Μία από τις «επίκαιρες» ασθένειες του ξύλου της αμπέλου αποτελεί η φόμοψη.

αμπέλι 1 (2)

Ο μύκητας προσβάλλει τις κληματίδες -όπου και εμφανίζονται τα πιο σοβαρά συμπτώματα της ασθένειας-, τις κεφαλές, τους βραχίονες και τα φύλλα των πρέμνων.Τo χειμώνα οι προσβεβλημένες κληματίδες νεκρώνονται από την εξάπλωση του μύκητα παίρνοντας λευκό ή ανοιχτό γκρίζο χρώμα, ενώ την επέκταση της ασθένειας ευνοεί ο υγρός και δροσερός καιρός.Στα φύλλα την προσβολή του μύκητα μαρτυρούν οι μικρές γωνιώδεις καστανόμαυρες κηλίδες.

Η καταπολέμηση του μύκητα που προκαλεί την ασθένεια είναι προληπτική και βασίζεται στη προστασία του ευαίσθητου βλαστικού σταδίου κατά την έξοδο των φύλλων.

Για τον καλύτερο έλεγχο της ασθένειας και την ελαχιστοποίηση των μολύνσεων, συνιστώνται δύο διαδοχικές ανοιξιάτικες επεμβάσεις με κατάλληλα μυκητοκτόνα. Η πρώτη όταν το 30%-40% των ματιών της αμπέλου, αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα φύλλα και η δεύτερη μετά από μια εβδομάδα περίπου, όταν ανοίξουν και τα υπόλοιπα μάτια.

Υπενθυμίζουμε επίσης την ανάγκη προστασίας των αμπελιών από το ωίδιο γιατί οι καιρικές συνθήκες αυτή την περίοδο ευνοούν την εξάπλωσή του. Η ασθένεια προσβάλλει όλα τα τρυφερά όργανα την άνοιξη (φύλλα, βλαστός, σταφύλια) και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές αν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς στην αρχή της βλάστησης.

Συνιστώνται ψεκασμοί με κατάλληλα μυκητοκτόνα, στην αρχή με προληπτική δράση και κατόπιν με προληπτική και θεραπευτική δράση, ξεκινώντας από το στάδιο των 2-3 φύλλων και μήκος βλαστών 5-6 εκατ.

Επισημαίνουμε εδώ:

- Καλή διαβροχή όλων των πράσινων τμημάτων των πρέμνων.
- Εναλλαγή των δραστικών ουσιών για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικών φυλών του μύκητα.
- Χρήση της μικρότερης αποτελεσματικής δόσης

Η χρήση του θειαφιού (σε σκόνη ή βρέξιμο) βοηθάει στην αντιμετώπιση και των ακάρεων.

Σκευάσματα
Άλφα Γεωργικά Εφόδια: Folpet Makhteshim 80 WG, Trimanoc 72 WP Blue, Trimanoc 75 WG, Trimanoc 80 WP.
Ύψιλον: Cikeyman 4/40 .
Bayer: Mikal.
Dupont: Equation Contact WG.
Syngenta: Quadris Max 9,35/50 SC .

ΜΠΑΡΤΣΩΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