Ένα ακόμη τραγικό δυστύχημα συγκλονίζει την περιοχή μας. Η κηδεία του άτυχου 47χρονου Γιώργου Τσαντόπουλου, που χθες το απόγευμα καταπλακώθηκε από τρακτέρ, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στον Άγιο Ανδρέα της Μακρυνείας, στις 16:30.

 

Το δυστύχημα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το επάγγελμα του αγρότη είναι ένα από τα πλέον επικίνδυνα.

Οι ευρωπαϊκές στατιστικές, μάλιστα, δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στη γεωργία είναι 233% υψηλότερα από άλλες βιομηχανίες και το ποσοστό ατυχημάτων είναι 18% υψηλότερο.

Σύμφωνα με το FARMWELL, ένα Ευρωπαϊκό Θεματικό Δίκτυο Horizon 2020 που στοχεύει στη βελτίωση της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής ευημερίας των αγροτών, οι σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες –συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων (ψυχικής) υγείας και της κατάθλιψης, της απομόνωσης, των σωματικών κινδύνων, του στρες που προκαλείται από αρνητικές κοινωνικές αντιλήψεις, των προκλήσεων της διαδοχής των εκμεταλλεύσεων, των θεμάτων φύλου – απαιτούν νέες και καινοτόμες λύσεις (κοινωνικές καινοτομίες).

Στο πλαίσιο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, η καινοτομία συχνά συνδέεται με την τεχνολογική καινοτομία. Επιπλέον, ενώ η κοινωνική καινοτομία αποκτά αυξανόμενη σημασία για τον αγροτικό τομέα, επικεντρώνεται κυρίως στον τρόπο αντιμετώπισης ευρύτερων κοινωνικών προβλημάτων και σπάνια προσφέρεται ως λύση για τη βελτίωση της ευημερίας των αγροτών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία που σε προηγούμενες αναρτήσεις έχει παρουσιάσει ο Α. Σ. Ένωση Αγρινίου:

Στον αγροτικό τομέα επισυμβαίνει ένα στα δέκα μη-θανατηφόρα ατυχήματα και ένα στα επτά από τα θανατηφόρα αφορούν γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς. Στην Ελλάδα το 95% των μηχανικών αγροτικών ατυχημάτων αφορά άνδρες ηλικίας 30-39 ετών, με τον χρόνο απουσίας από την εργασία να φτάνει σε μέσο όρο τις 39 μέρες.

Οι κύριες αιτίες αγροκτηνοτροφικών ατυχημάτων είναι η κακή χρήση των αγροτικών μηχανημάτων, που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή τους εντός ή εκτός των χώρων εργασίας με αυτά, τα ζώα παραγωγής και μεταφοράς και η μη λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων και ευζωίας τους, η ασφυξία από εισπνοή αναθυμιάσεων, η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, η καταπλάκωση και ο εγκλωβισμός από απροσεξία, οι πτώσεις από ύψος, η θερμοπληξία ή κρυοπληξία, η πλήξη από κεραυνούς, η ηλεκτροπληξία, ο πνιγμός κλπ.

Τα αγροτικά ατυχήματα μπορούν να οδηγήσουν στον σοβαρό τραυματισμό, τον ακρωτηριασμό ή και τον θάνατο για αυτό η πρόληψη τους είναι απαραίτητη.

Βασικοί κανόνες πρόληψης είναι η σωστή, επιστημονική εκπαίδευση, η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, η συνεργασία και η επιτήρηση των εργασιών και η γνώση των κλιματολογικών παραμέτρων και της περιοχής όπου αυτές εκτελούνται.

Δείτε επίσης: Προσοχή στα «αγροτικά ατυχήματα»