Η ΕΕ ολοκλήρωσε σήμερα τις πολιτικές διαδικασίες για την επικύρωση της φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) με τη Νέα Ζηλανδία.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του.

Η συμφωνία αναμένεται να περικόψει περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε δασμούς για τις εταιρείες της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, το διμερές εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί έως και 30% μέσα σε μια δεκαετία, με τις εξαγωγές της ΕΕ να αυξάνονται έως και 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι επενδύσεις της ΕΕ στη Νέα Ζηλανδία αναμένεται να αυξηθούν έως και 80%.

Αυτή η συμφωνία ορόσημο περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις αειφορίας χωρίς προηγούμενο, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Αγροδιατροφή: τόνωση των εξαγωγών

Με την εφαρμογή της συμφωνίας, οι αγρότες της ΕΕ θα έχουν αμέσως πολύ καλύτερες ευκαιρίες να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη Νέα Ζηλανδία.

Οι δασμοί θα καταργηθούν από την πρώτη ημέρα σε βασικές εξαγωγές της ΕΕ, όπως χοιρινό κρέας, κρασί και αφρώδες κρασί, σοκολάτα, είδη ζαχαροπλαστικής και μπισκότα.

Οι αγρότες της ΕΕ θα δουν οφέλη πέρα ​​από τις μειώσεις των δασμών. Η ΣΕΣ θα προστατεύει τον πλήρη κατάλογο κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών της ΕΕ (σχεδόν 2.000 ονόματα), όπως Prosecco, πολωνική βότκα, Rioja, Champagne και Tokaji. Επιπλέον, 163 από τα πιο γνωστά παραδοσιακά προϊόντα της ΕΕ (Γεωγραφικές Ενδείξεις), όπως τα τυριά Asiago, Φέτα, Comté ή Queso Manchego, ζαμπόν Istarski pršut, Lübecker Marzipan και ελιές «Καλαμάτα» θα προστατευθούν στη Νέα Ζηλανδία.

Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των ευαίσθητων γεωργικών τομέων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, βοείου κρέατος και πρόβειου κρέατος, αιθανόλης και γλυκού καλαμποκιού.

Για αυτούς τους τομείς, δεν θα υπάρξει απελευθέρωση του εμπορίου. Αντίθετα, η συμφωνία θα επιτρέπει μηδενικές ή χαμηλότερες εισαγωγές δασμών από τη Νέα Ζηλανδία μόνο σε περιορισμένες ποσότητες (μέσω των λεγόμενων δασμολογικών ποσοστώσεων).