Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει περαιτέρω απλουστεύσεις και μειώνει τον διοικητικό φόρτο για να διευκολύνει την εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών (EUDR).
Στο πλαίσιο αυτό, δημοσίευσε νέα έγγραφα καθοδήγησης ενόψει της έναρξης εφαρμογής του κανονισμού στα τέλη του τρέχοντος έτους για τα κράτη μέλη, τους φορείς εκμετάλλευσης και τους εμπόρους. Με αυτές τις διευκρινίσεις και απλουστεύσεις, η Επιτροπή απαντά επίσης στις παρατηρήσεις των διεθνών εταίρων της.
Με τις νέες απλουστεύσεις, η Επιτροπή υλοποιεί τη δέσμευσή της έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, διασφαλίζοντας παράλληλα την κανονιστική βεβαιότητα εντός των ορίων του κανονισμού.
Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές και οι συχνές ερωτήσεις θα παράσχουν στις εταιρείες, τις αρχές των κρατών μελών της ΕΕ και τις χώρες εταίρους πρόσθετα απλουστευμένα μέτρα και διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο απόδειξης ότι τα προϊόντα τους είναι απαλλαγμένα από αποψίλωση των δασών. Και τα δύο έγγραφα αντικατοπτρίζουν τη συμβολή των κρατών μελών, των χωρών εταίρων, των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας. Αυτό θα διασφαλίσει επίσης την εναρμονισμένη εφαρμογή της νομοθεσίας σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι απλουστεύσεις που εισάγονται θα συμπληρωθούν περαιτέρω με κατ' εξουσιοδότηση πράξη, η οποία δημοσιεύεται για δημόσια διαβούλευση. Ο νόμος παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις και απλούστευση σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της EUDR, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των ενδιαφερόμενων μερών για καθοδήγηση σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί επίσης το περιττό διοικητικό κόστος για τους οικονομικούς φορείς και τις αρχές.
Τέλος, η Επιτροπή ολοκληρώνει επί του παρόντος το σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης ανά χώρα μέσω εκτελεστικής πράξης. Θα εγκριθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2025 κατόπιν συζητήσεων με τα κράτη μέλη.
Από κοινού, όλα αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν σε επί του παρόντος εκτιμώμενη μείωση του διοικητικού κόστους και του φόρτου για τις επιχειρήσεις κατά 30%. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η απλή, δίκαιη και οικονομικά αποδοτική εφαρμογή αυτής της βασικής νομοθετικής πράξης. Η EUDR έχει ήδη οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις και δράσεις επί τόπου για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας.
Βασικά μέτρα απλούστευσης
Με τα νέα έγγραφα καθοδήγησης, η Επιτροπή θέσπισε σειρά μέτρων απλούστευσης, για παράδειγμα:
▪ Οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να επαναχρησιμοποιούν τις υφιστάμενες δηλώσεις δέουσας επιμέλειας όταν επανεισάγονται αγαθά που κυκλοφορούσαν προηγουμένως στην αγορά της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλονται λιγότερες πληροφορίες στο σύστημα ΤΠ·
▪ Ένας εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος μπορεί πλέον να υποβάλει δήλωση δέουσας επιμέλειας εξ ονόματος των μελών ομίλων εταιρειών ·
▪ Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν δηλώσεις δέουσας επιμέλειας σε ετήσια βάση αντί για κάθε αποστολή ή παρτίδα που διατίθεται στην αγορά της ΕΕ·
▪ Διευκρίνιση της «διασφάλισης» της δέουσας επιμέλειας, έτσι ώστε οι μεγάλες εταιρείες να επωφελούνται από απλουστευμένες υποχρεώσεις (ισχύει τώρα πλέον η ελάχιστη νομική υποχρέωση συλλογής των αριθμών αναφοράς της δήλωσης δέουσας επιμέλειας (DDS) από τους προμηθευτές τους και η χρήση των εν λόγω στοιχείων αναφοράς για τις δικές τους υποβολές DDS).
Όλα τα επικαιροποιημένα μέτρα αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των δηλώσεων δέουσας επιμέλειας που πρέπει να υποβάλουν οι εταιρείες, ανταποκρινόμενες στις βασικές απαιτήσεις του κλάδου. Στόχος αυτών των απλουστεύσεων για τις δηλώσεις δέουσας επιμέλειας είναι να διασφαλιστεί η εύκολη και αποτελεσματική εισαγωγή δεδομένων για όλους τους χρήστες.
