Την πολιτεία προ των ευθυνών της για την κατάσταση που πλήττει την αιγοπροβατοτροφία της χώρας, αφενός λόγω της συστηματικής μείωσης τιμών παραγωγού γάλακτος που επιβάλλουν μονομερώς πολλές εταιρείες, αφετέρου λόγω των αθρόων εισαγωγών γάλακτος, θέτει ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων.

 

«Η πολιτεία στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλει στην άρση αυτών των πρακτικών, έτσι ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η οικονομική ζημιά που υφίστανται τόσο οι αιγοπροβατοτρόφοι. όσο και οι καταναλωτές», σημειώνει ο Συνεταιρισμός, στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Παύλος Σατολιάς.

Ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων τονίζει μεταξύ άλλων πως «το τελευταίο διάστημα, γίναμε αποδέκτες κακών ειδήσεων για ης τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος. Κτηνοτρόφοι-συνάδελφοι. μας ενημέρωσαν για τις απαράδεκτες ενέργειες ορισμένων βιομηχανιών, οι οποίες αυθαιρετούν σε βάρος της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, οι οποίες επικαλούνται τον ανταγωνισμό και τις αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος μειώνουν συστηματικά τις ήδη συμφωνημένες τιμές με τους παραγωγούς.

Είναι φανερό ότι η κτηνοτροφική κοινότητα απέναντι σε τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να αντιδράσει, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να επαναδιαπραγματευθεί ή να συνεργασθεί - εν μέσω μάλιστα της γαλακτοκομικής περιόδου -με άλλη εταιρεία, με αποτέλεσμα να αποτελεί «βορά» των μονομερών αποφάσεων των βιομηχανιών».

«Οι εν λόγω ενέργειες παραβιάζουν τις πάγιες πρακτικές των συμφωνημένων παραδόσεων γάλακτος και τιμών, αντιβαίνουν στα εμπεδωμένα για δεκαετίες συναλλακτικά ήθη στο αιγοπρόβειο γάλα. δεν προασπίζουν την φέτα και τα άλλα προϊόντα ΠΟΠ και δημιουργούν τεράστια οικονομικά προβλήματα στην αιγοπροβατοτροφία, συμβάλλοντας στην ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της», προσθέτει.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις εισαγωγές τεραστίων ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος, που όπως καταγγέλθηκε άγγιξαν τους 50.000 τόνους αντιλαμβάνεται κανείς την τεράστια ζημιά που θα προξενήσουν στον παραγωγικό και μεταποιητικό μας τομέα, με ότι επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται για τα ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα μας. Η εισαγωγή φθηνού γάλακτος κυρίως από χώρες των Βαλκανίων, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων «ελληνικής ταυτότητας», αποτελεί καθαρή «κερδοσκοπία» σε βάρος των κτηνοτρόφων και «καραμπινάτη» παραπλάνηση του καταναλωτή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων έχει ως εξής:

Το τελευταίο διάστημα, γίναμε αποδέκτες κακών ειδήσεων για ης τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος. Κτηνοτρόφοι-συνάδελφοι. μας ενημέρωσαν για τις απαράδεκτες ενέργειες ορισμένων βιομηχανιών, οι οποίες αυθαιρετούν σε βάρος της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, οι οποίες επικαλούνται τον ανταγωνισμό και τις αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος μειώνουν συστηματικά τις ήδη συμφωνημένες τιμές με τους παραγωγούς. Είναι φανερό ότι η κτηνοτροφική κοινότητα απέναντι σε τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να αντιδράσει, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να επαναδιαπραγματευθεί ή να συνεργασθεί - εν μέσω μάλιστα της γαλακτοκομικής περιόδου -με άλλη εταιρεία, με αποτέλεσμα να αποτελεί «βορά» των μονομερών αποφάσεων των βιομηχανιών.

Οι εν λόγω ενέργειες παραβιάζουν τις πάγιες πρακτικές των συμφωνημένων παραδόσεων γάλακτος και τιμών, αντιβαίνουν στα εμπεδωμένα για δεκαετίες συναλλακτικά ήθη στο αιγοπρόβειο γάλα. δεν προασπίζουν τη φέτα και τα άλλα προϊόντα ΠΟΠ και δημιουργούν τεράστια οικονομικά προβλήματα στην αιγοπροβατοτροφία, συμβάλλοντας στην ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις εισαγωγές τεραστίων ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος, που όπως καταγγέλθηκε άγγιξαν τους 50.000 τόνους αντιλαμβάνεται κανείς την τεράστια ζημιά που θα προξενήσουν στον παραγωγικό και μεταποιητικό μας τομέα, με ότι επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται για τα ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα μας. Η εισαγωγή φθηνού γάλακτος κυρίως από χώρες των Βαλκανίων, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων «ελληνικής ταυτότητας», αποτελεί καθαρή «κερδοσκοπία» σε βάρος των κτηνοτρόφων και «καραμπινάτη» παραπλάνηση του καταναλωτή.

Είναι φανερό ότι τα γεγονότα αυτά. δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις προάσπισης και ουσιαστικής κατοχύρωσης της φέτας σε διεθνές επίπεδο και η κτηνοτροφία μας με αυτό τον τρόπο θα συρρικνωθεί αφού το αιγοπρόβειο γάλα ελληνικής προέλευσης δεν θα ανταποκρίνεται στη διεθνή ζήτηση της μοναδικότητας της φέτας. Για άλλη μια φορά «βγάζουμε τα μάτια μας», μόνοι μας !!!

Η πολιτεία στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλει στην άρση αυτών των πρακτικών, έτσι ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η οικονομική ζημιά που υφίστανται τόσο οι αιγοπροβατοτρόφοι. όσο και οι καταναλωτές.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Παύλος Σατολιάς