Με σημερινή του εγκύκλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθορίζει τη διαδικασία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών έτους 2023 της Παρέμβασης Π3-71 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ' αριθ. 1067/243916/01-08-2023 (Β΄4883), μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διοικητικών μηχανογραφικών ελέγχων, ολοκληρώθηκε για το έτος αιτήσεων 2023 η επεξεργασία των υποβληθέντων αιτήσεων στήριξης και η σύνταξη των πινάκων παραδεκτών αιτήσεων στήριξης/πληρωμής, καθώς και των πινάκων με όλες τις μη παραδεκτές αιτήσεις στήριξης/ πληρωμής της Παρέμβασης Π3-71 (εξισωτική αποζημίωση).

Η γνωστοποίηση της έκδοσης των πινάκων της παρ. 6 της ανωτέρω ΥΑ πραγματοποιείται μέσω ανακοινώσεως του ΕΦ, που αποστέλλεται για κοινοποίηση στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της ΕΥΔ - ΣΣ ΚΑΠ και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., με στόχο την ευρεία δημοσιοποίησή της. Οι αιτούντες μπορούν να ενημερώνονται, μέσω προσωποποιημένης πληροφόρησης, σε διαδικτυακή εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος.

Κατά των πινάκων παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της ανωτέρω ΥΑ, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή. Για την διαδικασία υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής ισχύουν τα παρακάτω :

1. Οι προσφυγές υποβάλλονται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την αναγραφόμενη ημερομηνία στην ανακοίνωση του ΕΦΔ της παρ. 7 του άρθρου 9 της προαναφερόμενης ΥΑ αρχής γενομένης από την Τρίτη 5.12.2023, μέχρι την Δευτέρα 18.12.2023.

Η υποβολή πραγματοποιείται στην διεύθυνση https://eae2023.opekepe.gov.gr απ’ ευθείας από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό με τη χρήση των προσωπικών σας κωδικών.

2. Ο χρήστης δύναται να τροποποιήσει την υποβληθείσα προσφυγή του όσες φορές το επιθυμεί, εντός της δεκαήμερης προθεσμίας υποβολής ενδικοφανών προσφυγών.

3. Η φόρμα υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής είναι προσωποποιημένη και εμφανίζει ανά Δράση τους κωδικούς απόρριψης που αφορούν το συγκεκριμένο χρήστη.

4. Χρήστες που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης και έχουν απορριφθεί σε παραπάνω από μια δράση, πρέπει να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή για κάθε δράση χωριστά.

5. Η ενδικοφανής προσφυγή δύναται να αφορά:

  • Σε επαναξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης μέσω της ισχύουσας διαδικασίας. Ο χρήστης επιλέγει «ΝΑΙ» στο αντίστοιχο πεδίο και η επαναξιολόγηση της αίτησης υλοποιείται με μηχανογραφική επαναξιολόγηση των δεδομένων της Αίτησης Ενίσχυσης.
  • Σε ένσταση κατά ενός ή περισσοτέρων κωδικών απόρριψης. Για τους κωδικούς κατά των οποίων υποβάλλεται η ενδικοφανής προσφυγή, ο χρήστης επιλέγει «ΝΑΙ» στο πεδίο «Ένσταση» για όσα από τα ευρήματα επιθυμεί. Στη συνέχεια ο χρήστης επιλέγει την αιτία απόρριψης που επιθυμεί να υποβάλλει ενδικοφανή προσφυγή (επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο ένστασης). Στην συνέχεια πραγματοποιείται η αποθήκευση και εφόσον έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία προχωρά σε οριστικοποίηση.

α) Αν δεν είναι υποχρεωτική η καταχώρηση δικαιολογητικού αναγράφεται «Ο έλεγχος υλοποιείται με μηχανογραφική διασταύρωση με άλλες βάσεις δεδομένων» συνεπώς δεν είναι δυνατή η επισύναψη δικαιολογητικού.

β) Οι παραγωγοί που απορρίπτονται ως «Ο ΑΙΤΩΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ» και είναι υποχρεωτική η καταχώρηση δικαιολογητικού ο χρήστης επισυνάπτει το κατάλληλο δικαιολογητικό (βεβαίωση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) με την υποβολή της προσφυγής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο χρήστης δεν επισυνάψει το δικαιολογητικό μέσω του πλήκτρου «Έγγραφο», δε θα καταστεί δυνατή η οριστικοποίηση της προσφυγής του με την εμφάνιση σχετικού απαγορευτικού μηνύματος κατά την προσπάθεια οριστικοποίησης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κάθε τεχνική υποστήριξη στην υποβολή ενστάσεων, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται καθημερινά στο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου και στο Τμήμα Επιδοτήσεων, στα κεντρικά γραφεία του Συνεταιρισμού και στα υποκαταστήματα.

Τηλέφωνo επικοινωνίας: 2641440026.