Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου οι δράσεις της Ε.Ε. για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Δασικές πυρκαγιές χωρίς προηγούμενο στη Γαλλία και την Ισπανία το 2022, πλημμυρικά φαινόμενα στο Βέλγιο και τη Γερμανία το 2021, κύματα καύσωνα και καταστροφικές ξηρασίες σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης το 2022 και το 2023: είναι σαφές ότι η συχνότητα και η σοβαρότητα των ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων αυξάνεται, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του αριθμού των καταστροφών και τη δραματική αύξηση των σχετικών ζημιών κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Δεδομένου ότι από μόνες τους οι δράσεις μετριασμού δεν μπορούν να αποτρέψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ήδη βιώνουμε, είναι αναγκαία πλέον η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) θα εξετάσει κατά πόσον η δράση της ΕΕ στον τομέα αυτό αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ως «προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» νοείται η διαδικασία προσαρμογής στην πραγματική ή την αναμενόμενη μεταβολή των κλιματικών συνθηκών και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται. Δεν πρόκειται για εφάπαξ αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης, αλλά για μια σειρά προληπτικών μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των κινδύνων (π.χ. ξηρασία ή άνοδος της στάθμης της θάλασσας), της έκθεσης (π.χ. μείωση των υδάτων στον Νότο) και της ευπάθειας (π.χ. φτώχεια ή έλλειψη εκπαίδευσης).

Στην ουσία, μια πολιτική προσαρμογής αποτελεί πολιτική πρόβλεψης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και λήψης μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Συνεπώς, η προσαρμογή μπορεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κατά τρόπο οικονομικά αποδοτικό.

Η έκθεση της σημερινής οικονομίας της Ένωσης σε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5°C έως 3°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί, σύμφωνα με μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ, θα οδηγούσε σε ετήσια απώλεια ευημερίας που εκτιμάται μεταξύ 42 και 175 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, το ΕΕΣ αξιολογεί κατά πόσο τα πλαίσια που θέσπισαν η ΕΕ και τα κράτη μέλη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η σχετική χρηματοδότηση αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της.

Ειδικότερα, το κλιμάκιο ελέγχου εστιάζει στη νέα στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η οποία δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 με τη δεδηλωμένη φιλοδοξία της οικοδόμησης μιας ανθεκτικής Ευρώπης έως το 2050. Εξετάζει επίσης έργα που χρηματοδοτούνται με ενωσιακούς πόρους για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα ευρήματα και οι συστάσεις του αναμένονται το φθινόπωρο.

Η κλιματική αλλαγή και τα θέματα που σχετίζονται με αυτήν αποτελούν έναν από τους βασικούς τομείς εστίασης των ελέγχων του ΕΕΣ. Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύθηκαν εκθέσεις σχετικά με θέματα όπως οι εκπομπές CO2 από τα αυτοκίνητα, τα βιοκαύσιμα στις μεταφορές, οι υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια.

Εττικέτες:
περιβάλλον ΕΕ