Τον Φεβρουάριο του 2024, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ένα νέο νόμο, ο οποίος αποτελεί μέρος των προσπαθειών της ΕΕ για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη.

Αυτός ο νόμος δεσμεύει όλες τις χώρες της ΕΕ να εργαστούν για την αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων.

Γιατί πρέπει να αποκαταστήσουμε τη φύση

Μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητάς μας έχει επιδεινωθεί με τα χρόνια και, για να αντιστραφεί αυτή η τάση, οι ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει παραπάνω βήματα. Πάνω από το 80% των ευρωπαϊκών οικοτόπων είναι σε κακή κατάσταση αυτή τη στιγμή και ο νέος νόμος στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η φύση είναι μια καθοριστική πηγή θρεπτικών τροφών, οξυγόνου και φυσικών πόρων. Παρότι βασιζόμαστε σε αυτούς τους πόρους για να επιβιώσουμε, δεν κάνουμε αρκετά για τη βιωσιμότητά τους. Μια ανησυχητική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος το 2020, επισημαίνει ότι η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταστρέψουν τη φύση και να οδηγήσουν στην εξαφάνιση των ειδών. Η νέα νομοθεσία στοχεύει να καλλιεργήσει ένα πιο πράσινο μέλλον εισάγοντας συγκεκριμένες αλλαγές.

Τι αλλαγές θα γίνουν

Ο νέος νόμος θα διασφαλίσει ότι κάθε χώρα της ΕΕ θα αναλάβει δράση. Όλες οι χώρες θα κληθούν να υποβάλουν και να εφαρμόσουν ένα εθνικό σχέδιο αποκατάστασης που θα αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα.

Σε εθνική βάση, κάθε χώρα της ΕΕ θα εργαστεί για:

-Απομάκρυνση μη αυτοφυών φυτών σε λιβάδια, υγροτόπους και δάση.

-Επαναβροχή στραγγισμένων τυρφώνων.

-Βελτίωση της συνδεσιμότητας μεταξύ των οικοτόπων.

-Μείωση ή/και διακοπή της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

-Προώθηση της διατήρησης της άγριας φύσης.

Η ΕΕ στοχεύει να βελτιώσει την κατάσταση όλων των οικοσυστημάτων που χρειάζονται αποκατάσταση έως το 2050. Για το σκοπό αυτό, ο νόμος στοχεύει να αποκαταστήσει:

-Το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030.

-Τουλάχιστον το 30% των χερσαίων, παράκτιων, θαλάσσιων και γλυκών οικοτόπων σε κακή κατάσταση έως το 2030.

-Το 60% των οικοτόπων σε κακή κατάσταση έως το 2040 και το 90% έως το 2050.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα σημειωθεί σημαντική επιδείνωση σε καμία περιοχή που υπόκειται σε αποκατάσταση.

Οι κανόνες αποσκοπούν στη βελτίωση της βιοποικιλότητας στη γεωργική γη, στους πληθυσμούς των πεταλούδων των λιβαδιών και των πουλιών των γεωργικών εκτάσεων και στη δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου στις αστικές περιοχές. Η αντιστροφή της μείωσης του πληθυσμού των επικονιαστών θα ήταν μια άλλη προτεραιότητα.

3 ΔΙΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΕΝΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΤΕΥΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΕΩΣ ΤΟ 2030

Μετά από επιμονή του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι χώρες της ΕΕ θα κληθούν να εργαστούν για την επίτευξη ενός στόχου: της φύτευσης 3 δισεκατομμυρίων επιπλέον δέντρων έως το 2030.

Οι ευρωβουλευτές έλαβαν επίσης προφυλάξεις έναντι μιας πιθανής επισιτιστικής κρίσης, διαπραγματευόμενοι ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης με το Συμβούλιο, κάτι που θα σήμαινε ότι οι στόχοι αποκατάστασης ενδέχεται να ανασταλούν εάν πρέπει να διασφαλιστεί η παραγωγή τροφίμων.

Επόμενα βήματα

Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης θα τεθεί σε ισχύ μόλις λάβει την έγκριση του Συμβουλίου.

Εττικέτες:
περιβάλλον ΕΕ