Η Commission  ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους επικονιαστές.

Οι άγριοι επικονιαστές όπως οι μέλισσες, οι πεταλούδες και πολλά άλλα έντομα επικονιάζουν καλλιέργειες και άγρια φυτά, ώστε να μπορούν να αποδώσουν καρπούς και σπόρους.

Υπολογίζεται ότι η ετήσια γεωργική παραγωγή της ΕΕ υπολογίζεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ και αποδίδεται άμεσα στους επικονιαστές.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, κ. Karmenu Vella, δήλωσε: "Οι επιστήμονες μας έχουν προειδοποιήσει για την απότομη πτώση των επικονιαστών σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουμε καλή κατανόηση των μειώσεων για ορισμένους επικονιαστές, ενώ υπάρχουν κενά γνώσης για άλλους. είναι καιρός να δράσουμε. Αν δεν το κάνουμε, εμείς και οι μελλοντικές μας γενιές θα πληρώσουμε πραγματικά πολύ βαρύ τίμημα ».

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan, δήλωσε: "Οι επικονιαστές είναι πολύ σημαντικοί για τις κοινότητες τροφίμων και αγροτικής ανάπτυξης - καθώς και για τη ζωή στον πλανήτη.

Η ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα 2020 έδειξε ότι η επικονίαση μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Σχεδόν 1 στα 10 είδη μελισσών και πεταλούδων αντιμετωπίζει την εξαφάνιση σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κόκκινο Κατάλογο.

Για την αντιμετώπιση της παρακμής, η Επιτροπή επιδιώκει να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους επικονιαστές και καλεί τους επιστήμονες, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις δημόσιες αρχές και τους πολίτες να συμβάλουν.

Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 5 Απριλίου 2018 και είναι διαθέσιμη εδώ.