Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλος στην νέα Θεματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΚΑΠ (EU CAP NETWORK) για την «Ενίσχυση της βιοποικιλότητας και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας» υποβάλλετε την αίτηση σας μέχρι τις 23 Αυγούστου 2024.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δέσμευση συμμετοχής στις δύο συναντήσεις των Θεματικών Ομάδων και στις ενδιάμεσες δραστηριότητες.
Η νέα θεματική ομάδα θα αποτελείται συνολικά από περίπου 40 μέλη από όλη τα κράτη Μέλη και θα συνεδριάσει σε δύο συναντήσεις, διαδικτυακά τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 και με αυτοπρόσωπη παρουσία την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 στις Βρυξέλλες.
Η παραγωγή τροφίμων και οι γεωργικές πρακτικές μπορούν να έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα. Ως εκ τούτου, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ γεωργίας και βιοποικιλότητας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανθεκτικότητα της παραγωγής τροφίμων και στη βιώσιμη διαχείριση των πόρων.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της στήριξης της επικονίασης των καλλιεργειών και του ελέγχου επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών, της συμβολής στα παραγωγικά εδάφη, στους κύκλους θρεπτικών ουσιών και άνθρακα και στην ποιότητα των υδάτων, καθώς και μέσω της βελτίωσης της ανθεκτικότητας των γεωργικών συστημάτων στην κλιματική αλλαγή, συμβάλλοντας στον μετριασμό των επιπτώσεων της ξηρασίας και των πλημμυρών. Ωστόσο, η βιοποικιλότητα εξακολουθεί να μειώνεται, ιδίως στις γεωργικές εκτάσεις.
Ο πρόσφατα συμφωνημένος νόμος για την αποκατάσταση της φύσης (NRL) έχει μια πρωταρχική, νομικά δεσμευτική απαίτηση να αποκατασταθεί τουλάχιστον το 20% της γης της ΕΕ (και το 20% των θαλάσσιων περιοχών) έως το 2030 και όλα τα οικοσυστήματα που χρειάζονται αποκατάσταση έως το 2050.
Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν γεωργικά μέτρα για να καταδείξουν τις αυξανόμενες τάσεις σε διάφορους δείκτες (δείκτης πεταλούδων χορτολιβαδικών εκτάσεων, μερίδιο γεωργικής γης με χαρακτηριστικά τοπίου υψηλής ποικιλομορφίας, δείκτης πτηνών γεωργικών εκτάσεων), καθώς και να αντιστρέψουν τη μείωση των πληθυσμών επικονιαστών, και απαιτήσεις για την αποκατάσταση των αποστραγγισμένων γεωργικών τυρφώνων και να διασφαλιστεί η εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών για τη διαχείριση των λειμώνων.
Η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) αποτελεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τη στήριξη της διαχείρισης και της αποκατάστασης της βιοποικιλότητας στις αγροτικές περιοχές, και τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ (ΕΣΧ) αποτελούν σημαντικό μέσο για την επίτευξη των απαιτήσεων ΕΑΑ στα κράτη μέλη.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κίνητρα για τους γεωργούς να βελτιώσουν τη βιοποικιλότητα στις γεωργικές εκτάσεις εδώ και πολλές δεκαετίες, αυτό δεν ήταν αρκετό για την επίτευξη της κλίμακας των απαιτούμενων βελτιώσεων.
Οι στόχοι της Θεματικής Ομάδας είναι:
Διερεύνηση τρόπων βελτίωσης των αποτελεσμάτων της βιοποικιλότητας στις γεωργικές εκτάσεις μέσω μεγαλύτερου χωροταξικού συντονισμού των δράσεων για οικοτόπους και είδη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της συνδεσιμότητας μεταξύ γεωργικών εκτάσεων και ευρύτερης υπαίθρου (χρήση διαφορετικών παρεμβάσεων, σχεδιασμός προγράμματος, εφαρμογή προγράμματος, μέτρηση αποτελεσμάτων).
Συζήτηση σχετικά με τον τρόπο παροχής κινήτρων για την υιοθέτηση πρακτικών και επενδύσεων από τους γεωργούς προς όφελος της βιοποικιλότητας και την αύξηση της ανθεκτικότητας των γεωργικών συστημάτων τους, καθώς και τα οφέλη της συνεργασίας με άλλους γεωργούς σε κλίμακα τοπίου.
Εξέταση του ρόλου των συμβουλευτικών υπηρεσιών και του τρόπου με τον οποίο αυτές μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερα για την επίτευξη των απαιτούμενων αποτελεσμάτων.