Περισσότερες από 8 εκατ. κυψέλες στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Στις 5 Απριλίου 2023, η Επιτροπή απάντησε στην Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) "Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες" δηλώνοντας ότι προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι οι προτάσεις που βρίσκονται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων και την αποκατάσταση της φύσης θα εγκριθούν και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν έγκαιρα.

Αναγνώρισε τη σημασία των επικονιαστών στη γεωργία ως κρίσιμου μέσου για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και την καταπολέμηση των απωλειών της βιοποικιλότητας.

H Eurostat, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Μέλισσας (20 Μαΐου), εξετάζει τον αριθμό των κυψελών στις φάρμες της ΕΕ.

Το 2020, υπήρχαν 8,1 εκατομμύρια κυψέλες σε εκμεταλλεύσεις της ΕΕ. Αυτή δεν είναι παρά μια μερική εικόνα όλων των κυψελών στην ΕΕ, επειδή η Αγροτική Απογραφή καταγράφει μόνο τα μελίσσια σε αγροκτήματα (σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, τα μελίσσια δεν θεωρούνται μέρος των εκμεταλλεύσεων).

Σε εθνικό επίπεδο, η Ρουμανία είχε 1,5 εκατομμύριο μελίσσια σε φάρμες, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Ιταλία και η Ελλάδα αντιπροσώπευαν επιπλέον 1 εκατομμύριο μελίσσια σε αγροκτήματα, με την Ισπανία (0,9 εκατομμύρια μελίσσια), τη Βουλγαρία (0,9 εκατομμύρια) και την Πορτογαλία (0,7 εκατομμύρια) να έχουν την επόμενη υψηλότερη.

  • Οι μέλισσες διατηρούνται σε όλη την ΕΕ. Επικονιάζουν ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών, σε θερμότερα και ψυχρότερα κλίματα. Είναι σε θέση να επιβιώσουν σε ψυχρότερα κλίματα ξεχειμωνιάζοντας στις κυψέλες τους, εξαντλώντας τα αποθέματα μελιού.

Ο υψηλότερος αριθμός κυψελών σε αγροκτήματα σε οποιαδήποτε περιοχή βρέθηκε στην ισπανική περιοχή της Εξτρεμαδούρα (300.220) και ακολουθεί η πορτογαλική περιφέρεια Norte (257.040). Η ρουμανική περιφέρεια Nord-Vest (250.510) κατέγραψε τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό.