Ένας νέος οδηγός του ΚΚΕρ προσφέρει πρακτικούς πόρους στους επαγγελματίες που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο. Ο οδηγός επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μετασχηματιστικών λύσεων καινοτομίας με τοπική, τοποκεντρική προσέγγιση.
Μπορούν οι διάφορες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - καύσωνες, πλημμύρες και λειψυδρία - να αποτελέσουν ευκαιρίες για καινοτομία, νέες θέσεις εργασίας και εδαφική ανάπτυξη;
Εν ολίγοις: ναι, αυτό είναι δυνατό. Οι καινοτόμες λύσεις που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε ένα μέρος μπορούν επίσης να βοηθήσουν ένα άλλο και να αποτελέσουν πηγή νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό εξηγείται τώρα σε έναν πρακτικό οδηγό του Κοινού Κέντρου Ερευνών για τις εθνικές, περιφερειακές, αστικές και τοπικές αρχές, με παραδείγματα και ένα πρακτικό εργαλείο για να ξεκινήσετε.
Ο οδηγός του επαγγελματία «Πλοήγηση σε χώρους ευκαιριών» επικεντρώνεται σε προσεγγίσεις μετασχηματιστικής καινοτομίας, οι οποίες επιδιώκουν την επίτευξη μακροπρόθεσμων και συστημικών αλλαγών. Δίνει προτεραιότητα στην τοποκεντρική προοπτική, η οποία εστιάζει στις ανάγκες και τις ευκαιρίες μιας συγκεκριμένης περιοχής. Με άλλα λόγια, ο στόχος δεν είναι μόνο να δημιουργηθούν βραχυπρόθεσμες προσαρμογές στην κλιματική αλλαγή, αλλά και να δημιουργηθεί μια πιο βιώσιμη, ανθεκτική και δίκαιη οικονομία.
Μια ευκαιρία για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να αναπτύξουν προσεγγίσεις μετασχηματιστικής καινοτομίας με βάση τον τόπο
Αυτός ο οδηγός συγκέντρωσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, διευθυντών και ερευνητών για να σχεδιάσουν ένα ταξίδι τριών φάσεων:
Κατανόηση των χώρων ευκαιριών: Παρουσίαση του πλαισίου για την καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της πολιτικής καινοτομίας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες να αναπτύξουν τη νοοτροπία που απαιτείται για την αναγνώριση και την αξιοποίηση των χώρων ευκαιριών στις επικράτειές τους, κατανοώντας ότι η εφαρμογή πολιτικής μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για καινοτομία.
Το εργαλείο χαρτογράφησης χώρων ευκαιριών: Αυτό το εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να αναλύουν συστηματικά και να ενεργοποιούν χώρους ευκαιριών. Μέσω καθοδηγούμενων ασκήσεων και μιας προσέγγισης «μάθησης δράσης» που περιλαμβάνει πλαίσια πρόβλεψης, παρέχει στις περιοχές μια ολοκληρωμένη κατανόηση των δυνητικών οδών για μετασχηματιστική δράση καινοτομίας.
Μαθαίνοντας μέσω παραδειγμάτων: Ο οδηγός περιλαμβάνει μια συλλογή περιπτώσεων με περιγραφές του τρόπου με τον οποίο τα διάφορα εδάφη της ΕΕ αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες τους. Αυτά τα παραδείγματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως εργαστήριο μάθησης.
Η συνδημιουργία ως κλειδί για μετασχηματιστική καινοτομία
Ο οδηγός καθορίζει μια διαδικασία συν-δημιουργίας που αποτελείται από δύο κύριες συνεδρίες:
Αυτοαξιολόγηση και ορισμός της πρόκλησης: συμπεριλαμβανομένης της χαρτογράφησης του συστήματος και του εντοπισμού κενών και κινδύνων.
Μετατροπή της ανάλυσης σε δράση: συμπεριλαμβανομένης μιας «προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων» για μετασχηματιστική αλλαγή, προσδιορισμό παρεμβάσεων και ενοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, για να βοηθήσει στη διερεύνηση των ευκαιριών και των προκλήσεων σε τοπικό επίπεδο, ο οδηγός προτείνει ένα εργαλείο οπτικής χαρτογράφησης. Σχεδιάστηκε σε μια αρθρωτή προσέγγιση, η οποία επιτρέπει την υποστήριξη διαφορετικών προσεγγίσεων: τόσο εργαστήρια όσο και μακρύτερες διαδικασίες που συνδυάζουν, για παράδειγμα, συνεδρίες συν-δημιουργίας με έρευνα γραφείου.
Επισκόπηση της διαδικασίας συνδημιουργίας που προτείνεται στον οδηγό.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΚΚΕρ