Τα Agricultural and Rural Inspiration Awards (ARIA) 2023 γιόρτασαν έργα που χρηματοδοτούνται από την ΚΑΠ και ενισχύουν τις δεξιότητες για τη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές.

Το ARIA 2023 γιόρτασε έργα καλής πρακτικής που συγχρηματοδοτήθηκαν από την ΚΑΠ. Υπήρξαν 92 συμμετοχές από 20 κράτη μέλη στις τέσσερις θεματικές κατηγορίες του διαγωνισμού. 

Τα έργα συγκεντρώθηκαν και υποβλήθηκαν από τα Εθνικά Δίκτυα ΚΑΠ. Οι εμπειρογνώμονες του Δικτύου ΚΑΠ της ΕΕ περιέγραψαν 24 έργα (έξι ανά κατηγορία) και η κριτική επιτροπή επέλεξε τέσσερις νικητές, ενώ η λαϊκή ψηφοφορία ήταν ανοιχτή όλο τον Νοέμβριο, επιτρέποντας στο κοινό να ψηφίσει για το αγαπημένο του έργο που περιλαμβάνεται στη λίστα. Πάνω από 13.000 ψήφοι συγκεντρώθηκαν μέσω της πλατφόρμας Popular Vote .

Κατά τη διάρκεια της τελετής ARIA ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βράβευσε τους νικητές του διαγωνισμού ARIA 2023:

  • Προστασία του περιβάλλοντος: Το αγρόκτημα τοπίου, Πορτογαλία
  • Κοινωνικοοικονομικός ιστός αγροτικών περιοχών: έργο περιφερειακής συνεργασίας + Επιχειρήσεις + Απασχόληση, Ισπανία
  • Δεξιότητες των ενδιαφερόμενων μερών της υπαίθρου: Τοπική ενέργεια για αγρότες και πολίτες, Βέλγιο
  • Έξυπνη και ανταγωνιστική γεωργία: KoroKausi, Φινλανδία
  • Δημοφιλής ψήφος: Urban Farm Doetinchem, Ολλανδία

Επιπλέον, δύο έργα βραβεύτηκαν ιδιαίτερα από την κριτική επιτροπή:

  • Προστασία του περιβάλλοντος: Farming for Nature, Αυστρία
  • Κοινωνικοοικονομικός ιστός των αγροτικών περιοχών: Food Act 13, Βέλγιο

Η τελετή μεταδόθηκε ζωντανά και είναι διαθέσιμη στη σελίδα ARIA του δικτυακού τόπου του Δικτύου ΚΓΠ της ΕΕ, όπου μπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερα για τους νικητές και όλα τα έργα φιναλίστ.

Γενικές πληροφορίες

Το ARIA 2023 σχεδιάστηκε για να επεκτείνει τις επιτυχίες των βραβείων Rural Inspiration του ENRD και επικεντρώθηκε στο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων . Τα βραβεία ήταν ανοιχτά σε έργα καλής πρακτικής που υποστηρίζονταν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ). Τα έργα προωθούν επίσης το Μακροπρόθεσμο Όραμα για τις Αγροτικές Περιοχές και το Αγροτικό Σύμφωνο.

Ο εντοπισμός και η ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της ΚΓΠ σε επίπεδο έργου προσφέρει ευκαιρίες για έμπνευση μάθησης από ομοτίμους, διευκόλυνση της μεταφοράς γνώσης, ενθάρρυνση της αναπαραγωγής των οφελών και δημιουργία ικανότητας μεταξύ των ενδιαφερομένων της ΚΑΠ. Αυτοί είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν τα νέα Βραβεία Γεωργικής και Αγροτικής Έμπνευσης του Δικτύου ΚΑΠ της ΕΕ.