Οι χώρες της ΕΕ που επιθυμούν να παρατείνουν την προθεσμία υποβολής αιτήσεων άμεσων ενισχύσεων αγροτών ,θα επιτρέπεται να το πράξουν, επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Phil Hogan.

Αρκετά κράτη μέλη ζήτησαν την παράταση της προθεσμίας λόγω καθυστερήσεων στην αναδιάρθρωση της διαχείρισης του καθεστώτος μετά από προηγούμενες μεταβολές των κανόνων.

Ο Επίτροπος Hogan επιβεβαίωσε ότι η προθεσμία θα παραταθεί από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου 2018, αν και εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα χρησιμοποιήσουν την παράταση.

Ένας επίσημος εκτελεστικός κανονισμός που επιβεβαιώνει την παράταση θα εγκριθεί σύντομα από την Επιτροπή.

Ο Επίτροπος Hogan δήλωσε:

"Η απόφαση της Επιτροπής να παρατείνει αυτή την προθεσμία θα ωφελήσει τους αγρότες δίνοντάς τους ένα επιπλέον μήνα για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ή τις αξιώσεις τους.

Η απόφαση απαντά άμεσα σε αίτημα πολλών κρατών μελών που εφαρμόζουν αλλαγές στις διοικητικές τους δομές με την αύξηση της ευελιξίας στη διαχείριση των άμεσων πληρωμών που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του λεγόμενου κανονισμού Omnibus νωρίτερα το έτος, γεγονός που οδήγησε σε αναδιοργάνωση των συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών, αλλαγές στις διαδικασίες και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης προς τους δικαιούχους για να τους ενημερώσουν για τις νέες νομικές απαιτήσεις

Επιπροσθέτως, ορισμένα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της αίτησης γεωγραφικής βοήθειας που οδήγησαν σε εξαιρετικές διοικητικές δυσκολίες σε αυτό. Τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να αναβάλουν την τελική ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης μέχρι τις 15 Ιουνίου πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τηρούνται οι κανόνες σχετικά με τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. "