Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε στοχευμένη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την υγεία των φυτών, η οποία βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ καταπολεμά τους επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς, διασφαλίζει ότι τα φυτά που εισέρχονται στην ΕΕ είναι ασφαλή και απλουστεύει τις διαδικασίες.

 

Κύρια στοιχεία

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η αναθεώρηση βελτιώνει το υφιστάμενο πλαίσιο και προστατεύει καλύτερα την υγεία των φυτών είναι μέσω της δημιουργίας μιας ενωσιακής ομάδας έκτακτης ανάγκης για την υγεία των φυτών.

Η ομάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν βοήθεια σε περίπτωση νέων εστιών επιβλαβών οργανισμών στην ΕΕ. Η ομάδα μπορεί επίσης να παρέχει σε γειτονικές τρίτες χώρες επείγουσα βοήθεια και εμπειρογνωσία σε περίπτωση εκδήλωσης εστιών, με σκοπό την πρόληψη της εισόδου επιβλαβών επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο αναθεωρημένος κανονισμός μειώνει τον διοικητικό φόρτο για τις αρμόδιες αρχές αυξάνοντας τη διάρκεια των πολυετών προγραμμάτων επισκοπήσεών τους. Αυτές θα καλύπτουν τώρα μια περίοδο πέντε έως δέκα ετών, αντί των σημερινών πέντε έως επτά ετών. Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση επιβλαβών οργανισμών, τα προγράμματα αυτά επανεξετάζονται και επικαιροποιούνται όταν είναι αναγκαίο, προκειμένου να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στη φυτοϋγειονομική κατάσταση.

Η αυξημένη ψηφιοποίηση θα μειώσει επίσης τη γραφειοκρατία τόσο για τους φορείς εκμετάλλευσης όσο και για τις εθνικές αρχές.

Επόμενα βήματα

Η επίσημη έγκριση σήμερα σηματοδοτεί το τελικό στάδιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας.

Ο κανονισμός θα υπογραφεί και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα αρχίσει να ισχύει την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Ιστορικό

Ο νόμος για την υγεία των φυτών (κανονισμός 2016/2031) αποτελεί το βασικό νομικό πλαίσιο της φυτοϋγειονομικής πολιτικής της ΕΕ. Αποσκοπεί στην πρόληψη της εισόδου και της εξάπλωσης νέων επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών (των λεγόμενων «ενωσιακών επιβλαβών οργανισμών καραντίνας») και στην προστασία από επιβλαβείς οργανισμούς που είναι ήδη παρόντες στην ΕΕ («ρυθμιζόμενοι επιβλαβείς οργανισμοί μη καραντίνας»). Τέθηκε σε εφαρμογή στις 14 Δεκεμβρίου 2019.

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για την αναθεώρηση των υφιστάμενων κανόνων στις 17 Οκτωβρίου 2023, λαμβάνοντας υπόψη την πείρα που απέκτησαν οι επιχειρήσεις κατά την εφαρμογή του νόμου για την υγεία των φυτών.

Οι δύο συννομοθέτες, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την τελική διατύπωση του αναθεωρημένου κανονισμού στις 5 Μαρτίου 2024.

«Ο κανονισμός αυτός θα διασφαλίσει ένα συνεχές υψηλό επίπεδο φυτοϋγειονομικής προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ και θα μας προστατεύσει από φυτοϋγειονομικές απειλές. Η αναθεώρηση μειώνει επίσης τη γραφειοκρατία και εξορθολογίζει τους υφιστάμενους κανόνες, γεγονός που θα ωφελήσει τις εθνικές αρχές, καθώς και τους φορείς εκμετάλλευσης του τομέα».

— István Nagy, Υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας