Παρεμβάσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της φτώχειας με πόρους του ΕΣΠΑ.

Η 17η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

Η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί διαχρονικά έναν από τους κύριους στόχους των παρεμβάσεων του ΕΣΠΑ, με τη συγχρηματοδότηση των Διαρθρωτικών Ταμείων και κυρίως του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ). Οι παρεμβάσεις στοχεύουν τόσο στην καταπολέμηση της φτώχειας, όσο και στην πρόληψή της.

Με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων» (Θεματικός Στόχος 9) υλοποιήθηκαν στη χώρα μας δράσεις προϋπολογισμού άνω του 1,1 δισ. ευρώ (δημόσια δαπάνη).

Ειδικότερα αναπτύχθηκε μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών και παροχών προς τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, όπως:

  • Τα Κέντρα Κοινότητας, που υποστηρίζουν την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς και λοιπές κοινωνικές δομές που παρέχουν ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού σε επίπεδο Δήμου όπως όπως τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) και οι Δομές Παροχής Αγαθών με προϋπολογισμό 650.000.000€.
  • Οι δράσεις για την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για πολίτες κάτω του ορίου της φτώχειας (ΤΟΜΥ), με προϋπολογισμό 110.000.000€.
  • Οι δράσεις για την απασχόληση και κατάρτιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με προϋπολογισμό 40.000.000€.

Αλλά και δράσεις για την πρόληψη της φτώχειας όπως:

  • Οι δράσεις υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως η εξειδικευμένη και εξατομικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες ή/και με μαθησιακές δυσκολίες, δράσεις για την υποστήριξη των φοιτητών ΑμεΑ ή/και με μαθησιακές δυσκολίες στην ανώτατη εκπαίδευση, με προϋπολογισμό 70.000.000€.

Το ΕΣΠΑ 2021-2027 στο πλαίσιο του Στόχου Πολιτικής 4 «Μία πιο Κοινωνική Ευρώπη μέσω της υλοποίησης του «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» συγχρηματοδοτεί δράσεις που συνδέονται με την επικαιροποιημένη Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και τη Μείωση της Φτώχειας που συνιστά το βασικό εθνικό κείμενο στρατηγικού σχεδιασμού και επιχειρεί να απαντήσει στις ανάγκες των ειδικών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί η διάθεση πόρων ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) και υλοποιούνται ή σχεδιάζονται παρεμβάσεις που αποσκοπούν:

  • Στην προώθηση της ενεργού ένταξης, με σκοπό την ισότητα των ευκαιριών, την απαγόρευση των διακρίσεων, την ενεργό συμμετοχή και τη βελτίωση της απασχολησιμότητας, ειδικότερα για τις μειονεκτούσες ομάδες.
  • Στην προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών.
  • Στην προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά.
  • Στην ενίσχυση της ισότιμης και έγκαιρης πρόσβασης σε ποιοτικές, βιώσιμες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών που προάγουν την πρόσβαση σε στέγαση και υπηρεσιών φροντίδας με επίκεντρο τον άνθρωπο.
  • Στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων των απόρων και των παιδιών.

Ενδεικτικές δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας στο πλαίσιο αυτό είναι:

  • Συνεχιζόμενες δράσεις από το ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως τα προαναφερόμενα Κέντρα Κοινότητας καθώς και οι λοιπές κοινωνικές δομές και που παρέχουν ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού σε επίπεδο Δήμου (ΚΔΗΦ, ΚΗΦΗ, ΣΥΔ, Δομές Παροχής Αγαθών), με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.
  • Νέες δράσεις ένταξης για περιθωριοποιημένες κοινότητες, όπως οι μετανάστες και οι Ρομά, με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ.
  • Δράσεις για την απασχόληση, την κατάρτιση και την ενεργό ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ.
  • Συστημικές δράσεις και δράσεις εφαρμογής στο πεδίο που συνδέονται με τη νέα πολιτική Εγγύηση για το Παιδί, όπως τα ΚΔΑΠ STEM, οι δράσεις για την πρόσβαση στην προσχολική αγωγή και φροντίδα, οι δράσεις για την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, οι δράσεις για την υποστήριξη εφήβων σε υποβαθμισμένες περιοχές και οι τοπικές δράσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, με προϋπολογισμό άνω των 900 εκατ. ευρώ.
  • Συνεχιζόμενες και νέες δράσεις προώθησης της πολιτικής για την Στέγαση, όπως οι κοινωνικές δομές για αστέγους, οι δράσεις στεγαστικής συνδρομής για άτομα και οικογένειες που βρίσκονται σε αστεγία ή κίνδυνο αστεγίας καθώς και συστημικές δράσεις για την ανάπτυξη του θεσμού της κοινωνικής κατοικίας, με προϋπολογισμό άνω των 80 εκατ. ευρώ.
  • Δράσεις κοινωνικής καινοτομίας με στόχο την εξασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες στέγασης, φροντίδας, υγειονομικής περίθαλψης, κοινωνικής προστασίας, όλων, κυρίως όμως των ατόμων από ευάλωτες ομάδες και των παιδιών, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.
  • Δράσεις για την κοινωνική και εργασιακή ένταξη νέων εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ηλικίας 15-29 που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

​Τέλος, με στόχο την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 με τη συγχρηματοδότη του ΕΚΤ+ διατίθενται πόροι ύψους 400 εκατ. ευρώ σε δράσεις Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για την παροχή τροφίμων ή βασικής υλικής βοήθειας προς τους απόρους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, καθώς και συνοδευτικών δράσεων προς υποστήριξη της κοινωνικής τους ένταξης.