Το υπουργείο αναγνωρίζει το πρόβλημα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Αυστηρές οι ποινές και για τους αγρότες που χρησιμοποιούν παράνομα φυτοφάρμακα.

πρόβατα Φ. Μπ. ΕΝΩΣΗ  (4) - Αντίγραφο

«Το πρόβλημα της εισαγωγής και διάθεσης στην αγορά παρανόμων φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ελλάδα, λόγω και της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Έχουν γίνει την τελευταία τριετία έλεγχοι, οι οποίοι, αν και δεν ανταποκρίθηκαν στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος, διαπίστωσαν πάρα πολλές και σημαντικές παραβάσεις».

Αυτά επεσήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ο αν. υπουργός Βαγ. Αποστόλου, αναγνωρίζοντας το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο από 1.000 έως 30.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμό. Προβλέπεται ακόμη η κατάσχεση των παράνομων προϊόντων και επιβολή φυλάκισης από τρεις μήνες έως ένα έτος. Επιπλέον, οι παραγωγοί στερούνται τις ενισχύσεις και στην περίπτωση διαπίστωσης κατοχής, διακίνησης ή χρήσης αυτών των προϊόντων δεν λαμβάνουν όλες τις επιδοτήσεις στο σύνολό τους και χάνουν ακόμα και τα δικαιώματά τους.

Πάντως, «με την υποχρεωτική εισαγωγή της συνταγογράφησης από τον Σεπτέμβριο του 2015 –ήδη το έχουμε θεσμοθετήσει- σίγουρα αναμένουμε να βελτιωθεί ο έλεγχος γενικά στα παράνομα γεωργικά φάρμακα.  Παράλληλα, βεβαίως, διανέμεται ένα υλικό στα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων σε χιλιάδες παραγωγούς, για να δοθούν οδηγίες. Πιστεύουμε δηλαδή ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία και ο ίδιος ο αγρότης –γιατί αυτό είναι το ζητούμενο- να καταλάβει ότι το πρόσκαιρο όφελος που μπορεί να έχει από το μικρότερο οικονομικό κόστος είναι ελάχιστο σε σχέση με τις επιπτώσεις –ακόμα και τις οικονομικές- που θα έχει από την παραγωγική του δραστηριότητα», επεσήμανε ο κ. Αποστόλου, τονίζοντας ότι «αν πρωτίστως ο ίδιος ο αγρότης δεν αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα προϊόντα, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά».

Η Ένωση Αγρινίου, που έγκαιρα έχει αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις, με απόλυτο σεβασμό στον παραγωγό και με πιστή εφαρμογή των όσων προβλέπει η κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τη διάθεση προϊόντων φυτοπροστασίας,  προσφέρει τις ιδανικές λύσεις, με ασφάλεια για τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το ίδιο το προϊόν.

Στο κατάστημά μας, οι παραγωγοί θα βρουν στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές τα σκευάσματα που ταιριάζουν στην καλλιέργειά τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη από το εξειδικευμένο μας προσωπικό.

Το αρμόδιο υπουργείο, έχοντας υπόψιν του τα περί διακίνησης και χρήσης τέτοιων σκευασμάτων, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του και ιδιαίτερα δια της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, έχει εγκαίρως απευθυνθεί σε όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται στον κύκλο της διάθεσης φυτοπροστατευτικών, ενημερώνοντάς τους για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν:

Τα νόμιμα φυτοφάρμακα έχουν ετικέτα στην Ελληνική γλώσσα, που αναφέρει τον αριθμό έγκρισης, την εταιρεία κάτοχο της έγκρισης, τις οδηγίες χρήσης, τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρει ο χρήστης όταν π.χ. ψεκάζει, τις οδηγείς για περίπτωση ατυχήματος κ.λ.π.

Το παράνομο φυτοφάρμακο είναι είτε σε λευκό μπουκάλι είτε σε μπουκάλι με ξενόγλωσση ετικέτα (συνήθως στη Βουλγαρική ή Τουρκική γλώσσα), εισάγεται είτε από παραγωγούς, είτε από «μεσάζοντες» Ελληνικής ή αλλοδαπής υπηκοότητας σε συσκευασίες μέχρι 20 λίτρα για να μπορεί να πουληθεί άμεσα, χωρίς παραστατικά ή με παραστατικά που το περιγράφουν παραπλανητικά ως λίπασμα, παρακάμπτοντας τελωνεία και υπηρεσίες ελέγχου.

Με τα παράνομα φυτοφάρμακα, η ζημία στην εθνική οικονομία είναι πολλαπλή:

Δεν εισπράττονται οι απαραίτητοι δασμοί κατά την εισαγωγή τους, δεν εισπράττεται ο ΦΠΑ κατά τη διακίνησή τους εταιρείες και καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό και εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους οι χρήστες των προϊόντων, το περιβάλλον και οι καταναλωτές των προϊόντων που θα ψεκαστούν με παράνομα φυτοφάρμακα.

Στη χώρα μας τα απαγορευμένα σκευάσματα κυκλοφορούν μέσω παράνομων εισαγωγών, υπάρχουν όμως και τα αποθέματα που δεν έχουν αποσυρθεί.

Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές και οδηγίες, όπως αυτές εξεδόθησαν απ’ τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

  1. Η ετικέτα πρέπει να είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα

- Να αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

- Η ετικέτα να αναγράφει τον κάτοχο της έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά).

- Να αναγράφει όλες τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης και προφυλάξεις στην ελληνική γλώσσα.

- Να αναφέρεται ότι πρόκειται για Εντομοκτόνο, Μυκητοκτόνο, κλπ., καθώς επίσης και οι επιβλαβείς οργανισμοί που καταπολεμά.

  1. Πωλούνται μόνον από επίσημα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων

- Μόνον καταστήματα που διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα επιτρέπεται να πωλούν γεωργικά φάρμακα. Ζήτησε συμβουλές για τη χρήση του.

  1. Ζητάτε πάντα τιμολόγιο ή απόδειξη πώλησης

-Το τιμολόγιο ή η απόδειξη πώλησης τεκμηριώνει την νόμιμη αγορά των προϊόντων.

-Ελέγξτε ότι στο τιμολόγιο αναφέρεται ακριβώς το γεωργικό φάρμακο που αγοράσατε.

  1. Να είστε προσεκτικοί όταν τα γεωργικά φάρμακα πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε σχέση με τα άλλα ίδια γεωργικά φάρμακα

- Τα παράνομα αγνώστου ποιότητας γεωργικά φάρμακα, είναι πάντα πολύ φθηνότερα όλων των νόμιμων. Μπορούν ωστόσο να καταστρέψουν την καλλιέργεια γιατί κανείς δεν εγγυάται για το περιεχόμενό τους.

Σε περίπτωση αμφιβολίας απευθυνθείτε αμέσως στις τοπικές αρχές. Η διακίνηση και πώληση παράνομων γεωργικών φαρμάκων τιμωρούνται με πρόστιμα, ποινές φυλάκισης και απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων.

Για οποιαδήποτε απορία, συμβουλή και για κάθε υποστήριξη, οι αγρότες μας μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Αγρινίου και στο κατάστημα φυτοπροστατευτικών, στην οδό Παπαϊωάννου 24, στο πάρκινγκ των καπναποθηκών Παπαπέτρου. Μπορούν ακόμη να επικοινωνούν στο 2641.0.69012.