Στην ένταξη 98 ακόμη πράξεων στη Δράση 5.1.2 «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές» προχώρησε το ΥπΑΑΤ.

Υπενθυμίζουμε ότι στόχος της Δράσης 5.1.2 είναι η ενίσχυση επενδύσεων, με σκοπό την προάσπιση της εγχώριας χοιροτροφίας από λοιμώδη νοσήματα και συγκεκριμένα την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, με την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος σε αυτές, μέσω επαφής με αγριόχοιρους ή ανεπιτήρητους οικόσιτους χοίρους ή, ανθρώπινης δραστηριότητος ή υλικών.

Κριτήρια επιλογής

  • Ο τόπος που βρίσκονται οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, με προτεραιότητα τις περιοχές υψηλού κινδύνου ως προς την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.
  • Το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων, με προτεραιότητα αυτές με τον μεγαλύτερο αριθμό χοιρομητέρων, σύμφωνα με στοιχεία απογραφής στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ).
  • Η πυκνότητα των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Περιφερειακή Ενότητα όπου βρίσκεται η εκμετάλλευση, με προτεραιότητα εκείνες όπου η πυκνότητα είναι υψηλή.

Η διάρκεια υλοποίησης της Πράξης, δηλαδή η περίοδος μεταξύ της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης ένταξης και της ημερομηνίας υποβολής της τελευταίας αίτησης πληρωμής, ορίζεται σύμφωνα με την Πρόσκληση. Ως χρόνος ολοκλήρωσης για την υλοποίηση των πράξεων ορίζεται η 31.12.2025.

Η συνολική δημόσια δαπάνη των πράξεων, που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑ 082/1) ανέρχεται σε 5.805.919,38 €, που καλύπτονται σύμφωνα με το αριθ. 586/16.02.2023 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, σχετικά με την έγκριση προγραμματικής υπερδέσμευσης στο πλαίσιο του Υπομέτρου 5.1 του ΠΑΑ 2014-2022, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000.000 €.

Όροι χρηματοδότησης

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να τηρήσουν τους όρους της απόφασης ένταξης και να υλοποιήσουν τις πράξεις, σύμφωνα με τους όρους και την περίοδο επιλεξιμότητας αυτών, καθώς και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που παρατίθενται στο άρθρο 7 της παρούσας, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης ένταξης.

Σε περίπτωση που η υλοποίηση μιας πράξης αποκλίνει από τους όρους της απόφασης ένταξης, η Δ/νση Υγείας των Ζώων, ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης, επανεξετάζει την πράξη και μπορεί να προβεί στην ανάκληση της ένταξής της, με σχετική τροποποίηση της απόφασης ένταξης.

Χορήγηση ενίσχυσης

Οι διαδικασίες χορήγησης της ενίσχυσης, γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΣΔΕ του ΠΑΑ 2014-2020 και την/τις εγκύκλιο/ους του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχων Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Δείτε αναλυτικά την απόφαση και το σχετικό πίνακα με τις εντάξεις φυσικών και νομικών προσώπων ΕΔΩ.