρέπει όλους να κάνουν συνειδητές επιλογές στο παντοπωλείο και να διερευνήσουν ευκαιρίες στον τομέα.