Πως μια διακρατική συνεργασία υποστήριξε την ανταλλαγή γνώσεων και τη μάθηση σε όλες τις χώρες σχετικά με καλύτερους τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της ελιάς.
Οι ελιές έχουν μεγάλη σημασία στην αγροτική Ευρώπη, χρησιμεύοντας όχι μόνο ως ζωτικό γεωργικό προϊόν αλλά και ως πολιτιστικό σύμβολο και οικονομικός οδηγός. Η παρουσία ελαιώνων συχνά καθορίζει τον χαρακτήρα των περιοχών τους, απεικονίζοντας μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ των αγροτικών πληθυσμών και των τοπικών φυσικών πόρων.
Οι ελιές είναι σαφώς πολύ σημαντικές για την Ευρώπη και η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ελαιοκομικών συστημάτων της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει δυνατότητες αξιοποίησης των κονδυλίων διακρατικής συνεργασίας LEADER (TNC) για την ανταλλαγή γνώσεων και μάθησης από ομοτίμους μεταξύ χωρών σχετικά με καλύτερους τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της ελιάς. Ένα εμπνευσμένο παράδειγμα περιπτωσιολογικής μελέτης που το αποδεικνύει αυτό είναι ένα από τα πολλά που μπορούν να βρεθούν στη βάση δεδομένων ορθής πρακτικής του δικτύου της ΚΓΠ της ΕΕ.
Συνεργασία Νότου-Νότου
Η συνεργασία Νότου-Νότου εντός της ΕΕ φέρνει κοντά παρόμοιες περιοχές για να αποκτήσουν νέες γνώσεις από τους γείτονες σχετικά με θέματα όπως το κλίμα, τα τρόφιμα, οι υπηρεσίες, τα δημογραφικά στοιχεία κ.λπ. Ο συνδυασμός αυτής της παρόμοιας θεματικής εμπειρογνωμοσύνης μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην εξεύρεση νέων ιδεών από τις συνέργειες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της συνεργασίας. Οι ελαιοκαλλιέργειες στη Μάλτα και την Ιταλία κέρδισαν αυτά τα οφέλη χάρη σε ένα έργο TNC που ολοκληρώθηκε πέρυσι.
Μια ιστορία καλής πρακτικής σχετικά με αυτή τη δράση TNC στον ιστότοπο του δικτύου ΚΓΠ της ΕΕ μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με το πλαίσιο, τους στόχους, τις δραστηριότητες, τα αποτελέσματα, τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το έργο, τις οικονομικές λεπτομέρειες, τα σημεία επαφής και πολλά άλλα.
Αυτό το έργο LEADER αφορούσε διακρατική ανταλλαγή ορθών πρακτικών στην καλλιέργεια ελιάς μεταξύ δύο ομάδων τοπικής δράσης (ΟΤΔ) από τη Μάλτα και την Ιταλία. Οι στόχοι ανταλλαγής γνώσεων επικεντρώθηκαν στην ανάκτηση και την εμπορευματοποίηση των τοπικών ελιών της Μάλτας που χρησιμοποιούνται για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Διοργανώθηκαν διάφορες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και διάδοσης, ακολουθούμενες από τη δημοσίευση δημοσιεύσεων στον τύπο και επιστημονικών άρθρων που μοιράζονταν τα αποτελέσματα του σχεδίου συνεργασίας.
Τα κορυφαία αποτελέσματα από την ιστορία επιτυχίας του TNC περιλαμβάνουν 46 διαφορετικούς γονότυπους στα ελαιόδεντρα της Μάλτας που είναι ικανά να αντιμετωπίσουν νέες αγρονομικές προκλήσεις και μελλοντικούς κλιματικούς περιορισμούς. Γνώσεις όπως αυτή (που διευκολύνονται από την αρχή LEADER για την ενθάρρυνση της κοινής εργασίας μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες μέσω της TNC) μπορούν να αντιπροσωπεύουν προστιθέμενη αξία από την TNC, διότι παρέχει σε όλους τους εταίρους στην αλυσίδα εφοδιασμού ελιάς νέα εμπιστοσύνη βασισμένη σε αποδεικτικά στοιχεία για να επενδύσουν στο μέλλον αυτών των ποικιλιών. Επιβεβαιώνει επίσης τις επιστημονικές τεχνικές που απαιτούνται για τη συνέχιση της καλύτερης κατανόησης των βέλτιστων συνθηκών για τη διατήρηση των βλαστοπλασμάτων της ελιάς ως εθνικών γενετικών πόρων.
