Συνιστάται επιτήρηση ενόψει της επερχόμενης περιόδου.
Η Ευρώπη έχει καταγράψει τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών (HPAI) σε πουλερικά και άγρια πτηνά από το 2019/2020 και ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό παραμένει χαμηλός.
Αυτά είναι τα κύρια πορίσματα της τελευταίας έκθεσης σχετικά με τη γρίπη των πτηνών από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το εργαστήριο αναφοράς της ΕΕ (EURL), με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2024.
Η βελτίωση της κατάστασης στην Ευρώπη μπορεί να συνδέεται με διάφορους παράγοντες και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
• ανοσία που αναπτύχθηκε από άγρια πτηνά μετά από προηγούμενη μόλυνση
• μείωση ορισμένων πληθυσμών άγριων πτηνών·
• μειωμένη περιβαλλοντική μόλυνση και
• αλλαγές στη σύνθεση των ιικών γονότυπων.
Οι ειδικοί σημείωσαν τη συνεχή κυκλοφορία του ιού HPAI σε άγρια πτηνά στην Ευρώπη καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, αν και σε μικρούς αριθμούς. Συνέστησαν να ενισχυθεί η επιτήρηση ενόψει της επόμενης εποχής γρίπης.
HPAI εκτός Ευρώπης
Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, η Αυστραλία ανέφερε περιπτώσεις HPAI. Οι διάφοροι υπότυποι που κυκλοφορούν στην Αυστραλία δεν αναφέρονται επί του παρόντος στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι ειδικοί σημείωσαν την απροσδόκητη ποικιλομορφία των θηλαστικών είδος επηρεάζονται από την HPAI καθώς και από τους διαφορετικούς ιικούς γονότυπους που κυκλοφορούν μεταξύ πουλερικών, άγριων πτηνών και θηλαστικών στη Βόρεια Αμερική.
Η άμεση μετάδοση από βοοειδή σε βοοειδή δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ενώ το νωπό γάλα από αγελάδες έχει παρατηρηθεί ως νέα, απροσδόκητη οδός μετάδοσης. Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανική παστερίωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αδρανοποίηση του ιού HPAI στο νωπό γάλα των αγελάδων.