Η ομάδα εργασίας SCAR Animal Health and Welfare δημοσίευσε έκθεση που αναλύει τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοοικονομία και τη στρατηγική FOOD2030, εστιάζοντας στις πτυχές της υγείας και της ευημερίας των ζώων.

Η έκθεση επισημαίνει ότι αυτές οι στρατηγικές είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των τρόπων παραγωγής, επεξεργασίας και κατανάλωσης τροφίμων της Ευρώπης σε πιο βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα τροφίμων.

Πιο αναλυτικά, το SCAR AHW CWG επικροτεί τις στρατηγικές ως βασικά μέσα για να ξεπεράσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη για να θρέψει έναν αυξανόμενο πληθυσμό και να τον καθοδηγήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και οι δύο στρατηγικές θα βοηθήσουν στη μετατροπή των τρόπων παραγωγής, επεξεργασίας και κατανάλωσης τροφίμων της Ευρώπης σε πιο βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα τροφίμων.

Ωστόσο, το SCAR AHW CWG πιστεύει ότι οι στρατηγικές θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εστίασή τους τόσο στον ρόλο των ζώων όσο και στην υγεία και την ευημερία.

Η ανάλυση της Ομάδας Εργασίας τονίζει:

  • Το ρόλο που παίζει η κτηνοτροφική παραγωγή στην παροχή τροφής υψηλής θρεπτικής αξίας και βιομάζας υψηλής αξίας.
  • Την εγγενή του ευπάθεια σε παθογόνους παράγοντες και το ρόλο των επιδημιολογικών οδών, ιδίως όσον αφορά τη μελλοντική αυξημένη κυκλοποίηση των ροών υλικών και τις προκύπτουσες (ζωονοσογόνες) απειλές για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.
  • Τη λεπτή ισορροπία μεταξύ παραγωγικότητας και καλής διαβίωσης των ζώων, υπό την απαίτηση ενισχυμένης επισιτιστικής ασφάλειας για τη διατροφή του πληθυσμού.

Η καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού απαιτεί όχι μόνο μια απλή αύξηση των θερμίδων ή των κιλών βιομάζας, αλλά κυρίως μια βελτιωμένη ποιότητα δίαιτας και καλύτερη παροχή πρωτεΐνης. Το Livestock προσφέρει ένα σημαντικό απόθεμα πρωτεΐνης υψηλής αξίας που δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα. Παρέχει επίσης άλλες πρώτες ύλες, ενέργεια και λίπασμα, παρέχει πολλαπλές υπηρεσίες οικοσυστήματος και παρέχει τα προς το ζην σε πολλούς.