Άλλα διδάγματα που αντλήθηκαν παρουσιάζονται σε αυτή την ιστορία καλής πρακτικής TNC. Αυτά είναι επίσης σημαντικά για τους ομοτίμους, καθώς παρατηρούν ότι το LEADER υποστηρίζει και βελτιώνει την ανθεκτικότητα των βασικών γεωργικών προϊόντων διατροφής, όπως οι ελιές. Η ιστορία της καλής πρακτικής υπογραμμίζει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοδοτούμενα από το LEADER έργα TNC μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μεταφορά γνώσεων που ενισχύει την αειφόρο ανάπτυξη.
Διαβάστε την πλήρη ιστορία της TNC στο έγγραφο καλής πρακτικής και αναζητήστε στη βάση δεδομένων καλών πρακτικών για περισσότερες ιδέες TNC.
TNC τελευταία νέα
Το δίκτυο ΚΓΠ της ΕΕ στηρίζει επί του παρόντος τις ΟΤΔ και τις διαχειριστικές αρχές για την προώθηση της αναβάθμισης του LEADER TNC κατά την τρέχουσα περίοδο της ΚΓΠ.
Ο σύνδεσμος βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει προτεραιότητες σχετικά με τη συλλογή και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους κανόνες των πολυεθνικών εταιρειών σε διάφορα κράτη μέλη, τη διάδοση ιδεών συνεργασίας για τις πολυεθνικές εταιρείες σε εθνικά δίκτυα και τη συμμετοχή σε σχετικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τη συνεργασία (π.χ. LINC).
Η συνεχής ανάπτυξη σχετικών λειτουργιών για το ευρετήριο ΟΤΔ του δικτύου της ΚΓΠ της ΕΕ σημειώνει επίσης πρόοδο, με σκοπό τη διευκόλυνση της καλύτερης συνεργασίας και, ενδεχομένως, της καλύτερης ευθυγράμμισης των κανόνων των πολυεθνικών εταιρειών μεταξύ των κρατών μελών.
Ένας από τους παράγοντες για την επιτυχία των έργων TNC περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι τα έργα TNC σχεδιάζονται και υλοποιούνται έτσι ώστε να ταιριάζουν με τα διαφορετικά συστήματα διοίκησης των εταίρων στις διάφορες χώρες.
Ενώ οι κανονισμοί τη ΕΕ παρέχουν ένα γενικό πλαίσιο για τι ΟΤ LEADER και τις εθνικές αρχές, η επικουρικότητα τη ΕΕ επιτρέπει σε κάθε χώρα και ΟΤ να προσαρμόζουν τις διοικητικές τους απαιτήσει στις δικές τους ανάγκες. Κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού 2021-2027, οι ΟΤΔ είναι σε θέση να επιλέξουν οι ίδιες τα έργα TNC.
Ωστόσο, ο εξορθολογισμός των διαδικασιών των πολυεθνικών εταιρειών μεταξύ των χωρών μπορεί να αποτελέσει ζήτημα προτεραιότητας για τις διαχειριστικές αρχές, προκειμένου να αμβλυνθούν ορισμένοι πρακτικοί περιορισμοί που αντιμετωπίζουν συχνά κατά την ανάπτυξη του έργου.
Το δίκτυο της ΚΓΠ της ΕΕ κατανοεί τη σημασία της καλύτερης ευθυγράμμισης των διοικητικών διαδικασιών και βοήθησε στη διευκόλυνση της συζήτησης σχετικά με αυτό κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων TNC24 στην εκδήλωση LINC24 νωρίτερα φέτος.