Η διαβούλευση είναι ανοικτή έως τις 7 Φεβρουαρίου και θα επιτρέψει στο ευρύ κοινό να συμβάλει στη συζήτηση του νόμου της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε δημόσια περίοδο ανατροφοδότησης σχετικά με τον ενιαίο τύπο των εθνικών σχεδίων αποκατάστασης των κρατών μελών βάσει του κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό παράδειγμα χρήσης εργαλείων ψηφιακού σχεδιασμού για τον περιορισμό του διοικητικού φόρτου και την επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων πληροφοριών, υιοθετώντας την προσέγγιση «υποβολή έκθεσης μία φορά».
Έχει σχεδιαστεί ως δυναμικό και διαφανές μέσο, το οποίο εγγυάται ασφάλεια δικαίου και μειώνει σημαντικά τον διοικητικό φόρτο εργασίας για τα κράτη μέλη. Αυτό επιτυγχάνεται αποφεύγοντας τη διπλή υποβολή εκθέσεων, προσυμπληρώνοντας δεδομένα από άλλες πηγές, όπου είναι εφικτό, και δίνοντας προτεραιότητα στη φιλικότητα προς τον χρήστη.
Αυτή η ενιαία αλλά ευέλικτη μορφή θα παρέχει σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων αρχών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και στα ενδιαφερόμενα μέρη (συμπεριλαμβανομένων των πολιτών, των γεωργών και άλλων επιχειρήσεων), την ευκαιρία να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στα σχεδιαζόμενα μέτρα αποκατάστασης, κατά περίπτωση και όπως προβλέπεται στον κανονισμό.
Θα διευκολύνει επίσης τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να συγκρίνουν και να αξιολογούν τα εθνικά σχέδια, παρακολουθώντας την πρόοδο με την πάροδο του χρόνου.
Ο κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2024, αποτελεί νομοθετική πράξη ορόσημο που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της υγείας και της παραγωγικότητας του περιβάλλοντος της Ευρώπης.
Η αποκατάσταση της φύσης αποτελεί ουσιαστική συμβολή στη μακροπρόθεσμη οικονομική ασφάλεια και ευημερία της ΕΕ, καθώς εγγυάται τη διαθεσιμότητα οικοσυστημικών υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτάται το 70% της οικονομίας μας.
Τα υγιή οικοσυστήματα προστατεύουν τις πόλεις από τις πλημμύρες και τα δάση από τις πυρκαγιές. Στηρίζουν την παραγωγή τροφίμων μέσω της επικονίασης και της γονιμότητας του εδάφους και εξασφαλίζουν καθαρό και υγιεινό αέρα και πόσιμο νερό.
Η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και να τα στηρίξει στην εφαρμογή του κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης, μεταξύ άλλων μέσω αυτής της ενιαίας μορφής. Τα εθνικά σχέδια θα περιλαμβάνουν όλα τα προγραμματισμένα μέτρα αποκατάστασης, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους και τους σχετικούς χρηματοδοτικούς πόρους που απαιτούνται.
Η περίοδος σχολίων είναι ανοιχτή μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.
Γιατί είναι χρήσιμο να υπάρχει ενιαίος τύπος για τα εθνικά σχέδια αποκατάστασης;
Νομική ευθυγράμμιση: Διασφαλίζει ότι τα εθνικά σχέδια αποκατάστασης περιέχουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται από τον κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης. Τα κράτη μέλη μπορούν να βασίζονται με ασφάλεια στον ενιαίο μορφότυπο αντί να δαπανούν πολύτιμο χρόνο και πόρους για να δημιουργήσουν τους δικούς τους μορφότυπους που συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.
Ευανάγνωστο: Παρουσιάζει όλες τις σημαντικές πληροφορίες με σαφήνεια και λογική, βοηθώντας τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη να διαβάσουν και να κατανοήσουν τα σχέδια.
Ένα πρωτοποριακό παράδειγμα χρήσης εργαλείων ψηφιακού σχεδιασμού για τον περιορισμό του διοικητικού φόρτου και την επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων πληροφοριών, υιοθετώντας την προσέγγιση «υποβολή έκθεσης μία φορά».
Εύκολη σύγκριση: Διασφαλίζει ότι όλα τα κράτη μέλη ακολουθούν την ίδια δομή, διευκολύνοντας τη σύγκριση των σχεδίων. Χωρίς ομοιόμορφη μορφή, τα σχέδια θα μπορούσαν να διαφέρουν σημαντικά ως προς τη δομή, το περιεχόμενο και το επίπεδο λεπτομέρειας.
Εύκολη αξιολόγηση: Συμβάλλει στη συνεπή αξιολόγηση των σχεδίων βάσει κοινών κριτηρίων και σημείων αναφοράς και, ως εκ τούτου, προωθεί την αντικειμενική αξιολόγηση.
Καλύτερη επαναχρησιμοποίηση δεδομένων σε όλες τις πολιτικές: Συμβάλλει στην επαναχρησιμοποίηση πληροφοριών που έχουν ήδη συλλεχθεί για άλλη νομοθεσία, μεταξύ άλλων για τη βιοποικιλότητα, τη γεωργία, το κλίμα και άλλα. Στην πραγματικότητα, το 10% των πεδίων δεδομένων μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει πληροφορίες που έχουν ήδη παρασχεθεί από τα κράτη μέλη χάρη σε αυτήν την προσέγγιση.
Αποτελεσματική ανάλυση: Επιτρέπει την ταχύτερη συγκέντρωση και σύγκριση δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών. Χωρίς ομοιόμορφη μορφή, τα σχέδια θα απαιτούσαν χειρωνακτικές διαδικασίες έντασης εργασίας για την εξαγωγή βασικών πληροφοριών, καθιστώντας πιο δύσκολη και δαπανηρή την εξαγωγή ουσιαστικών πληροφοριών.
Λιγότερη ασάφεια: Βοηθά να διασφαλιστεί ότι όλα τα ουσιώδη στοιχεία περιλαμβάνονται σε κάθε σχέδιο και ελαχιστοποιεί τις παρανοήσεις ή τις παρερμηνείες που διαφορετικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κενά στα προσχέδια.
Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών: Διευκολύνει τον εντοπισμό και την αναπαραγωγή επιτυχημένων στρατηγικών για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
Βελτιωμένη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών: Επιτρέπει πιο εστιασμένη και ουσιαστική συμβολή από τα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον προσδιορισμό σχετικών μέτρων.
Υποστήριξη για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων: Διασφαλίζει εξαρχής ένα συνεκτικό πλαίσιο για τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων, διευκολύνοντας την παρακολούθηση της προόδου με την πάροδο του χρόνου.