Σε ενημερωτικό του έγγραφο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas παραθέτει το υπ. αριθμ. 912/19.10.2023 διάταγμα της Γενικής Γραμματείας Φυτοπροστασίας (SDA) του Βραζιλιανού Υπουργείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (MAPA), που δημοσιεύθηκε  στις 23/10/2023 στην επίσημη εφημερίδα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Βραζιλίας - Diário de União, το οποίο και επιτρέπει την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στη χώρα.

Το εν λόγω διάταγμα καθορίζει τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για εισαγωγή ακτινίδιων (Actinidia Chinensis) από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ποικιλιών Actinidia deliciosa, Actinidia latifolia ποικιλία deliciosa και Actinidia chinensis ποικιλία deliciosa.

Στο Άρθρο 2 του διατάγματος, περιγράφονται τα συνοδευτικά έγγραφα που απαιτούνται κατά την εισαγωγική διαδικασία:

⇒ Φυτοϋγειονομικό Πιστοποιητικό που εκδόθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Ελλάδος, με την παρακάτω πρόσθετες δηλώσεις:

  • Η αποστολή έχει ελεγχθεί και είναι απαλλαγμένη από παράσιτα Anarsia lineatella, Phenacoccus aceris, Pseudococcus calceolariae, Stathmopoda auriferella και Thrips fuscipennis.
  • Η αποστολή υποβλήθηκε σε επεξεργασία με έκθεση στο κρύο, σε θερμοκρασία 0ºC (μηδέν βαθμοί Κελσίου), για ελάχιστη περίοδο 14 (δεκατεσσάρων) ημερών, για έλεγχο παρασίτων Lobesia botrana και Archips podana, υπό επίσημη επίβλεψη.

Το διάταγμα τίθεται σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2023.