Η Eurostat δημοσίευσε σήμερα την έκδοση του 2023 των  Βασικών Στοιχείων για την ευρωπαϊκή αλυσίδα τροφίμων. Αυτή η δημοσίευση παρέχει μια επισκόπηση της συνυφασμένης και πολύπλοκης φύσης της αλυσίδας από αγρόκτημα στο πιάτο της και παρέχει σχετικά επίσημα δεδομένα.

Η δημοσίευση χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια, παρέχοντας στοιχεία για τα αγροκτήματα, τους αγρότες, την αγροτική παραγωγή και τις τιμές, τις οικονομικές επιδόσεις του γεωργικού τομέα, τις αλιευτικές δραστηριότητες, την επεξεργασία τροφίμων και ποτών, το εμπόριο, τη διανομή, τις δραστηριότητες χονδρικής και την κατανάλωση τροφίμων και ποτά. 

Ολοκληρώνεται με ένα κεφάλαιο για περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με ορισμένα από τα στάδια της τροφικής αλυσίδας. Παρουσιάζει βασικά μηνύματα για την ΕΕ και επισημαίνει τους κύριους παράγοντες και βασικές εξειδικεύσεις, συνοδεύοντας την ανάλυση με διαισθητικές απεικονίσεις και καινοτόμες παρουσιάσεις δεδομένων.

Παρουσιάζονται πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα κράτη μέλη της και συμπληρώνονται (όταν υπάρχουν) με δεδομένα για τα μέλη της ΕΖΕΣ.

Τα περισσότερα σύνολα δεδομένων που περιλαμβάνονται στα βασικά στοιχεία της ευρωπαϊκής τροφικής αλυσίδας παρουσιάζονται μέχρι το 2021 ή το 2022, χρησιμοποιώντας έξυπνες απεικονίσεις.