Η Επιτροπή ενίσχυσε τον διάλογο με τρίτες χώρες, επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και παγκόσμιους εταίρους για τη διευκόλυνση της υλοποίησης και τη στήριξη της προετοιμασίας μέσω ειδικών συνεδριάσεων και επιγραμμικών προγραμμάτων κατάρτισης από το 2024, σύμφωνα με το στρατηγικό μας πλαίσιο για τη συνεργασία και τη δέσμευση.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαντά στις παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων μερών, των κρατών μελών της ΕΕ και των χωρών εταίρων για να βοηθήσει τους εμπόρους και τους φορείς εκμετάλλευσης στην πράξη και να παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση, ανάλογα με τις ανάγκες.
Το 2024, η Επιτροπή πραγματοποίησε ήδη περισσότερες από 300 ειδικές συνεδριάσεις σχετικά με τον EUDR με ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων εταίρων, για τη διευκόλυνση της εφαρμογής. Για να στηρίξει την προετοιμασία, η Επιτροπή έχει ήδη προσφέρει πάνω από 50 διαδικτυακά σεμινάρια με 15,500 θέσεις για επιγραμμικά προγράμματα κατάρτισης σχετικά με τη χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος, τα οποία είναι ανοικτά σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία υποστηρίζονται από επιγραμμικά βίντεο σε πολλές γλώσσες και από ένα σύστημα κατάρτισης για την εξοικείωση.
Η Επιτροπή αύξησε επίσης τη στήριξη των παγκόσμιων εταίρων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ομάδα Ευρώπη» για τις αξιακές αλυσίδες μηδενικής αποψίλωσης (86 εκατ. EUR) για τη στήριξη των χωρών εταίρων που μεταβαίνουν σε βιώσιμες, απαλλαγμένες από αποψίλωση και νομικές αλυσίδες αξίας.
Ιστορικό
Ο κανονισμός της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι τα βασικά αγαθά στην αγορά της ΕΕ δεν συμβάλλουν στην αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως. Η αποψίλωση και η υποβάθμιση των δασών αποτελούν σημαντικές κινητήριες δυνάμεις της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας. Ακόμη και πριν τεθεί σε εφαρμογή, ο κανονισμός έφερε μεγαλύτερη διαφάνεια στις αλυσίδες εφοδιασμού, προκάλεσε θετικές αλλαγές τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και άνοιξε νέες ευκαιρίες αγοράς για προϊόντα μηδενικής αποψίλωσης στην ΕΕ.
Οι περσινές εκδόσεις των Συχνών Ερωτήσεων και των κατευθυντήριων γραμμών ενσωματώνουν ήδη ανατροφοδότηση από τη βιομηχανία, εισάγοντας λύσεις που μειώνουν αποτελεσματικά τη γραφειοκρατία για τις εταιρείες, διατηρώντας παράλληλα τους στόχους του κανονισμού. Οι σημερινές επικαιροποιήσεις απλουστεύουν περαιτέρω την εφαρμογή των κανόνων για τις επιχειρήσεις.
Το σύστημα πληροφοριών EUDR άνοιξε στις 4 Δεκεμβρίου 2024 και είναι διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν ήδη να υποβάλλουν και να διαχειρίζονται τις δηλώσεις δέουσας επιμέλειας. Επιπλέον, η υποβολή και διαχείριση των δηλώσεων δέουσας επιμέλειας διευκολύνεται από τη διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API) που εισάγεται στο πληροφοριακό σύστημα.
Η ΕΕ αυξάνει τη στήριξή της προς τις χώρες παραγωγής, μεταξύ άλλων μέσω μιας ειδικής πρωτοβουλίας της «Ομάδας Ευρώπη» που επικεντρώνεται στις αλυσίδες εφοδιασμού μηδενικής αποψίλωσης και σε ειδικά προγράμματα. Συνεργάζεται επίσης με μεγάλες καταναλωτικές χώρες για την προώθηση μιας παγκόσμιας μετάβασης προς βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων.