Οι τιμές του των γαλακτοκομικών προϊόντων πρόκειται να αυξηθούν στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες (έως τα Χριστούγεννα), καθώς η γηραιά Ήπειρος αντιμετωπίζει έλλειψη γάλακτος, κρέμας και βουτύρου, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής μιας εκ των μεγαλύτερων γαλακτοκομικών εταιρειών στον κόσμο.

Οι παγκόσμιες τιμές του γάλακτος, οι οποίες ήταν κατά περίπου 28% αυξημένες σε σχέση με πριν από 12 μήνες, αφού οι παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή, σταθεροποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, αλλά ο Peder Tuborgh, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής γαλακτοκομικής συνεταιριστικής εταιρείας Arla Foods ανέφερε πως τα παγκόσμια αποθέματα γάλακτος είναι πολύ χαμηλά.

"Έχει υπάρξει έλλειψη γάλακτος σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι", δήλωσε στο Reuters.

"Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προϊόντων λίπους, κρέμας και βουτύρου παντού στην Ευρώπη. Δεν θα είναι καθόλου εύκολη η κάλυψη της ζήτησης μέχρι τα Χριστούγεννα. Είναι εκείνες οι ανάγκες που ανεβάζουν τις τιμές σημαντικά », είπε ο Tuborgh.

Οι τιμές του γάλακτος αυξήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, αφού οι Ευρωπαίοι παραγωγοί μείωσαν την παραγωγή την προηγούμενη χρονιά, μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015, γεγονός που οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών.

Η Arla, ένας συνεταιρισμός που ανήκει σε 12.500 αγρότες στη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αυξήσει την τιμή αγοράς γάλακτος από τους παραγωγούς για τρίτο συνεχόμενο μήνα , κατά ένα λεπτό του ευρώ ανά κιλό , δηλαδή σε 38,3 σεντς ευρώ ανά κιλό και μπορεί να το αυξήσει ξανά πριν από το τέλος του έτους.

"Μετά από αυτό θα μπορούσαμε να το αυξήσουμε μία ακόμη φορά φέτος, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο", είπε.

Η ερχόμενη άνοιξη στη Νέα Ζηλανδία θα είναι το κλειδί για περαιτέρω κινήσεις τιμών στην παγκόσμια αγορά γάλακτος, αναφέρουν οι αναλυτές.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Arla αύξησε την τιμή που κατέβαλε στους αγρότες-ιδιοκτήτες κατά 19%.

«Νομίζω ότι έχει ήδη γίνει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των τιμών που θα δούμε φέτος», είπε ο Tuborgh.

Προέβλεψε ότι η παραγωγή γάλακτος θα καλύψει το επόμενο έτος και θα αυξηθεί κατά 2-3%.

uk.reuters.com